StoryEditorOCM
Dalmacijaprevencija u trilju

"Di ovo ima, likar ti dođe doma..."

Piše PSD.
10. listopada 2014. - 19:22

Oduvijek nam ističu da je prevencija najvažnija karika u zaštiti našeg zdravlja, no kako smo, nažalost, svi svjesni katastrofalnog stanja u hrvatskom zdravstvu, ne odlazimo redovito na preglede. Uvijek imamo danas obaviti nešto važnije, nešto hitnije, pa ćemo kod likara – sutra.

– Sebe tješimo kako ćemo sutra, ima vrimena, pa onda stanemo kad nam kažu da bolujemo i da smo tribale doći jučer. Eto, i jednoj je mladoj ženi, ni 35 godina nije imala, u ovim akcijama otkriven rak dojke pa su je odmah sutra operirali – kaže nam 46-godišnja Nela Marić dok s još tridesetak žena čeka u triljskom Domu zdravlja na pregled dojki u još jednoj akciji Kluba žena liječenih na dojci Split.

Sjede tu i mlade i stare Triljanke, njih tridesetak došlo je u 16 sati na dogovoreni ultrazvučni pregled dojki, i to bez uputnice. Sada ćete se upitati kako bez uputnice, jer bez tog se papira može samo kod privatnika, ali uz plaćanje (od 250 do 350 kuna izdvojit ćete za ultrazvuk dojki u privatnim ordinacijama).

Za to je zaslužan jedan muškarac, koji je već dvije i pol godine glavna karika u organiziranju dolaska liječnika i članice Kluba žena liječenih na dojci Split u dalmatinsko zaleđe. Mladen Gusić, hrvatski branitelj, sada nezaposlen i jedan iz vojske onih na birou, otac dvoje djece, tjedan dana prije tog pregleda, vjerujte nam, ima najužareniju telefonsku liniju. Šalu na stranu, no kad se na portalu Ferata i na Hit-radiju objavi kako će se tog i tog dana obavljati pregled žena, svi zovu Mladena.

Samopregled

– Šteta što ih mogu zapisati samo trideset, pa u dan i pol popunim tu kvotu, koliko ih likar u jedno popodne ili, najčešće, subotnje jutro može pregledati. Mi smo i naučili Triljanke da budu redovite i da sve dođu. Inače, pola njih nikad ne bi ni otišle same na pregled – govori nam 46-godišnjak dok u ambulanti čekamo liječnika.

– I moja je sestra otkrila rak upravo zahvaljujući ovim akcijama. Evo, nekidan sam bila u sinjskom Domu zdravlja kako bih se upisala. Ujutro u šest sati, a upisi su tek u 14 sati, već nas je bilo tristo – ističe 63-godišnja Danica Kozina važnost ovog organiziranog ultrazvučnog pregleda koji je, osim što otkriva zdravstveni problem, i edukativnoga karaktera.

Tako se poučavaju djevojke, majke i bake da bi trebale jednom mjesečno, najbolje nakon okončanog menstrualnog ciklusa, obaviti samopregled tražeći kvržicu ili izraslinu, bilo kakvu promjenu na grudima. Ujedno bi sve dame nakon 25. godine života trebale jednom godišnje obaviti ultrazvučni pregled, a nakon 40. godine i mamografiju svake dvije godine.

– Pogotovo se redovito trebaju pregledavati žene koje genetski imaju predispoziciju za razvoj ove smrtonosne bolesti. Mi obavljamo pregled u mjestima u kojima ženama nisu dostupni liječnici, pa udruga koja djeluje već 17 godina organizira brojne ovakve akcije gdje je potrebno, u Sinju, Hrvacama, Trilju, Drnišu, na Braču.... Uglavnom, u ruralne krajeve dolazimo s liječnikom, a ultrazvučni aparat naša je donacija od prije dvanaest godina – govori nam Snježana Bašelović iz Kluba žena liječenih na dojci Split dok priprema sve potrebno za liječnika Josipa Banovića, plastičnoga kirurga splitskoga KBC-a koji je tog dana imao ulogu volontera za pregled i edukatora.

Obilaze tako oni manja mjesta najmanje dva puta godišnje, pogotovo u ožujku, kad je Dan narcisa, te u listopadu, kad je Dan ljubičaste vrpce, pružajući svojim zalaganjem šansu i damama koje baš i ne bi došle u grad na pregled grudi.

Sve za 70 kuna

– Bilo je gospođa koje u svojim 50-im ili 60-im godinama nikada nisu ni pregledane – kaže nam dr. Banović, koji je i član Upravnog odbora Kluba žena liječenih na dojci Split, dok priprema aparaturu za pregled triljskih pacijentica.

I dok žene jedna po jedna ulaze u ordinaciju, doznajemo da im je prostor besplatno ustupljen, aparat je doniran – doduše prije desetljeća, no još uvijek detektira bolest ako je ima – liječnik volonterski obavlja svoju dužnost, također i članica Kluba žena iz Splita. Žene koje dođu na pregled plaćaju samo participaciju od 70 kuna.

– To je za troškove, za gorivo, za gel, za papirnate ručnike. I svi mogu doći na pregled, i žene iz Splita i Sinja. Kad imamo akciju, samo nas nazovite i upisat ćemo vas – govori nam Mladen, koji je prvu akciju pokrenuo prije dvije i pol godine kao član triljskoga SDP-a, no odmah zatim samostalno je krenuo u organiziranje. Imao je i on zdravstvenih problema i operacija, pa najbolje zna kako je boriti se s bolešću.

Preglede u Sinju organizira Forum žena SDP-a, u Hrvacama Branko Perković, a u Trilju naš koordinator Mladen.

– Ma tko nam ovo može pružiti? Bez uputnice, bez velikog čekanja, dođe ti likar doma, pregleda te i još ti sve kaže o bolesti – tim su nas riječima na kraju pozdravile triljske žene koje, eto, imaju sreću zahvaljujući ovim volonterima obaviti ultrazvuk dojke na – kućnim vratima.

Sandra BARČOT
Snimio Paun PAUNOVIĆ/CROPIX

Opaka bolest

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj se godišnje otkrije 2300 tumora na dojkama, a od raka dojke godišnje umre tisuću žena.

Brojke koje “vrište” da se na pregled ne smije zaboraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:04