StoryEditorOCM
DalmacijaRUŽNA SLIKA

Komunalno poduzeće apelira: Kaštelani, ugušit ćete se u smeću

Piše PSD.
2. kolovoza 2014. - 21:11
Sramotne slike Kaštela zatrpanih otpadom još su jednom potaknule kaštelansko komunalno poduzeće "Vlastiti pogon" da uputi apel građanima za suradnju i pomoć oko stvaranja ljepše slike grada.

Tijekom jučerašnjeg dana iz fotoobjektiva našeg fotoreportera zabilježene su Sramotne slike i prizori na području Kaštel Gomilice. Isključivi krivci za to, nema sumnje, zasigurno su građani. Već duže vrijeme djelatnici "Vlastitog pogona" muku muče s nesavjesnim građanima koji glomazni otpad odlažu uz kontejnere za komunalni, i tako stvaraju ružnu sliku grada, i to usred turističke sezone.

- Nažalost, moram kazati kako su za ovakve stvari isključivi krivci sami građani. Na tri lokacije u gradu, Sućurcu, Kambelovcu i Starom konstantno postoje tri ogromna kontejnera za glomazni otpad. Umjesto u njih, građani taj otpad ostavljaju uz kontejnere za komunalni otpad koji naravno, djelatnici "Čistoće" nisu dužni kupiti. Kupimo ga mi, a to nam uz velike financijske troškove uzaludno odnosi i vrijeme naših zaposlenika - kaže upravitelj pogona Ivan Čagalj.

- Građani su ti koji nam u ovakvim radnjama mogu pomoći. Kada ugledaju da netko glomazni otpad iskrcava uz kontejnere, neka nam to dojave u pogon, jer četiri komunalna redara jednostavno ne mogu stići pregledati što se događa na području cijelih Kaštela. Isto tako, mislim kako se glomazni otpad dovozi i iz drugih gradova, a građani koriste priliku jer vide da taj otpad djelatnici našeg pogona uredno odvoze na Karepovac. A samo tona zbrinjavanja košta nas 200 kuna, a svaki dan se odveze nekoliko kamiona - upozorava Čagalj, napominjući kako je razbacani komunalni otpad oko kontejnera ponekad djelo i sakupljača plastične i staklene ambalaže.

Kontejneri uz glavnu Tuđmanovu cestu od 1. srpnja prazne se svaki dan, dok se u sporednim ulicama oni prazne svaki drugi dan. Sve je više Kaštelana koji zovu "Vlastiti pogon" i mole ih da uklone nagomilano smeće, a oni ih pozivaju da ih i dalje kontaktiraju, ali napominju kako i sami mogu učiniti dosta kako bi se popravila slika Kaštela.

- Mnogo se može napraviti za okoliš već time što će se smeće odlagati u kontejnere umjesto pored njih, a prikupljene količine otpada znatno se mogu smanjiti i odvojenim prikupljanjem. Budući da zeleni otpad čini više od trećine ukupnog smeća, iz "Vlastitog pogona" savjetuju građane, a posebno one koji imaju svoje vrtove, da otpad iz kuhinje i vrtova ne bacaju u kontejnere već da ga kompostiraju jer se tako mogu dobiti vrijedne humusne tvari s kojima se može značajno obnoviti i poboljšati tlo.

JAKOV ŽARKO
FOTO: ZVONIMIR BARIŠIN / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:56