StoryEditorOCM

MAKINACIJE S GROBOVIMA, BETONIRANJE PLAŽA... Kaznene prijave protiv makarskih gradskih dužnosnika

Piše PSD.
3. svibnja 2011. - 19:45
Općinsko državno odvjetništvo proslijedilo je splitskom USKOKU kaznene prijave protiv makarskog gradonačelnika dr. Marak Ožić Bebeka i dvojice gradonačelnika, Ante Novaka i Ivana Ivande zbog zlouporabe položaja i ovlasti, ali još nitko iz odvjetništva nije kontaktirao gradske čelnike niti posjetilo gradsku upravu.

Kaznene prijave uslijedile su nakon što je pukla vladajuća koalicija HDZ - a s pravaškim udrugama u Gradskom vijeću upravo po pitanju plaćanja komunalnog doprinosa Lučke uprave, koja će graditi lukobran u Makarskoj, te nakon što su gradski vijećnici s rukom pravaša izglasalo odluku o usklađivanju plaća dogradonačelnicima sa novim zakonom, pa su Ante Novak i Ivan Ivanda dužni vratiti oko 10 tisuća kn u gradski proračun.

U kaznenoj prijavi Bebeka se tereti za falsificiranje potvrde o plaćenom doprinosu Lučke uprave radi dobivanja građevinske dozvole u uredu za urbanizam.

Na sjednici Gradskog vijeća prije nešto više od mjesec dana pravaši nisu poduprli namjeru hadezeovog gradonačelnika da se Lučka uprava oslobodi plaćanja 600 tisuća kn.

Tada je vijećnicima pročitan ugovor Grada i Lučke uprave Split o reguliranju komunalnog doprinosa ukoliko se Gradsko vijeće usprotivi oslobađanju. Lučka uprava je zatim obavezu uplate izvršila.

Naglašeno je tada da je potvrdu o reguliranom doprinosu zbog dobivanja građevinske dozvole Bebek izdao da bis e ubrzala procedura, radovi nasipavanja lukobrana kamenom od tunela započeli prije ljeta.

Tereti ga se također da je dao izraditi projektnu dokumentaciju lukobrana koja je koštala 1,1 milijun kuna mimo odobrenja gradskog vijeća.

Dr. Bebek međutim tvrdi da je studija utjecaja na okoliš i sva ostala potrebna dokumentacija isplaćivala etapno, sukladno planiranim stavkama u gradskom proračunu, kojega je izglasalo Gradsko vijeće. Grad je bio obavezan izraditi dokumentaciju i ishoditi dozvolu za lukobran, a Lučka uprava investira u Makarskoj 30 milijuna kn.

Dogradonačelnici Ante Novak i Ivan Ivanda prijavljeni su da su dobivali plaću veću od zakonom odobrene. Također prema odluci Gradskog vijeća na sjednici prije mjesec dana Novak i Ivanda trebaju u proračun vratiti oko 10 tisuća kn, budući da gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek nije prihvatio prijedlog vijećnika da se koeficijent za njegovu plaću, prema kojoj se usklađuju plaće dogradonačelnika, poveća.

Kako je izjavio njihove plaće ne odskaču od prosjeka u Hrvatskoj. Međutim u situaciji recesiji ne bi bilo dobro povećavati plaće, nego su dogradonačelnicima one smanjene. Sada mjesečno vraćaju nešto više od tisuću kn.

Plaće dogradonačelnicima su trebale biti usklađene s odredbama zakona u srpnju prošle godine, ali se čekao ishod turističke sezone da se vidi dinamika punjenja proračuna, pa se s procedurom pola godine kasnilo.

USKOK mora odlučiti ima li elemenata kaznenog djela u ovim slučajevima.

Ana Dragičević

Makinacije s grobnim mjestima i bespravno betoniranje plaže

Jedna je prijava vezana i za slučaj o kojem je prije dva mjeseca pisao Index. Radi se o krivotvorini o plaćenom doprinosu Lučke uprave, temeljem koje je županijski Upravni odjel za prostorno planiranje izdao potvrdu glavnog projekta lukobrana u Makarskoj. Ispostavilo se, međutim, da Lučka uprava nije platila 600 tisuća kuna doprinosa, tek su s Ožić Bebekom potpisali ugovor da će platiti, ako prijedlog o oslobađanju plaćanja ne prođe na Gradskom vijeću, što se i dogodilo.

Prijavu je u ime Stranke umirovljenika podnijela Maja Mileta. Osim krivotvorene potvrde o plaćenom doprinosu, Ožić Bebeka sumnjiči i za makinacije s grobnim mjestima te bespravno betoniranje gradske plaže.

Projektirao bez Gradskog vijeća

Nisu to jedine sporne odluke makarskog gradonačelnika, a ni jedina kaznena prijava koja je stigla u makarsko državno odvjetništvo. Uskok bi, naime, trebao ispitati kako su dogradonačelnici Ivan Ivanda i Ante Novak, otac Hloverke Novak Srzić, devet mjeseci primali po tri tisuće kuna više nego što ih je Zakonom pripadalo, a ispitat će se i honorari isplaćeni suradnicima lista Makarsko primorje.

Ožić Bebek morat će pojasniti i izradu projektne dokumentacije za već spomenuti lukobran, o čemu je odlučio bez suglasnosti Gradskog vijeća, čime je gradsku blagajnu oštetio za 1,1 milijun kuna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:32