StoryEditorOCM

Tu život traje već pet tisuća godina: Škrip na listi zaštićenih dobara

Piše PSD.
24. srpnja 2014. - 09:56
Nakon višegodišnjih istraživanja i vrednovanja, Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, donijela je rješenje kojim se utvrđuje svojstvo kulturnog dobra za ruralnu cjelinu naselja Škrip te će biti upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, i to u listu zaštićenih dobara.

To je još jedno vrijedno priznanje tom najstarijem mjestu na Braču u kojemu život traje već pet tisuća godina.

Naselje Škrip, stoji u obrazloženju rješenja, jedinstvena je povijesna cjelina ruralnog karaktera koja nastaje na prostoru brončanoga gradinskog naselja i poslije rimske naseobine, a razvila se u skladno naselje središnjeg dijela otoka Brača s rezidencijalnim utvrđenim dvorcem i baroknom župnom crkvom.

Ruralno naselje Škrip sa svojim prirodnim okruženjem čini uravnoteženu ambijentalnu i prirodnu cjelinu s iznimno sačuvanim spomenicima iz svih povijesnih razdoblja.

Škripski kamenolomi bili su glavni izvor građe za gradnju Dioklecijanove palače u Splitu te izrade sarkofaga i opreme brojnih ranokršćanskih crkava širom tadašnje provincije Dalmacije.

Već 1764. godine donesen je jedan od prvih dekreta o čuvanju arheoloških spomenika kojim brački knez Francesco Badoer zabranjuje rušenje blokova zidina i njihovo odnošenje.

Od sada će ruralna cjelina naselja Škrip biti pod posebnom zaštitom s ciljem očuvanja njezine kulturne vrijednosti i povijesnog naslijeđa.
IVICA RADIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:23