StoryEditorOCM
Dalmacijabiser mora

Crnogorci zamutili 150 jaja za pobjedu u Supetru

Piše PSD.
28. ožujka 2015. - 19:16
Biser mora” premjestio se u subotu iz dvorane “Svpetrvs hotela” među Supetrane. Nakon niza natjecanja i prezentacija vrijeme je bilo da sudionici festivala pokažu domaćinima svoje vještine. 

Subota ujutro okupila je brojne Supetrane na jutarnjoj kavi, a baš oko podne, sve su iz kafića primamili mirisi fritaja, tingula i rižota s kozicama.

Uz već promukli glas voditelja festivala Damira Mihanovića Ćubija, natjecatelji su uz veliku koncentraciju pripremali svoja jela pod budnim okom nestrpljivih mještana.

- Zamutili smo 150 jaja, nitko neće ostati gladan! - poručio im je Bogić Laković iz crnogorskog tima. Tri jela, šest ekipa i dvije skupine - jedna međunarodna, druga bračka. Među bračkom se ušuljao Damir Karuza zvani Kalambera s Visa podržavajući kolege Stanka Marinkovića iz restorana “Ribarska Kućica” iz Bola i Igora Martinića, iz supetarske konobe “Vinotoka”.

- Ovo ti je sve jedan tim. Jedan tim, tri prsure, je me kapis? - objasnio je Karuza.

S druge strane, za međunarodnim stolom bili su raspjevani Crnogorci iz Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” te dobro raspoloženi tim Međunarodna Bosna u kojemu se našla i Hvarka Maja Mačković.

- Ma co? Mi smo For! - pobunila su se dva Hvarana, iz trećeg ‘međunarodnog tima’ miješajući tingul i objašnjavajući kako ga nabolje pripraviti. 

- Najbolja ti je filozofija kuhat s onim ca imos - objasnio je Antonio Buzolić iz hvarskog tima, sjeckajući petrusimul uz potvrdu svog kolege Iva Tudora Broje.

Na koncu je žiri, predvođen profesionalcima i predstavnicima medija, kušao pripremljeno i tek su onda najstroži ocjenjivači stigli na red. Naime, Supetrani su kušali sva jela i to bez većih zamjerki. Žiri je nagradio fritaju crnogorskog tima, rižoto s kozicama Damira Karuze i Marinkovićev tingul. 

A posebnu nagradu za zabavu pripala je mladim, raspjevanim Hvaranima. Dok je zabava na rivi trajala, u dvorani supetarskog hotela nastavljena su natjecanja u seniorskoj konkurenciji, ali i Kup “Biser mora”. Kuhari su tako oživjeli supetarsku rivu, no i supetarske plaže ispunili su brojni gosti. Naime, plaže Tri mosta i Banj, postali su ponosni vlasnici Bijele zastave. 

Taj globalni brend predstavlja ekološki simbol čistih mora, rijeka i jezera. Bijelu zastavu dodjeljuje Global Under Water Awareness Association (GUWAA) na čijem je čelu naš proslavljeni ronilac Kristijan Curavić. On se posebno ističe u promoviranju čistoće i kvalitete vode i isticanju njezine važnosti. GUWAA je organizacija koja čisti i štiti mora, rijeke i jezera diljem svijeta te je dio najveće međunarodne mreže ronioca, zaštitnika svih vodenih resursa. “Biser mora” zaključio je ovogodišnje druženje u humanitarnom duhu. 

U organizaciji Udruge “Renato”, kuhari bez granica priređena je humanitarna večera u kojoj su mogli sudjelovati svi dobrog duha.

I. Gospodnetić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:48