StoryEditorOCM
DalmacijaJubilarna 300. alka

Alkari će trčati samo za odabranu kastu, uzvanicima pripalo više od 3000 karata

Piše PSD.
25. srpnja 2015. - 23:41

Najtraženiji artikal ovih dana u Sinju su ulaznice za jubilarnu, 300. sinjsku alku. Potraga za kartama trajat će sve do poslijepodnevnih sati 9. kolovoza, dok mačkule sa staroga Grada ne najave dolazak alkarske povorke na alkarsko trkalište. Već godinama imamo puno veći interes za ulaznicama od raspoloživog broja mjesta na tribinama. Uvjeren sam da nam za 300. sinjsku alku ne bi bilo dovoljno ni gledalište od 20 tisuća sjedaćih mjesta. U odnosu na prošlu godinu broj sjedaćih mjesta povećali smo za 1200, pa je sada ukupni kapacitet 5150. Malo, nedovoljno, ali više nemamo – kaže dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Neprofitna organizacija

- Do sada imamo rezerviranih 2000 ulaznica. Mogao je rezervirati svatko tko je htio. Kada to bude određeno, desetak dana prije Alke, tim osobama bit će ostavljen rok od dva-tri dana da plate i preuzmu rezervirane ulaznice. Nepreuzeti dio tih ulaznica i ostale ulaznice koje će biti raspoložive stavit ćemo na prodaju u tjednu pred Alku – kaže dr. Ivan Nasić, tajnik VAD-a.

Pitamo dvojicu vodećih ljudi alkarske uprave što je s preostalih 3150 ulaznica.
- Viteško alkarsko društvo je neprofitna udruga, a već godinama gradimo i ulažemo. Nitko se ne pita otkuda nama 25 posto od 90 milijuna kuna kolika su ukupna ulaganja u Alkarske dvore i Muzej Sinjske alke. To je novac koji smo dobili od sponzora, ljubitelja i štovatelja Sinjske alke diljem Hrvatske i dijela BiH. Njima ćemo ove godine staviti na raspolaganje tisuću ulaznica – kaže dr. Jukić.

Dr. Nasić navodi i kako svake godine na Sinjsku alku pozivaju 550 do 600 uzvanika, među kojima su istaknuti politički, društveni, kulturni i sportski radnici.

Besplatno stajanje

- Redovito ih dođe oko 500, što je tisuću ulaznica. Sudionici alkarske povorke dobiju oko 700 ulaznica. Zar netko misli da alkar ne treba dobiti osam ulaznica? Imamo obvezu ustupiti dio ulaznica gradovima Sinju i Trilju te općinama Dicmo, Hrvace i Otok za njihove goste. Jednako tako Splitsko-dalmatinskoj županiji i udrugama proizišlim iz Domovinskog rata. Najmanje 100 ulaznica zadržat ćemo u rezervi do pred samu Alku. Dali smo upute zaposlenicima da i dalje primaju predbilježbe zainteresiranih za kupnju ulaznica, ali da im obavezno naglase kako im se ne može jamčiti da će ulaznica biti. Kada definiramo sve obveze i povučemo crtu, sve ulaznice koje preostanu dat ćemo u prodaju, pri čemu će pravo prvenstva imati oni što su se pribilježili nakon onih prvih dvije tisuće – kaže dr. Nasić.

Onima koji će 9. kolovoza doći u Sinj, a neće imati ulaznicu, preostat će besplatno se načičkati uz trkalište i stajati. Svake godine na taj način Alku gleda barem 5000 ljudi. Također će se na početku alkarskog trkališta, Trgu kralja Tomislava te vjerojatno na Trgu dr. Franje Tuđmana postaviti veliki videozidovi na kojima će se izravno prenositi odvijanje alkarskog nadmetanja.

Toni Paštar

Cijene skočile 300 posto

Odlukom Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva cijene ulaznica za ovogodišnju Alku povećane su oko 300 posto. Cijena ulaznica za najbolja sjedaća mjesta stajat će 350 kuna (do sada 150 kuna), ona nešto slabija koštat će 300 kuna (do sada 100 kuna), a najudaljenija od alkarske mete koštat će 200 kuna (do sada 80 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:04