StoryEditorOCM
Dalmacijaiz priloga sedma kora

'PRVAK' SVIJETA Tomićima iz Krila stiže katamaran od karbona

Piše PSD.
18. srpnja 2011. - 15:28
Flotu Ugostiteljsko-turističkog obrta “Kapetan Luka” iz Krila Jesenica, koji održava i brzobrodsku prugu Korčula-Prigradica-Hvar-Split, od početka iduće godine ojačat će novi dvotrupac koji se gradi u norveškom brodogradilištu “Brødrene Aa”.

Prema skandinavskim izvorima, brod je vrijedan oko 7,5 milijuna eura, te će s kapacitetom od 350 putnika i dužinom od 40 metara biti najveći dvotrupac na svijetu izgrađen od karbonskih vlakana. Dvotrupac čije je radno ime “Krilo II” trebao bi ostvarivati brzinu od 30 čvorova.

Lakoća plovidbe

- “Sendvič” od karbonskih vlakana tri do četiri puta je jači od stakloplastike i 40 posto je lakši od tradicionalnih materijala. Zbog toga će brod ploviti uz manju potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova - kazao je Tor Øyvin, glavni menadžer u škveru “Brødrene Aa”.

Izbor norveških navoza za izgradnju prinove u floti obitelji Tomić nije slučajna, jer je u istom škveru prije 26 godina izgrađen katamaran “Melita”, iz flote dubrovačkog “G&V Linea”, čiji je vlasnik od 2004. do 2008. godine pod imenom “Mala Lara” bio upravo “Kapetan Luka”.

Planirano je da novi katamaran preuzme liniju prema Korčuli, te time ojača pozicije UTO-a “Kapetan Luka” na domaćem tržištu. Na toj relaciji trenutačno plovi dvotrupac “Krilo Jet”, izgrađen 2002. godine, koji je svojim neobičnim izgledom privukao pozornost putnika i ljubitelja pomorstva.

G. ZUBČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:36