StoryEditorOCM
DalmacijaZATEČENi ODLUKOM

Podgora: "Zbog protivljenja stečajnoj nagodbi, ostali smo bez financijske potpore"

Piše PSD.
16. ožujka 2014. - 09:05

Projekte nasipavanja plaža te uređenje drugih objekata u cilju razvoja turizma, novčano je poduprlo Ministarstvo turizma iz svoga Fonda.

U listopadu prošle godine raspisan je natječaj na koji je s “Makarske rivijere” pristiglo šest projekata, od kojih su tri izabrana za dobivanje poticaja. Među njima, međutim, nije i Općina Podgora, čiju su predstavnici bili pozvani na razgovor u Ministarstvo.

Dogovori oko projekata tekli su dobro, sve dok se nije približila kraju privatizacija “Hotela Podgora”. Kako se već uvelike šuškalo da će se predstečajnom nagodbom hotelsko poduzeće riješiti nagomilanih milijunskih dugova, te da će društvo preuzeti tvrtka bez ijednoga zaposlenog i bez ikakvog kapitala, tako je kod općinskih čelnika rastao strah da se hotelski turizam, kao nositelj gospodarstva u mjestu, ne pretvori u nešto drugo, ono nepoželjno. Svoja razmišljanja predstavnici općinske vlasti nisu krili niti u Ministarstvu turizma.

- Najprije su nas pozvali da predamo projekte i ugodno smo razgovarali u Ministarstvu. Osim za nasipavanje plaže, izradili smo još četiri projekta i uputili ih u Zagreb. Uskoro je uslijedila drukčija priča, pozvani su predstavnici s Makarske rivijere, ali ne i mi iz Podgore. Pokušali smo pronaći odgovor, ali nas više nitko u Ministarstvu nije želio primiti.

Čuli smo da su se “zahladili odnosi, jer se petljamo u privatizaciju hotelskog poduzeća i protivimo se predstečajnoj nagodbi“. Ali, svakoj jedinici lokalne samouprave bitno je kakav partner preuzima hotelsku djelatnost i tko nam u mjesto dolazi. Ne mogu vjerovati da nas se za to kažnjava financijski i ne daje potpora – rekao je općinski načelnik Podgore Ante Miličić.

Iz Ministarstva turizma dobili smo priopćenje kako je na javni poziv Ministarstva, pod nazivom “Nasipavanje i uređenje plaža“, Općina Podgora dostavila nepotpunu dokumentaciju.

“To je razlog da je, sukladno uvjetima, zahtjev odbačen, povjerenstvo ga nije niti razmatralo. Podgora uz zahtjev nije dostavila troškovnik, ponudu i predračun predloženog projekta, presliku postojeće projektne dokumentacije te plan realizacije predloženih aktivnosti i financiranja. Uskoro Fond za razvoj turizma raspisuje novi javni poziv i ako Podgora prijavi projekt uz kompletiranu dokumentaciju, zahtjev će se obraditi i razmotriti”, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

“Na javni poziv Fonda pristigle su 424 prijave, da bi u Ministarstvo bilo pozvano 60 predstavnika najboljih projekata. S Makarske rivijere pristiglo ih je šest, a tri su pozvana na prezentaciju. Nakon što se donese odluka o korisnicima sredstava, odabrani projekti s dodijeljenim iznosima bit će objavljeni na web-stranici Ministarstva turizma”, navodi se u odgovoru.

Ana Dragičević
FOTO: CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:46