StoryEditorOCM
ArhivaIZBOR NAJBOLJEG OBITELJSKOG I MALOG HOTELA 2013. STARI GRAD’, dUBROVNIK

Terasa koja mami uzdahe

Piše PSD.
4. rujna 2013. - 21:50
U vrijeme kad se vode polemike zbog gužvi koje u povijesnoj dubrovačkoj jezgri nastaju zbog dolazaka i po nekoliko tisuća gostiju s kruzera u samo jednom danu, teško je povjerovati da biste mogli pronaći neku oazu mira, i to samo na koji metar od Straduna, najljepše ulice na svijetu. A upravo to možete očekivati odlučite li za vrijeme svoga odmora odsjesti u boutique hotelu “Stari Grad”, jednom od samo dva hotela u povijesnoj dubrovačkoj jezgri pod zaštitom UNESCO-a.

U ulici Od Sigurate 4, s druge strane Festivalske palače i desetak metara od Straduna, zgrada je hotela pod zaštitom Konzervatorskog odjela Grada kao spomenika kulture. U neka druga vremena pripadala je obitelji Drašković, da bi u ova današnja služila gostima kao potpuno renoviran hotel s četiri zvjezdice, čija će menadžerica i vlasnica reći da je sadašnje, novouređeno zdanje zapravo odradilo svoju prvu pravu turističku sezonu koja je, sudeći po dojmovima, ispit položila s odličnim, jer na upit o daljnjim planovima vlasnica Anna Slabovska uz širok osmijeh odgovara: “Širimo se, pozvat ćemo vas na otvaranje novog restorana!”

− Zapravo smo počeli raditi u lipnju prošle godine, samo da vidimo kako ide posao. Hotel smo zatvorili u prosincu, sve izbacili i prihvatili se renoviranja − u dahu nam je posljednju godinu ovoga zdanja ispričala ljubazna vlasnica, čija je priča, baš kao i ovo hotelsko zdanje unutar zidina, po svemu zanimljiva i Dubrovčanima i gostima.
Naime, ova je mlada Ukrajinka odrastala u Londonu, gdje se i školovala, i nakon nešto više od desetljeća provedenog što u školovanju, što u radu po velikim londonskim hotelima, odlučila se, kako je rekla na vrlo dobrom hrvatskom, pokrenuti nešto svoje. Ali ne u Hrvatskoj, nego u Crnoj Gori, koja je, kaže nam, nekako njezinim zemljacima poznatija. S ocem je krenula u Budvu, no ništa im se nije svidjelo, da bi je agentica za nekretnine nagovorila na odlazak u dva sata udaljen Dubrovnik. I to je, kaže, bilo to!

Romantika na terasi

Vidjela je, zaljubila se u viđeno, i hotel i Grad, uložilo se puno, kaže ne otkrivajući stvarni iznos, no, tvrdi, isplatilo se, sada je to hotel za 21. stoljeće. A zahvaljujući dizajnu jedne poznate londonske tvrtke, uspješno je zaokružena jedna iznimna cjelina koju čine i bogata prošlost i ne baš mali prohtjevi suvremenoga gosta. Osam soba, sve kompjutorizirano, a opet s onim tako suvremenim, čovjeku potrebnim povratkom u neka prošla, smirujuća vremena. O kakvom je povratku ovdje riječ, najbolje se može doživjeti na vrhu ovoga zdanja, na terasi, ponosu vlasnice. Ali i svih prije nje.

− Trebate to vidjeti. Ovdje imate Grad na dlanu − govori nam Anna Slabovska dok se uspinjemo stepenicama prema terasi i usput bacamo pogled na jednu od soba, minimalistički, ugodno namještenu, u kojoj prevladavaju tonovi bijele i boje lavande. Kao i u cijelom hotelu. Spokoj naglo prekida izlazak na terasu, jer pogled koji puca teško je dočarati riječima: gradska jezgra sa svojim čudesnim krovovima, kula Minčeta, zidine s kolonama znatiželjnih turista, pogled na Srđ, otok ljubavnika Lokrum i Cavtat u daljini... Impresivno. I sada je posve jasno zašto će svi odreda izdvojiti baš ovu terasu. Ovdje, na vrhu, osjećaj je poseban – Dubrovnik u svoj ljepoti, kakav inače samo sa zidina možete doživjeti.
− Naši gosti nakon večere u jednom od restorana ovdje, blizu hotela, često do kasno u noć sjede ovdje, uz piće, i uživaju u prizoru − govori Anna. Sada razumijemo zašto je tako. Posebno volite li romantičan ugođaj, jer onda je mjesto kao stvoreno za vas.

‘Skupo, ali jako dobro’

Osoblje “Staroga Grada”, a četvero ih je stalnih, pobrinut će se da vam ništa ne nedostaje. Eventualni nedostatak sadržaja stoga nećete ni osjetiti. Automobilom, ili na neki drugi način, osigurat će vam izlete, wellness i još mnogo toga... Ili ste možda za nešto drugo?

− Ovo je mali boutique hotel, ali zato je kod nas sve puno intimnije nego drugdje. Radimo svi sve za gosta, znamo im imena, a to sigurno nemaju neki veliki hoteli u Dubrovniku − ističe naša domaćica. U to smo se i mi uvjerili, spletom okolnosti (i sklanjajući se od obilne kiše!) došavši gotovo 40 minuta ranije od dogovorenog vremena. Ne poznavajući nas, dočekala nas je na ulazu osobno vlasnica misleći da je riječ o gostima.
No, taj je pristup ujedno i odgovor na pitanje o poslovnoj politici vlasnika – personalizirana usluga i sve pogodnosti suvremene tehnologije u jedinstvenom okružju povijesne jezgre. “Neprocjenjivo”, komentirao je netko kad smo postavili pitanje cijene. Moritz iz Londona napisao je: “... Skupo, ali jako dobro mjesto s fantastičnim krovom!”  

Otkrili su to i mnogi Amerikanci, kojima je ovo “mjesto broj jedan” za odsjedanje. Mir u neposrednoj blizini svakodnevne gužve najljepše ulice na svijetu, samo su neki od dojmova onih koji i sada borave u “Starom Gradu”. Tišina u gradskoj vrevi dojmila se i Erika iz Osla, ali podjednako i osoblje, za koje kaže da je uvijek nasmiješeno. I to mu je dovoljno da “Stari Grad” preporuči svima. S njime je većina gostiju suglasna, uz dodatak kako je ovaj hotel, zahvaljujući romantičnom ugođaju, savršeno mjesto i za − medeni mjesec. 

Katica CIKOJA

U srcu kulturne baštine

•• Boutique hotel Stari Grad dio je zaštićene kulturne baštine. Smješten u srcu srednjovjekovne gradske jezgre, nudi osam prostranih soba i besplatan bežični internet. Između ostaloga, udaljen je nekoliko minuta hoda od crkve sv. Ignacija, u blizini je franjevački samostan, Onofrijeva fontana, Orlandov stup i Crkva sv. Vlaha. Do Zračne luke Dubrovnik samo je 18 kilometara, dok je trajektna luka udaljena svega tri kilometra od hotela. Gostima je na raspolaganju parkiralište izvan gradskih zidina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:31