StoryEditorOCM
DalmacijaProstorna zavrzlama

‘Izbrisali’ Novu Pošticu, izgrađenu prije više od 45 godina

Piše PSD.
3. ožujka 2015. - 09:52
Prostorna zavrzlama vezana uz naselje Nova Poštica, što se nalazi između Jelse i Vrboske, nije riješena ni nakon šest godina. Dakle, uzaludna je bila višegodišnja prepiska s Općinom Jelsa, Upravnim odjelom za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije i nadležnim ministarstvom.

Jednostavno pomaka nema, a to znači da legalno izgrađeno naselje sa svom potrebnom infrastrukturom, koje je 2008. godine izostavljeno iz PPU-a Općine Jelse, nije zakonskom procedurom vraćeno u Plan.

Vlasnici građevinskih zemljišta i postojećih objekata zbog toga trpe znatnu štetu i dalje ne mogu ostvariti pravo na gradnju, nadogradnju, adaptaciju ili sanaciju, pa se njihov zastupnik Nikola Bogdanić krajem prošle godine još jednom preko odvjetnika za pomoć obratio pučkom pravobranitelju i Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

’Politička kuhinja’

– Znali smo od početka da Nova Poštica nije “brisana” iz građevinskog područja na temelju pozitivnih pravnih propisa, nego namjerno i u “kuhinji” određenih političara. Ipak, tračak nade, nakon dugotrajnog prepucavanja adresata tko je kriv za to, bio je odgovor Ministarstva iz 2013. u kojemu je izrijekom navedeno da je prostorno i urbanističko planiranje, te donošenje dokumenata prostornog uređenja područne (regionalne) i lokalne razine izvorno u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Stoga smo od Općine Jelsa očekivali da će to žurno učiniti, pogotovo što je njezino novo vodstvo to uvrstilo u prioritete svoga rada, međutim, od zadnjih lokalnih izbora do dana današnjeg nije učinjeno ama baš ništa – govori Bogdanić.

Tome dodaje da se nerijetko događalo i da uopće nije dobivao odgovore od onih kojima se obraćao, zato se prije angažiranja odvjetnika, točnije 6. listopada 2014. godine, otvorenim pismom obratio načelniku općine Jelsa, Ministarstvu i pučkom pravobranitelju, ali se nitko od njih ni na to nije osvrnuo.

Pisao je i medijima pokušavajući ih potaknuti da skrenu pozornost na još jedan apsurd hrvatske države, a sada očekuje da će mjerodavni konačno reagirati na predstavku opunomoćenog odvjetnika i ispraviti pogrešku koja je štrašno pogodila stanovnike naselja starog više od 45 godina. Ako to ne učinu u jednom razumnom roku, sve će prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu, a u konačnici za nadoknadu štete tužiti državu, odnosno Općinu Jelsa.

’Strpite se još koji mjesec’

– Uistinu ne bih ulazio u to kako, zašto, zbog čega i u čijoj kuhinji je 2008. godine Nova Poštica, iako legalno naselje, izbačena iz PPU-a Općine Jelsa, međutim, od mog dolaska na funkciju načelnika odmah smo pristupili Izmjenama i dopunama spomenutog Plana. Taj složeni posao već bi bio završen da se nije pojavila potreba izrade Konzervatorske podloge za Starogradsko polje (Farosku horu), koju ćemo također inkorporirati u toj proceduri. Na svu sreću, sada je to pri kraju, pa ću ja, a uvjeren sam i Općinsko vijeće, u suradnji sa Županijskim zavodom za prostorno uređenje i resornim ministarstvom učiniti sve da se nekoliko naselja s našeg područja, uključujući i Novu Pošticu, proglase izdvojenim naseljima nekih mjesta, te na taj način vrate u Plan – kazao je općinski načelnik Nikša Peronja, naglasivši da je o ovoj temi više puta razgovarao s Nikolom Bogdanićem, da ima razumijevanja za ono što ga “žulja”, ali treba se strpjeti još koji mjesec dok se to ne riješi.

TEKST I FOTO: MIRKO CRNČEVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:51