StoryEditorOCM
Dalmacija‘plava magistrala’ ’jadrolinijin’ projekt dužobalne povezanosti

Na proljeće katamaranom od Rijeke do Dubrovnika?

Piše PSD.
15. siječnja 2015. - 21:10
Po najavama iz “Jadrolinije”, od proljeća bi svi gradovi na hrvatskoj strani Jadrana, od Rijeke do Dubrovnika, mogli biti povezani brzom dužobalnom linijom koju sada održava trajekt “Liburnija” koji će na proljeće ili u prodaju ili u rezalište. Umjesto njega dužjadransku brodsku putničku liniju održavao bi moderniji i puno brži katamaran s kapacitetom od oko 400 putnika koji bi plovidbu od Rijeke i Dubrovnika, sa svim pristajanjima, mogao preploviti za 12 sati.

“Liburnija” na istoj liniji plovi 24 sata. U morskoj varijanti “plave magistrale”, kako je ova morska veza svojedobno bila nazvana, Zadar, ali i neki otoci njegova arhipelaga, poput Silbe, Ugljana i Pašmana, bili bi jedno od luka pristajanja. U “Jadroliniji” trenutno rade na studiji isplativosti ovakvog projekta koji bi omogućio prirodniju, morsku povezanost obale i otoka na hrvatskoj strani Jadrana.

Ovakva bi linija osim tranzitne funkcije bila i turistički atraktivna, a u sadašnjoj, sirovoj idejnoj verziji konačno bi omogućila i međuotočnu povezanost. Naime, linija bi ticala i otoke Rab, Korčulu, Hvar, Brač, Silbu, Ugljan i(li) Pašman.
Za brzu dužobalnu i međuotočnu liniju zainteresirane su i lokalne turističke zajednice koje su spremne participirati u njezinu održavanju.

M. Vuksan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:01