StoryEditorOCM
Dalmacijavodu daj

U Trogiru otvoren novi vatrogasni dom vrijedan 10 milijuna kuna

Piše PSD.
12. studenog 2015. - 19:27
U svojih 112 godina djelovanja DVD Trogir zauzima posebno mjesto u povijesti grada, kako zbog organiziranog vatrogastva i zaštite od požara tako i zbog njegove neprocjenjive uloge u kulturnom i gospodarskom razvitku.

Društvo je adresu mijenjalo već tri puta, a ova četvrta svakako je najznačajnija, jer otvaramo reprezentativni vatrogasni objekt u kojemu su osigurani svi preduvjeti za održavanje operativne spremnosti vatrogasaca, njihovo stručno osposobljavanje te smještaj vatrogasne tehnike i opreme.

Istaknuo je to u četvrtak na svečanosti organiziranoj tim povodom, a sklopu proslave Dana grada predsjednik društva Ivan Vukman-Učo.

Podsjetio je kako je kamen temeljac postavljen u ožujku ove godine te da je uporabna dozvola izdana početkom ovoga mjeseca.

Svečanosti su nazočili čelni ljudi hrvatskog vatrogastva: predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, Žapanijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, predstavnici područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Županijskog centra 112, Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije, vatrogasne postrojbe grada Splita, dožupan Luka Brčić te čelnici Grada Trogira.

- Hrvatsko vatrogastvo ima bogatu povijest u kojoj je najvažniji trenutak kad se riješi 'stambeno' pitanje. Trogirski vatrogasci zaslužili su svaku pohvalu. Nadam se da će gradonačelnik Ante Stipčić imati razumijevanja i pomoći da se dom opremi te da ćemo za deset godina ovdje vidjeti i novi vozni park, kazao je Sanader.

- Ovaj dan članovi DVD-a Trogir će zapamtiti jer su napokon dobili novu i stalnu adresu rekao je Dražen Glavina, složivši se sa Sanaderom kako i on vjeruje da će se gradonačelnik potruditi da se 'ta prekrasna ljepotica i opremi', dok je dožupan Luka Brčić istaknuo kako je '112 godina postojanja duga povijest te da je biti stariji od Hajduka na ovom prostoru zaista impozantno'.

Gradonačelnik Ante Stipčić rekao je kako u prigodi proslave Dana grada i blagdana sv.Ivana, trogirskog zaštitnika ništa ljepše od novog doma vatrogasci koje krasi humanost nisu mogli dobiti.

Prostorije novog doma blagoslovio je dekan Trogirskog dekanata don Vinko Sanader, a vrpcu presjekli najstariji članovi DVD-a braća Tonći Bilić koji ima 88 godina, te 67 godina vatrogasnog staža i Frane koji je navršio 90 godina, te broji 63 godine članstva u društvu.

Novi dom vrijedan je preko 10 milijuna kuna.

Inače, novi dom se nalazi na području Balancana, u neposrednoj blizini gdje je dvadeset godina bio stari, nedovršeni.

  Gordana DRAGAN, (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:13