StoryEditorOCM
Dalmacijaimotsku tvrtku ‘dujmex’, solinsku ‘sympatico’ i hvarsku ‘anel-tbt’ vode žene

LAVICE Nije lako, ali uspijevaju da na poslu i u kući sve bude "za 5"

Piše PSD.
12. prosinca 2010. - 15:56

Od sedam ujutro do kasnih poslijepodnevnih sati misle na posao, no stalno su s jednim uhom doma, a poslijepodne fakture, izdatnice, obračune... mijenjaju za dječje školske zadaće i kućanske poslove, no opet s jednim uhom na poslu. Tako žive one žene koje su odlučile ući u svijet poduzetnika, i to na samom čelu tvrtke.

Imoćanka Ljiljana Dujmović je cijeli život u poduzetništvu, a već 15 godina zajedno sa suprugom vodi tvrtku “Dujmex” koja ima 25 zaposlenih, pekare, prodavaonice i caffe bar. No na početku nije bilo nimalo lako:

- Na početku je zaista bilo teško, krenuli smo tek od jedne pekarnice, bilo je doista teških trenutaka, ali velikim radom i razumijevanjem uspjeli smo - zadovoljno će Ljiljana.

Ženama u poduzetništvu, smatra ona, doista nije lako jer nakon dugog radnog dana čekaju ih sve kućne obveze, no ona se trudi da i na poslu i doma bude sve “za pet”.

Ravnopravnost u tvrtki

U tvrtki je podjednako žena i muškaraca i tu vlada apsolutni sklad i ravnopravnost s jednom iznimkom u korist - žena.

– Žene u našim pekarnicama ne rade u noćnim smjenama. Mislim da je to pravedno jer one su to zaslužile – kaže Ljiljana.

Da nije skladnog braka, ne bi ni skladnog vođenja tvrtke bilo i to je u stvari, po njoj, formula uspjeha. Uspjeh njihove tvrtke su brojni, u Imotskoj krajini, poznati pekarski proizvodi, no dva su specijaliteta imotska torta i rafijoli zaslužili certifikat hrvatskog proizvoda, a tortu i rafijole žele zaštititi i kao hrvatski brend.

Marijana Vranješ iz Solina vodi tvrtku “Sypmatico”, koja proizvodi kozmetičke proizvode od 2005. godine. Na osnovama tradicionalne njege kože izrastao je vlastiti koncept prirodnih kozmetičkih proizvoda, ručno izrađenih, na biljnoj bazi.

- Nekoliko godina ranije moja sestra Željka Ninčević i ja smo eksperimentirale sa stvaranjem jednostavnih kozmetičkih proizvoda, uživajući u svakom trenutku. To nas je zabavljalo kao čisti hobi, i sad mogu reći da tada nismo ni razmišljali o tome da ćemo jednom imati pravu malu proizvodnju. Željka je profesorica kemije i biologije, pa nas je njezino stručno znanje i moj entuzijazam i oduševljenje guralo naprijed, od toga da prve sapune proba naša obitelj do toga da na nagovor obitelji i prijatelja pokušamo napraviti od toga mali biznis. Tako je nastao “Sympatico”.

Važna dobra organizacija

Vlastiti posao zahtijeva jako puno vremena i angažmana. -Vrijeme izvan tvrtke opet koristimo za testiranje potencijalno novih proizvoda, ili bar za razgovor o njima. Vikendom se često događa da putujemo na sajmove, gdje opet radimo, ali imamo i neprocjenjivo iskustvo izravnog kontakta sa kupcima - kaže Marijana Vranješ.

Privatni život i posao teško je uskladiti, pogotovo ženama, no na kraju dobrom organizacijom sve se uspijeva posložiti.

- Najvažnije je da se s posla ne vraćamo nezadovoljne i uzrujane, nego uglavnom umorne i zadovoljne, a to je lijep osjećaj. Uz veliku podršku obitelji i prijatelja nije teško - kaže na kraju poduzetnica Marijana.

Zagrepčanka Branka Visković udala se na Hvaru, a sa suprugom je najprije krenula u posao prijevoza s brodovima.

- Kako je riječ o sezonskom poslu, počela sam razmišljati o nečemu novom što me može zaokupiti cijelu godinu. Tada sam promislila zašto ne bih proizvodila “starogrojske paprenjake” koji su prava delicija otoka Hvara, a opet malo zastupljeni na trpezama i osnovala sam poduzeće ‘ANEL-TBT’. Danas mogu reći da sam napravila pun pogodak jer je ovaj moj proizvod dobio i certifikat ‘hrvatski otočni proizvod ‘.

Svima je, kaže, u poduzetništvu teško, a ženama pogotovo.

- Ja paprenjake pravim kasno navečer i u tome nalazim zadovoljstvo - kaže Branka.

Ženama poručuje da budu hrabre, da ne uzmiču pred recesijom i da se ne boje svijeta poduzetništva jer on nije stvoren samo za muški rod.

ojdana koharević 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:09