StoryEditorOCM
Dalmacijarecept za dug život

Biklijada oduševila brojne Vrgorčane i goste

Piše PSD.
2. listopada 2015. - 23:59
“Dok u moštu mlado vino zori, zabikli se, pa se pisma ori u čast kozi i lozi“, tako se već više od desetljeće i pol pjeva prvog vikenda u listopadu u Vrgorcu, otkad se održava tradicionalna pučka fešta Biklijada.

Bikla je mješavina mladog vina i kozijeg mlijeka, koja po mnogima ima afrodizijačka svojstva, a u Tinovu gradu njoj prepisuju i nekoliko baby boomova.

Međutim, kako bi se na neki način odužili i zahvalili kozi i lozi koji su stoljećima hranili vrgorački kraj. U Turističkoj zajednici prije 16 godina krenuli su s projektom afirmiranja zaboravljenog pića bikle.

Danas je Biklijada prerasla vrgoračke okvire i postala jedna od centralnih pučkih fešti Dalmatinske zagore, tako iz godine u godinu može vidjeti sve više izlagača, ali i domaćih i stranih gostiju, koji pored bikle žele kušati brojne specijalitete, med, kolače, pršut, sir, likere… sve ono što vrgorački kraj može ponuditi u svojoj turističkoj ponudi.Manifestaciju dodatno posebnom učine nastupi brojnih kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i BiH.

No, Vrgorčani se svake godine natječu na neki način, čiji će štand privući više gostiju, a brojnim posjetiteljima za oko zapne onaj s mladom i veselom ekipom koji slave Sisoju Majića zvanog Tapunicu, uz pjesmu.

„Sisoja je bije moga dide dida, bačve je imao od zida do zida. Moj dida Sisoje, pravo je muško njemu nisu ravni Svemir, Dragan i Duško“, otkrio nam je nekoliko stihova o svom pretku mladi Jure Majić, koji je jedan od glavnih pokretača sisavaca iz Majića, koji posebno njeguju običaje Biklijade, dok se vesela ekipa pripremala zaprećati veliku tepsiju s domaćim pivcem pod sačuru. Dobro pojesti i popit, te zapivat, glavni je moto ove ekipe svake godine.

- Biklijada je naša domaća izvorna manifestacija, i trebao me je takvu sačuvati i prezentirati gostima, a mislim da mi iz Majića to radimo na najbolji način. Dolasku Biklijade sisavci iz Majića, posebno se raduju, jer tada mlado vino zori, a poznato je da u Majića ima više vina, nego trsova vinove loze- kroz šalu nam je kazao Majić.

Čarima bikle nije mogao odoljeti ni mladi vrgorački gradonačelnik 28-godišnji Rudolf Grljušić, koji je sa svojim zamjenikom Zdravkom Primorcem, nekoliko puta nazdravio s gostima, prijateljima…

- Ovo je odličan način da se produži sezona, odnosno da se poveže sa ovakvim manifestacijama Makarsko primorje i Vrgoračka krajina, jer uistinu imamo što ponuditi našim gostima. Obilazeći brojne štandove, vidio sam tu dosta kvalitetnih domaćih proizvoda za čim danas vlada veliki interes u svijetu, a to je naša šansa. Biklijadu, trebamo dizati iz godine u godinu - istaknuo je Grljušić.

Tekst i foto: MATE PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:47