StoryEditorOCM
Dalmacijagore nego u kini

Barušić: Mi želimo e-razrede i tablete, a države koje su ih uvele izbacuju ih zbog zračenja!

Piše PSD.
24. studenog 2014. - 21:22
 - Zahvaljujući korumpiranim političarima Hrvatska je jedina zemlja u svijetu u kojoj teleoperateri za postavljanje baznih stanica ne trebaju građevinsku dozvolu jer bazne stanice imaju status jednostavnih graševina.

Svakome je poznato da su zračenja štetna, ali neki su spremni to reći javno, a neki drugi to uspješno prešućuju. Odgovorite sami zašto – kazao je Josip Barušić iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskih zračenja (HUZEZ) na prvoj tribini o štetnosti zračenja baznih stanica koja je u ponedjeljak navečer održana u dvorani Gospe Sinjske u Sinju.

On je dodao da je dopušteno zračenje u Hrvatskoj 1,6 milijuna mikrovata po metru kvadratnom što je za 16 puta više nego u Kini.

- Najnovija istraživanja neovisnih stručnjaka kazuju da zračenje mobilne telefonije predstavlja izravni rizik kancerogenih oboljenja. U Hrvatskoj su prvih godina ovoga stoljeća takva oboljenja skokovito porasla za 30-ak posto, a to je koincidiralo s masovnim porastom mobilne telefonije.

A studije iz svijeta pokazuju da je najviše oboljelih u krugu od 400 metara od baznih stanica – istaknula je mr. Ankica Kosovec Krželj, stručnjakinja za elektromagnetska zračenja koja je okupljenim Sinjanima govorila na temu "Zdravstveni rizici i odgovorno korištenje novih tehnologija".

Predstavnici HUZEZ-a pozvali su Sinjane da građanskom inicijativom potiču vlast na izmjenu zakonsih propisa jer se samo na taj način mogu uspješno suprotstaviti snažnim zagađivačima elektromagnetskim zračenjem. Toni Paštar

- U Hrvatskoj u posljednje vrijeme na velika zvona pričaju o e-razredima u kojima kredu i olovku zamjenjuju tabletima povezujući ih putem Wi Fi. Zemlje koje su ih prve uvele sada ih masovno izbacuju i vraćaju se računalima koja su na internet spojena dokazano nezračećim svijetlovodnim kabelima, rekao je 
Josip Barušić: 

Piše Toni Paštar
FOTO: Ilustracija / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:10