StoryEditorOCM
Dalmacijaserija požara

Požar na Korčuli ponovno izvan nadzora gasitelja; Buktinje oko Šibenika ometale cestovni i željeznički promet

Piše PSD.
20. srpnja 2015. - 18:13
Oko 11.30 sati je na području Ripišta kod Perkovića buknuo jak požar koji je dok nije lokaliziran oko 14 sati – a onda i potpuno ugašen nešto kasnije - progutao oko 15 hektara površine.

Riječ je zapravo o čitavoj seriji, od pet ili šest požara u okolici – gorjelo je između ostalog i na području Mravnice – koju su gasila čak tri kanadera i 45 vatrogasaca s 11 vozila, kako nam je precizno referirao Darko Dukić, zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe.

Gorjela je trava, makija i borova šuma na afričkim temperaturama zraka koje su debelo premašivale + 30 stupnjeva. Kako je požar izbio uz željezničku prugu prouzročio je i zastoj u prometu – najprije je oko podne zatvoren ulaz na auto – cestu A 1 kod čvora Vrpolje, zatvorena je za promet bila i lokalne cesta Petkovići – Perković te sav željeznički promet između Šibenika i Perkovića.

Putnici iz vlaka 5823 koji su iz Perkovića putovali do Šibenika do odredišta su stigli uz pomoć autobusa, kojima su, rezervnom rutom preko Danila, prebačeni do grada.

Požar na Korčuli ponovno izvan nadzora gasitelja


Požar na području Smokvice na otoku Korčuli u ponedjeljak popodne ponovno je izmaknuo nadzoru gasitelja, nakon što su vatrogasci u nedjelju privremeno lokalizirali sjeveroistočnu stranu požarišta, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

''Pobjegao nam je danas, situacija je jako loša. Dolaze nam u pomoć kanaderi'', rekao je kratko u telefonskoj izjavi Hini Simović, dodavši kako je situacija s požarom jako loša.

Istaknuo je kako vatra trenutačno ne prijeti kućama, ali da postoji izgledna mogućnost za to, ovisno o vjetru i vremenskim prilikama. Najveća borba s vatrenom stihijom trenutačno je u obrani područja prema mjestu Brna.

Požar u Smokvici na Korčuli planuo je u subotu kasno popodne, a do sinoć izgorjelo je više od 500 hektara guste borove šume.

Pogoršanje u ponedjeljak dolazi nakon nedjeljnog privremenog smirivanja kada su vatrogasci privremeno bili lokalizirali sjeveroistočnu stranu požara.

Na terenu je više od 100 pripadnika brojnih DVD-ova i Javnih vatrogasnih postrojbi, kao i kanaderi Oružanih snaga RH.



Z.Pilić, H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:48