StoryEditorOCM
Dalmacijabivši pripadnik 4. gardijske brigade ŽELJKo HRŽIĆ IZ TRILJA dosanjao je hrvatsku, ali ostao bez najvrjednijega što je imao

Ratnik beskućnik izgubio zdravlje, posao i obitelj

Piše PSD.
18. svibnja 2010. - 00:18

Željko Hržić iz Trilja, Hrvat, razveden, otac troje djece, od kojih dvoje maloljetno, ekonomist bez zaposlenja - sažetak je presude Općinskog suda u Splitu iz prosinca 2008., kojom je nekadašnji ratnik proslavljene 4. gardijske brigade HV-a dodirnuo dno

- A imao sam sve, suprugu, troje djece, idilu obiteljskog života, siguran posao u banci koji sam obavljao u košulji i s kravatom oko vrata - kazivao nam je smireno Hržić. 

- I tada, 1989. i 1990., ne želeći ostati po strani, aktivno se uključujem u stvaranje pretpostavki za oživotvorenje hrvatskog višestoljetnog sna - stvaranja hrvatske države.

U studenome 1990. inicirao sam i organizirao u Splitu svehrvatski skup na Prokurativama. Vrlo brzo skupio sam potpise 20 tisuća Splićana u knjigu zahvale senatoru SAD-a Bobu Doleu, te sam istu s potpisom Ante Jurića i tadašnjega gradonačelnika predao američkom konzulatu u Zagrebu.

Pojavom prvih barikada 1. rujna 1991. pristupam 4. brigadi ZNG-a i iza mene ostaju bitke oko Zadra, Južnog bojišta i Maslenice. Koncem 1993., zbog teške bolesti sina, napustio sam brigadu ne želeći pritom amoralno ili preko reda ostvariti nijedno pravo ili pogodnost iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Otvorio sam vlastitu tvrtku za maloprodaju upravnih biljega koja je poslovala u sklopu prostorija PU splitsko-dalmatinske. Živjeli smo kao podstanari, poginula mi je sestra kao pripadnica MUP-a i, unatoč svemu, te ponajviše ustrajnosti na vlastitoj inicijativi, tvrtka nikada ni jedan dan nije bila u blokadi.

- Postao sam objekt udara moćnika iz svih sfera i u lavini njihove isprepletenosti mitom, korupcijom i nepotizmom, preko noći sam pometen u sumnjivom natječaju za davanje u zakup poslovnog prostora kojim bih nastavio poslovanje.

Izbili su me krajnje nezakonitim postupcima i moj posao dali svome, pa sam završio na ulicu. Slijedilo je potucanje po Zavodu za zapošljavanje, molbe za dobivanje jednokratne socijalne pomoći, uzaludna pravna bitka, obraćanje najvišim institucijama s jalovim učincima, te zatim-u dahu nam je kazao Hržić. Vraćat će usluge suborcima

tekst i slika: ŽELJKO HULJEV

‘Željko je prošao sve najteže za Hrvatsku’

Razgovor sa Željkom Hržićem obavili smo u Mirlović Polju, na izvoru Čikole nadomak Čavoglava, u domu umirovljenog pukovnika HV-a i legende 4. gardijske brigade “Pauci” Dragana Stankovića, stopostotnog invalida koji je u direktnoj topničkoj borbi izgubio obje noge.

- Željko je prošao sve najteže za Hrvatsku. Za nju je dao sve i ostao bez posla i, što je najgore, ostao je bez obitelji. Iako nije rat, naš kodeks braće po oružju u ratu, miru, dobru i zlu je jasan i trajat će dok budemo živi -kazao nam je pukovnik Stanković u čijemu smo domu razgovarali s Hržićem, koji se jutro potom krišom iskrao i otišao u nepoznato ne želeći nekome biti puno na teretu.

Iza njega ostale su uredno pospremljene prostorije, nategnut krevet, prekopan vrt i na stolu kupljen kruh, pripremljen doručak i bijeli “marlboro” za pukovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:58