StoryEditorOCM
DalmacijaRAJ ZA GOSTE

Vrbanj želi više i bolje: rade na - difuznom hotelu

Piše PSD.
28. siječnja 2015. - 15:37

Vrbanjani traže izlaz iz situacije koju je gotovo nemoguće shvatiti. Nekoć je PZ ‘Vrbanj’ prodavala i do 230 vagona vina, a sada se zbog neadekvatne poljoprivredne politike i neuređenog tržišta ne može toliko naći ni na čitavom otoku Hvaru. Stoga ljudima iz rodnog mjesta pučkog vođe Matija Ivanića nije preostalo ništa drugo nego osmisliti sasvim novi projekt preživljavanja, okrenuli su se implementaciji difuznog hotela, dakle, jednom sasvim novom konceptu u hotelskoj industriji, o čemu smo popričali sa Sunčanom Ostarčević Arnold, upraviteljicom PZ ‘Vrbanj 1907.’, koja je i pokrenula tu ideju.

Selo je u prednosti

- Difuzni hotel je hotel čije su smještajne jedinice raspoređene po čitavom naselju, a samo na jednom mjestu nalazi se središnja recepcija s ostalim sadržajima koje hotel nudi (od suvenirnice, blagovaonice do masaže, odnosno SPA). Iako je Institut za poljoprivredu i turizam još 2007. pokrenuo priču i istraživao isti koncept u Italiji, ovaj tip hotela tek je prošle godine dobio svoj zakonski okvir u našoj zemlji - tumači nam upraviteljica.

Zašto je Vrbanj u prednosti pred ostalima upraviteljica brzo odgovara:

- Urbane sredine više nisu privlačne, a vidjeli smo, ni sigurne... Sada mi je jasno kada vidim Japance koji dolaze kod nas i ne skidaju smiješak s usta, pa nije ni čudo kad oni u svojim ulicama nose zaštitne maske. Gotovo svi stranci zainteresirani su za našu kulturu, jezik i običaje... a gdje će to najbolje doživjeti ako ne na selu ?!

Kad odlazite u kupaonicu, u njoj se ne nalaze jeftini, ali ni skupi šamponi i sapuni, već neprocjenjivi autohtoni sapuni i šamponi napravljeni na bazi lavande, ružmarina ili masline. Na povratku kući možete ponijeti dio ove priče sa suvenirom koji nitko i nigdje drugdje na svijetu ne može kupiti...

Projekt je još uvijek upočetnoj fazi, ali entuzijazma ne manjka:

- U prosincu smo pokrenuli poslovanje Zadruge. Zadruga ima poslovnu zgradu u samom centru mjesta i njene prostorije moramo preurediti za potrebe hotela.

Otvoren natječaj

Zadrugama nije prioritetna utrka za profitom, već za održivim poslovanjem. Upravo smo ušli u finale natječaja ‘Moja zelena zona’ (ZABA) i nadamo se da ćemo uspjeti dobiti iznos od 100 tisuća kuna, što će nam omogućiti da zadružnu zgradu preuredimo za potrebe hotela.

Općina Stari Grad u ovom trenutku nije nas u mogućnosti financijski pratiti, ali smo od gradonačelnika Vinka Maroevića dobili podršku da je projekt dobar i uvršten je u gospodarski plan razvoja.

Nadam se da ćemo uskoro pronaći rješenje za financiranje obnove kuća u kojima godinama nitko nije živio, kako bi se one dovele na odgovarajuću razinu kategorizacije i uključiti ih u ponudu hotela s čime bi povećali prihode kako iznajmljivačima, tako i Zadruzi - kazala je Arnold.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:20