StoryEditorOCM
DalmacijaLJUTI NA ZAKON

Sinjski SDP: Milanoviću, tko će trčati Alku?

Piše PSD.
2. prosinca 2014. - 19:43
Novi Zakon o regionalnom razvoju, o kojemu se u Hrvatskom saboru glasalo ovoga utorka, "na nepravedan način i bez sistematskog pristupa razlikama i posebnostima jedinica lokalne samouprave kroji novi sustav potpomognutih područja".

Ovo u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i Igoru Dragovanu, predsjedniku saborskog kluba zastupnika SDP-a, ističe Gradski odbor SDP-a Sinj, tražeći od njih da ne izglasuju predloženi zakon.

Otvoreno suprotstavljanje prijedlogu Vlade, koju vodi SDP i na čijem je čelu predsjednik te stranke, iz sinjskog SDP-a obrazlažu računicom da će primjenom predloženih odredbi Zakona o regionalnom razvoju i promjenama poreza na dohodak Sinj ostati bez 40 posto godišnjih prihoda. Pitaju se, stoga, kako će u sljedećim godinama Sinj funkcionirati.

U otvorenom pismu SDP Sinja prebacuje Vladi svrstavanje alkarskoga grada među jedinice lokalne samouprave s indeksom razvijenosti većim od 75 posto državnog prosjeka. Sinj je, ističu, razvijen samo po kriteriju obrazovanosti od 103 posto državnog prosjeka, dok su svi ostali kriteriji po kojima je izgubio status potpomognutog područja daleko ispod državnog prosjeka.

Ako se zakon usvoji, bit će to proračunski udarac gradu Sinju koji će osjetiti svi građani jer će se neminovno povećati cijene gradskih usluga, komunalija, dječjih vrtića...

Sinjski SDP-ovci ističu da se u alkarskom gradu u posljednjih šest godina broj nezaposlenih gotovo udvostručio, dohodak po stanovniku kao i prihodi gradskog proračuna u stalnom su padu, a mladi zbog visoke nezaposlenosti i besperspektivnosti odlaze.

Kao posljednji i, valjda, najsnažniji argument Gradski odbor SDP-a pita stranačko-državne čelnike "tko će ubuduće trčati Sinjsku alku, kojom se svi skupa ponosimo i dičimo po svijetu, i za koga, kad Sinj sve više postaje grad staračkih domova, a ne dječjih vrtića?"

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:07