StoryEditorOCM
Dalmacijajubilej

U Trogiru svečanost povodom 180. godina postojanja hrvatske himne

Piše PSD.
27. listopada 2015. - 13:41
Hrvatski pjesnik Antun Gustav Matoš rekao je kako je francuska himna "Marseljeza" doprinijela za prava ljudi u cijelom svijetu i za ponos Francuzima više nego sve knjige koje su napisane. To, naravno, može biti malo pretjerano, ali kazuje istinu da himna, ako je dobro "pogođena", budi velike emocije kod ljudi. Naša himna "Lijepa naša domovino" malo je drugačija od drugih, jer je potpuno posvećena zemlji, dakle prostoru na kome su živjeli naši stari i koju bi mi trebali sačuvati za buduće naraštaje. Trogirani su primijetili da postoje snage koje nas hoće izmjestiti iz naše zemlje i nisu to dali. Uvijek iznova su pokazivali ljubav prema himni i time dokazali ljubav prema Hrvatskoj.

Riječi su to akademika Stjepana Damjanovića, predsjednika Matice hrvatske kojima se jučer u Trogiru obratio sudionicima proslave 180. obljetnice otkako je Antun Mihanović napisao stihove hrvatske himne "Lijepa naša domovino", a koja za taj grad ima posebnu važnost. Naime, Trogir je jedinstven u Hrvatskoj, jer je spomen-ploča s dijelom stihova himne na pročelju današnje zgrade gradske uprave tri puta postavljana na istom mjestu.

Zato su u sklopu jubileja spomenute 180. obljetnice Grad Trogir, gradski Muzej te ogranak Matice hrvatske i Društvo "Radovan" odlučili proslaviti 80. obljetnicu od prvog postavljanja spomen-ploče, 44.obljetnicu drugog postavljanja i 25. obljetnicu trećeg. Pokroviteljstvo je prihvatila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Na gradskom trgu gdje je bila središnja proslava okupili su se brojni građani, a posebno svečano i dirljivo bilo je kada je orkestar Narodne glazbe svirao himnu, a pjevali je trogirski zborovi i klape. Tada su emocije krenule, "Lijepa naša domovino" pjevali su mališani dječjih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, jednom riječju mladi i stariji. Ponosni su u tom trenutku bili Trogirani na svoje domoljublje pa su se i oni pridružili uzvanicima te palili svijeće ispred vijenca postavljenog u neposrednoj blizini spomen-ploče koja svjedoči o stoljetnoj borbi za očuvanje hrvatskog identiteta grada Trogira.

GORDANA DRAGAN

PSD, FOTO: Jakov PRKIĆ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:44