StoryEditorOCM

Mještani Drvenika Velikog financiraju uređenje Puta Grabula

Piše PSD.
18. studenog 2014. - 00:37

Ne želim da ova naša akcija bude politički “obojena”. Cilj joj je pomoći svome mjestu jer ja tu živim i radim – rekao je Denis Stošić, jedan od inicijatora akcije uređenja 300 metara Puta Grabula na Drveniku Velikom. U akciju je uključeno pedesetak ljudi, koji će za betoniranje puta izdvojiti od 50 do 200, neki čak i 300 eura. Stošić je izračunao da će materijal stajati oko 6000 eura, prijevoz će besplatno on obaviti, a posao mještani i vikendaši.

Doznajemo kako naselje do kojega vodi spomenuti put broji nešto više od sto kuća. Ljudi su se počeli baviti turizmom, kuće se preuređuju za iznajmljivanje, plaćaju sve što je potrebno da dobiju dozvole, a gotovo je nemoguće doći do objekta i kada je suho vrijeme, a kamoli kiša. Naime, s obzirom da je riječ o uzbrdici, kada padne kiša, cijeli makadam bude razrovan. Ne može se proći automobilom, pa ni kamionom, a pješice jedino ako imate dobre patike, veli Stošić.

Dodao je kako su zbog toga vlasnici tamošnjih objekata i turisti prisiljeni svoja vozila ostavljati na mjesnoj rivi gdje se stvaraju gužve, koje su posebno ljeti veliki problem. Podsjetio je kako vlasnici objekata Gradu Trogiru plaćaju komunalije te da im nije baš pravo da se zauzvrat novac nije uložio u infrastrukturno uređenje otoka.

– No, eto, sastalo se nas nekoliko i čvrsto odlučilo da idemo u akciju samoinicijativno. Novac ćemo dati koliko tko može. Vikendaši daju nešto više. Jedan Slovenac dao je 300 eura. Kad ovih dana, nakon što stane kiša, budemo betonirali, put bit će to radna fešta – našalio se naš sugovornik.

I dok on ne želi “petljati” akciju s politikom, predsjednica Mjesnog odbora Drvenik Veliki Snježana Vulas obrušila se na aktualnu trogirsku vlast prozivajući je da u proteklih 16 mjeseci nije ni lipe utrošila u Drvenik Veliki, iako je to ona pismeno i usmeno tražila.

– Legalizacija je u tijeku, puno objekata je legalizirano, ali novac se ne vraća na otok. Putovi su doslovno razrovani. Svaka kiša donosi nove nevolje, s okolnih brda nanosi se zemlja, blata ima do koljena. Kako su ovo ljeto često bile kiše, turistima je bila prava atrakcija “slikavati” drveniške slapove Nijagare, blato i prašinu koja je nakon što bi se osušilo ostala na putovima punim rupa – istaknula je Vulas.

“Uhvatila” je za riječ zamjenika gradonačelnika Radovana Sladu Šilovića, koji je rekao da se strpe jer je Grad lani uložio novac za uređenje puta u Drveniku Malom, a da će ove godine u Veliki. Samo, kraj ove godine se bliži, poručila je Vulas.

Gordana Dragan

Ulaganje ViK-a

U gradskom odjelu za komunalu potvrdili su kako se u Drvenik Veliki ove godine nije ulagalo u uređenje putova, ali, prema njihovim saznanjima, splitski Vodovod, kojemu je navodno ostalo “nešto” novca, ima to u planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:29