StoryEditorOCM
Dalmacijaimotski gradonačelnik ante đuzel predložio vladi:

SVE ZA POSAO Zatvor za žene uselite u pogone ‘Trimota’ - prilika i za neoženjene Imoćane

Piše PSD.
5. svibnja 2010. - 12:42
CROPIX
Vijest koja kruži nekim internetskim stranicama o tome kako je imotski gradonačelnik Ante Đuzel Vladi predložio da se prostori tvornice trikotaže “Trimot” u Imotskom prenamijene u kaznionicu za žene, primljena je u tom gradu na dva posve suprotna načina.

Jedni su šokirani samom idejom, držeći da je to izvan svake pameti da Imotski postane Lepoglava ili Remetinec, a drugi kažu da je, ako se “Trimot” ugasi, bolje i zbog zatvora dobiti stotinjak ili više radnih mjesta nego gledati kako se lista nezaposlenih Imoćana povećava iz dana u dan.

- Istina je da sam poslao Vladi tek naznake o takvoj mogućnosti, a prije toga sam se konzultirao i s predsjednikom HUS-a Ozrenom Matijaševićem.

Ako se “Trimot” ne privatizira i ne stane na svoje noge, te ne počne proizvodnja i izvoz, od te tvornice nema ništa i 200 uglavnom radnica će na ulicu. Za to sam da se u Imotskom proizvodi i da se proizvodi prodaju, jer se samo tako može naprijed. Bio bih najsretniji da “Trimot” netko kupi, da se nastavi proizvodnja i radnici ostanu na svojim radnim mjestima.

Ali što ako sve stane i tvornica ne bude ono što želimo. Je li bolje da ostanu napuštene zgrade, možda prodane nekom tajkunu, ili da se u njima uposli dvjestotinjak ljudi, pa bilo to i u kaznionici.

Uostalom, kaznionica sa sobom povlači i dio proizvodnje, posebno hrane, a i druge uslužne djelatnosti će biti tu uključene. Jesu li bolja nova radna mjesta ili ništa? - pita se gradonačelnik Đuzel, čudeći se tolikoj pompi oko jedne ideje za poboljšanje uvjeta života u svome gradu.

Matijašević: Najbolje je da ostane na Đuzelovoj ideji

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, pak, kaže:

- Meni je, istina, gradonačelnik Đuzel to izrekao kao ideju. Rekao sam mu da bi to tek moglo doći u obzir ako se iscrpe sve mogućnosti oko “Trimota”, a to znači transparentna privatizacija, nastavak proizvodnje orijentirane izvozu te ostanak radnika na radnim mjestima.

Dokle god postoji šansa za tako nešto, sve ostalo neka ostanu samo na ideji. Vjerujem da “Trimot” sa sadašnjim vodstvom može opstati, no vidjet ćemo kakvi će biti rezultati raspisanog natječaja koji je u tijeku. Inače, već i prije nekoliko godina Imotski je, uz Šibenik, bio jedan od kandidata za dobivanje kaznionice.

Lokacija je bila na prostoru Glavine Gornje, gdje se počela graditi nikada nedovršena vojarna. Utrošeni su milijuni kuna za ogromne zidove, upravnu zgradu, a danas je to sami krš, uništeno i porazbijano.

Zanimljivo je, dakako, hoće li Vlada poslati kakav odgovor Gradu Imotskom i gradonačelniku Đuzelu po pitanju njegove ideje.

I dok se odgovor čeka, u nedostatku posla mnogi Imoćani zbijaju šale na račun te ideje. Kako u Imotskoj krajini ima podosta neženja, možda bi neka od zatvorenica nakon izdržavanja kazne u “Trimotu” postala i imotska nevjesta.

braco ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:44