StoryEditorOCM
Dalmacijahladnoća uzima danak

‘Pastir mi plačući kaže da ni jedan kozlić ne može preživjeti’

Piše PSD.
12. veljače 2012. - 09:06
Sibirske hladnoće i niske temperature uzimaju sve veći danak na vrgoračkom području.

Prema riječima Davora Okmadžića, vlasnika farme koza koja se nalazi na pola puta između zametenih vrgoračkih mjesta Mijaca i Žlibine, zbog leda mu je stradalo tridesetak kozlića.

- Užas, katastrofa, jednostavno ne znam kojim bih to riječima više opisao. Cijelu godinu mučimo se kako bih imao to kozle, a onda te pogodi ovakvo nešto. Napravio sam modernu farmu s oko 180 koza u Okmadžićima.

Taman ovih dana, kada su se počele koziti, zatrpao nas je snijeg visok metar i pol. Svakodnevno me zove pastir i kroz plač kaže kako ni jedno mladunče ne može preživjeti, jer se noću temperature spuštaju do minus 17 Celzijevih stupnjeva. Dosad mi je ova elementarna nepogoda napravila štetu veću od 20 tisuća kuna, i to samo na kozlićima.

Strojevi se pokušavaju nekako probiti do nas, međutim veliki su nanosi snijega. Jednostavno, ne može se čovjek boriti s prirodom. Kad malo okopni, dođe mi da svu stoku pokupim i odvezem negdje u primorje - kaže Okmadžić.

Stvarno, Okmadžić nema sreće otkad se odlučio baviti uzgojem koza u svom rodnom zaseoku, jer pored problema s vremenom muke mu zadaju i vukovi. Tako mu je u svibnju 2010. jedan vučji čopor zaklao 18 koza.

M. PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:45