StoryEditorOCM
Dalmacijanije im po volji

'Smijenimo predsjednika Antu Turudića, oštetio je proračun za više stotina tisuća kuna'

Piše PSD.
14. studenog 2014. - 11:14
Klub vijećnika HNS-a Vrlike, koji čini trećinu svih gradskih vijećnika, uputio je prijedlog predsjedniku Gradskog vijeća Vrlike Anti Turudiću da se razriješe dužnosti on, predsjednik Vijeća (HDZ) i njegov zamjenik Goran Gutić
(HSP AS).

Obrazlažući prijedlog, HNS-ovci navode da je Turudić kao dugogodišnji, odnosno, kako oni kažu, stalni predsjednik Gradskog vijeća Vrlike, odgovoran zbog grube nepravilnosti u radu Vijeća, jer je dopuštao da se sjednice Vijeća ne snimaju te je na taj način doveo u pitanje legitimnost sjednica, odnosno pravovaljanost odluka donesenih na tim sjednicama.

Naknade bodu oči

To je grubo kršenje zakona, Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća Vrlike. Tvrde da je za svoj “rad” u Vijeću predsjednik Turudić primao višestruko veću naknadu od vijećničke, za što nije bilo uporišta u zakonu, Statutu ni Poslovniku.

Vijećnici HNS-a navode da je naknada predsjedniku Gradskog vijeća Vrlike do 21. ožujka 2012. godine iznosila 3000 kuna mjesečno u neto iznosu, što je bilo gotovo četiri puta više od naknade vijećnicima.

Od tada do danas ta naknada iznosi 1600 kuna mjesečno neto i dvostruko je veća od vijećničke. Ističući da je kao diplomirani pravnik znao kako su odluke o naknadi koju (je) prima(o) proizvoljne i protupravne, HNS-ovci tvrde da je Turudić sebi protupravno priskrbio znatnu financijsku korist te da je gradski proračun oštetio za nekoliko stotina tisuća kuna.

Goran Gutić je, navode, oštetio gradski proračun na isti način, ali u mnogo manjem iznosu, nakon što je na dužnosti zamjenika predsjednika Gradskog vijeća od lipnja 2013. godine.

Zbog svega toga vijećnici HNS-a traže da se Turudić i Gutić smijene i na njihova mjesta izaberu drugi ljudi iz redova gradskih vijećnika.

Turudić: Volonter sam, a ne profesionalac

– Zahtjev su potpisala četiri vijećnika HNS-a i to je više od jedne trećine, jer Gradsko vijeće ima 11 vijećnika. Njihovo je pravo da kao oporba budu protiv većine. Samo nemaju pravo insinuirati i podmetati.

A podmeću tvrdnjama da ja nisam volonter i da je odluka o visini naknade vijećnicima, pa tako i predsjedniku i potpredsjedniku Gradskog vijeća, donesena proizvoljno i nezakonito. Istina je da sam dugogodišnji predsjednik Gradskog vijeća i sve to vrijeme sam volonter, a ne profesionalac.

Odluku o visini naknade za predsjednika i sve vijećnike donosilo je Gradsko vijeće na osnovi pozitivnih zakonskih propisa. Istina je da sada imam naknadu od 1600 kuna.

Zašto nisu naveli da oni kao vijećnici imaju naknadu od 900 kuna? Istina je da se prije sjednice nisu snimale, ali su uredno vođeni zapisnici na koje nije bilo primjedbi. Prije godinu dana osigurali smo tehničke uvjete pa se od tada sjednice i snimaju. Vijećnici HNS-a imaju pravo tražiti da se glasuje o povjerenju meni kao predsjedniku i mojem zamjeniku.

Ja ću taj njihov zahtjev, ako ga postave, staviti na dnevni red, a o ishodu će odlučiti glasovanje – kaže prozvani predsjednik Gradskog vijeća Vrlike Ante Turudić.

Toni Paštar, foto: mario todorić / cropix



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:31