StoryEditorOCM
DalmacijaRANJIVA VLAST

Vladajuće spasila nezavisna Anka

Piše PSD.
28. kolovoza 2015. - 18:02
Najnovija, 18. po redu, sjednica Gradskog vijeća Ploča još jednom je pokazala ranjivost vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSLS, koja umnogome ovisi o odnosima unutar najjačeg partnera, HDZ-a; odnosno o vjetrovima koji pušu iz Luke Ploče.

Vladajući u Vijeću imaju 10 od 17 vijećnika i manje upućenima može se učiniti da rutinski obnašaju vlast. No, prema do sada viđenom, desnoj vlasti u Pločama veća opasnost prijeti od vlastitih članova nego od oporbe. Istina, oporba je pokušala srušiti Gradsko vijeće, nakon što na sjednicu nije došlo dvoje vijećnika HDZ-a, Tonka Lovrinov i Jurica Šetka.

Troje vijećnika SDP-a (četvrti, Ante Ćopo, napustio je sjednicu iz opravdanih razloga), Zoran Bule (Pločanska stranka) i Zoran Družijanić (NL) otišli su sa sjednice nakon vijećničkih pitanja. Kvorum je spasila nezavisna vijećnica Anka Musa, koja je ostala, uz osmero članova vladajuće koalicije.

Vjetrovi iz Luke Ploče

Iako je, teoretski, u idućih nekoliko dana postojala mogućnost još jednog pokušaja sazivanja sjednice Vijeća, dok su se u pauzi oporbeni vijećnici prebrojavali, čelnici pločanskog HDZ-a otklonili su takvu mogućnost i najavili nove izbore za Gradsko vijeće, u slučaju nedostatka kvoruma.

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Mihaljević (HDZ) sasuo je paljbu na SDP i njegove partnere, koji su otišli bez obrazloženja, kao i na one koji se nisu ni pojavili na sjednici. To se posebno odnosi na Tonku Lovrinov, koju je posljednjih mjeseci jako teško vidjeti u zgradi Pučkog otvorenog učilišta, gdje se održavaju sjednice Vijeća.

Podsjetimo, i proračun za ovu godinu usvojen je tek u drugom pokušaju. To je bila i tema oštrih rasprava na Gradskom odboru HDZ-a, kada su pojedini članovi tražili da izvorni nositelji mandata preuzmu mandat od onih kojima su ga prepustiti i koji ne nazoče sjednicama Vijeća.

U konkretnom slučaju, riječ je o Ivanu Pavloviću, direktoru Luke Ploče d.d., koji je prepustio mandat Lovrinov, voditeljici lučkog kadrovskog odjela.

Saznajemo da razlozi oštrih sukoba unutar HDZ-a nisu vezani samo za neke propale lučke projekte, poput termoelektrane na ugljen, nego i za projekte koji se uskoro planiraju realizirati u luci.

Kako će na situaciju u HDZ-u Ploča, u predvečerje parlamentarnih izbora, reagirati središnjica stranke, ostaje vidjeti.

ANTE ŠUNJIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:57