StoryEditorOCM
Dalmacija‘tulipan grupa’ srušila je najveći dio nekoć reprezentativnih objekata starih 90 godina, ostavila golu ledinu da zaraste u travu i danas sve to prodaje

Hotel "Palace", perjanica kaštelanskog turizma, danas zarasta u šikaru

Piše PSD.
30. travnja 2011. - 14:41
Hotel “Palace”, nekoć najreprezentativniji hotelsko-turistički kompleks u Kaštelima, danas je pusta šikara i tako će ostati i dalje.

Vlasnici iz “Tulipan grupe” odlučili su prodati nekadašnju perjanicu kaštelanskog turizma, i to šest godina nakon što su je kupili. U međuvremenu su srušili većinu objekata, koji su zatim zarasli u travu.

Na mjestu ponosa kaštelanskog turizma danas je ledina jer vlasnici, osim rušenja, ništa dalje nisu radili. Vlasnici su, kako zakon i nalaže, objekte “Kaštelanske rivijere” ponudili na prvokup Županiji , a potom su to dužni učiniti i prema Republici Hrvatskoj, te Gradu Kaštelima.

Za Hotel “Palace”, sa svim pratećim nekretninama i sadržajima, traže točno 15.543.853,03 eura, odnosno oko 120 milijuna kuna.

Veliki planovi

Predsjednik Uprave “Kaštelanske rivijere” Kristijan Gelo izjavio da su u taj turistički kompleks uložili oko 94 milijuna kuna, od čega 18 milijuna za kupnju 72 posto dionica, a zatim 76 milijuna za dokapitalizaciju, podmirenje dugovanja i kupnju preostalog paketa dionica .

− Nisu to jedina ulaganja, novac smo godinama izdvajali za plaćanje komunalne naknade, isplaćivali smo otpremnine radnicima, plaće onima koji su ostali raditi i brojna druga davanja. Taj projekt nama više nije prioritet, ukupno smo u kaštelansku rivijeru “sasuli” 20 milijuna eura, i ako objekte prodamo po procijenjenoj vrijednosti, bit ćemo u gubitku od oko pet milijuna eura − kazao je Gelo.

Prvotne namjere novih vlasnika bile su staru zgradu “Palacea” obnoviti u skladu s propisima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Obećavali su ulaganja od 200 milijuna kuna, i to u gradnju multimedijalnoga kongresnog centra za oko tisuću ljudi i pretvaranje “Palacea” u airport poslovni hotel s četiri zvjezdice.

Dvije zgrade valjalo je srušiti jer se na njihovu mjestu trebaju izgraditi novi hoteli te prostori za hotelijersko-turističku školu sa smještajnim kapacitetima za učenike.

Novoizgrađeni hotelski kompleks sadržavao bi 450 soba s 900 kreveta, medicinski wellness, osam ugostiteljskih objekata te sportske sadržaje. Završetak radova bio je predviđen za ljeto 2009. godine.

Odmah nakon rušenja većeg dijela hotela sve je palo u vodu. Pojavile su se teškoće jer vlasnici nisu računali na to da ne mogu graditi na prostoru parka, koji je zaštićeni spomenik prirode, pa za svoje velebne planove nisu mogli dobiti građevinsku dozvolu...

Jakov Žarko


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:29