StoryEditorOCM
DalmacijaALARMANTNO

Sportska dvorana u Sinju se mjesecima ne gradi

Piše PSD.
26. listopada 2015. - 00:01

Oko izgradnje sportske dvorane imamo stanovitih problema s izvođačem – ovim je riječima obnašateljica dužnosti gradonačelnika Sinja Kristina Križanac odgovorila na pitanje gradskog vijećnika Mladena Vidića (HSLS) što se događa s gradnjom dvorane. Križanac je još dodala da ima nekih problema s izvođačem radova te da će vijećnik kompletan odgovor moći dobiti za sedam dana.

“Stanoviti problemi”, o kojima je govorila Križanac, samo je eufemizam za ozbiljne probleme koji su pred gradskom vlasti zbog činjenice da je gradilište dvorane dulje vrijeme potpuno neaktivno te da su s njega otišli radnici.

Sportska dvorana, nazvana gradskom, sporna je po svemu. Sinjski dvoranski sport koristi dvoranu izgrađenu za Mediteranske igre 1979. godine sa 800 sjedaćih mjesta, što je premalo gledalište na utakmicama košarkaša “Alkara”. Stalno se isticala potreba za izgradnjom nove gradske sportske dvorane sa 1500 do 2000 sjedaćih mjesta. Umjesto toga, sadašnja gradska vlast odlučila se na izgradnju gradske sportske dvorane sa samo 320 sjedaćih mjesta. Odlučeno je da se dvorana gradi na atraktivnoj lokaciji bivše Pekare, uz Trg Gojka Šuška.
Na nesreću, nimalo slučajno, za izvođača radova izabrana je tvrtka “Poljud vile” iz Splita, za čijega se vlasnika znalo da je u ozbiljnim problemima i da iza sebe ima puno neriješenih repova. Sada je, čini se, sve to što se davno znalo, a što u gradskoj vlasti nisu uzimali u obzir, došlo na naplatu. Ili ipak nije?

Što i kako dalje?

U ovogodišnjem gradskom proračunu za izgradnju gradske sportske dvorane planirano je 4.300.000 kuna. U prvih šest mjeseci obavljeno je radova u vrijednosti od samo 425.929,53 kune, što znači da je od rezerviranih sredstava potrošeno manje od 10 posto. Od kraja lipnja do danas izvođačima radova nije isplaćena ni jedna lipa, jer toliko su i – napravili.

Dakle, nisu radili ništa.
Neslužbeno smo doznali da su u gradskoj vlasti upalili alarm pa su krajem prošloga tjedna na zatvorenom skupu razmatrali što i kako dalje. Bili su najbliži varijanti raskidanja ugovora, ako je to po važećem ugovoru moguće bez većih štetnih posljedica za gradsku blagajnu. Iako je skup bio zatvoren, a tema krajnje povjerljiva, čini se da su o njegovu sadržaju u “Poljud vilama” doznali detalje, pa su se već u utorak na gradilištu pojavili radnici.

U trenutku kad smo obišli gradilište dvorane, tu su bila tri-četiri radnika i dva radna stroja. Od jednog radnika smo doznali da obavljaju pripreme za postavljanje panel pokrova dvorane. Hoće li izvođač stvarno nastaviti radove na dvorani ili je poslao nekoliko radnika samo da bi “kupio vrijeme” i odvratio sinjsko gradsko čelništvo od raskidanja ugovora, pokazat će vrlo skora budućnost.

TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:22