StoryEditorOCM
Dalmacijaturističke agencije traže oštriji policijski i financijski nadzor

Makarska: iznajmljuju se apartmani i u stambenim zgradama

Piše PSD.
29. listopada 2008. - 21:36

Predstavnici makarskih turističkih agencija na sastanku u hotelu “Meteor” ponovili su stare “boljke” turizma kao što su loša zastupljenost agencija u Skupštini Turističke zajednice (u Vijeću nema nijednog zastupnika), neorganiziranost zajedničkih nastupa na sajmovima, protuzakonito poslovanje stranih turističkih agencija, loš rad inspekcijskih službi, utaja poreza, prebukiranost makarske plaže zbog ekspanzivne stanogradnje, motorizirani iznajmljivači privatnog smještaja po ulicama i slično.

Nazočni vodeći ljudi devet od 28 registriranih agencija donijeli su zaključak o nužnosti organiziranja Udruge turističkih agencija Makarske ili makarskog ogranka turističkih agencija Hrvatske radi organiziranijeg nastupa.

Naširoko se raspravljalo o prevelikoj ljetnoj gužvi u Makarskoj, koju je izazvala nekontrolirana stanogradnja. Vikendaški stanovi ljeti se stavljaju na raspolaganje turistima, i to na ilegalno tržište. Gosti se uglavnom ne prijavljuju, jednako kao što je nepoznat točan broj nelegalnih kreveta te stoga ostaje neizrečen iznos utajenog poreza, boravišne pristojbe i svih drugih zakonskih obveza.

Sankcije za vlasnike apartmana u stambenim zgradama koji se iznajmljuju trebaju se pooštriti i na njih fokusirati policijski i inspekcijski nadzor. Predlažu da grad detaljno snimi stanje resursa bitnih za razvoj turizma i do daljnjeg obustavi izdavanje dozvola priključaka vode i struje te izradi dugoročan program razvoja koji treba osigurati nova radna mjesta.

Ana DragiČević / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:43