StoryEditorOCM
Dalmacijavrijeme ostavilo tragove

Sinjsku kapelu iz 1835. vratit će u izvorno stanje

Piše PSD.
16. srpnja 2014. - 10:15
Kapela Gospe Milosrdne u sinjskom zaseoku Boko najstariji je sakralni objekt takve vrste u Cetinskoj krajini. Tvrde to braća Ante i Dujo Boko pozivajući se na crkvene izvore. Kapelu je 1835. godine izgradio Antin i Dujin šukundjed Bariša iz Ogorja.

Taj vrsni majstor imetkom stečenim gradnjom crkve u Kaštelima od obitelji Jelavić kupio je veliko imanje od oko četiri hektara smješteno na rubu Sinja koji graniči sa Suhačem i Karakašicom i tu se trajno nastanio. Kapela je sazidana od kamena žestaca, bila je pokrivena muljikom, a Bariša je u nju postavio drveni kip Gospe.

Kapelu su održavali Barišini nasljednici i ta se obveza prenosila s koljena na koljeno. Vrijeme je na kapeli ostavljalo tragove, a još više dobronamjerne, ali nestručne intervencije Barišinih potomaka. Dujo, koji nakon oca Mate skrbi o kapeli, te njegov brat Ante odlučili su kapelu temeljito obnoviti, a zapravo joj vratiti izvorni oblik, sve uz pomoć struke, vodećih likovnih umjetnika i pod paskom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ante, nekadašnji bankar i bivši predsjednik Viteškog alkarskog društva, u pomoć je pozvao kipara Kuzmu Kovačića i slikara Josipa Botterija Dinija, kojega smo u društvu s braćom Antom i Dujom zatekli u razgledavanju kapele.

- Trebat će dosta zahvata da se kapela vrati u izvorno stanje. Najveći zahvat obavit će se na krovu, na kojemu su izvorne ploče od muljike zamijenjene betonom – kaže Botteri i nastavlja: - Sve mora biti kako je bilo. Naša umjetnička intervencija mora biti diskretna, bez utjecaja na spomeničko i sakralno.

Gospin drveni kip zadivio Botterija

Najvredniji dio kapele je Gospin drveni kip. Na njemu je na originalnu zlatninu naneseno nekoliko slojeva boje. Kip će na detaljnu restauraciju i konzervaciju.

- Na prvi pogled vidi se da je ovo prekrasan rad. Unikatan je, predivno izveden. Modelirao ga je majstor velikog znanja. On zrači prepunosti osjećaja vjere i umjetnosti – govorio je Botteri sebi u bradu dok je razgledao kip.

- Morate znati jednu zanimljivost vezanu uz Gospin kip. Nakon 2. svjetskog rata naš otac Mate jednog jutra zatekao je kapelu bez Gospe. Netko ju je bio odnio. Otac se dao u potragu. Doznao je da ju je uzeo čovjek iz nedalekog susjedstva. Otac je pozvao svog prijatelja da ide s njim, došao na vrata onoga što je uzeo Gospu i kip vratio gdje mu je mjesto, u kapelu – kaže Dujo dodajući da će nakon njega brigu o kapeli preuzeti jedan od njegova tri sina.

TEKST I FOTO: TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:37