StoryEditorOCM
DalmacijaSPECIJALISTIMA NISU PRODUŽENI UGOVORI ZA OVU GODINU

Muke na škoju: kardiolozi i neurokirurzi zaobilaze Hvar

Piše PSD.
11. travnja 2010. - 16:47
Na otoku Hvaru do daljnjega neće biti osnivanja samostalnog Doma zdravlja, barem prema onome što je nedavno rekao župan Ante Sanader tijekom svoga radnog susreta s čelnicima otočnih jedinica lokalne samouprave, ali će se svi zajedno zauzeti da gradovi i općine dobiju osnivačka prava u tom pogledu. Drugim riječima to znači da Županija ne želi preuzeti rizik za eventualne gubitke Doma zdravlja otoka Hvara.


Jedino opravdanje Županije za neosnivanje samostalnih otočnih domova zdravlja jest da će skupe uprave budućih domova zdravlja biti preveliko financijsko opterećenje.

Ipak, javna je tajna da Hvarani smatraju da ta ocjena baš i ne stoji jer se i u sadašnjemu Županijskom domu zdravlja ispostave terete za troškove zajedničke uprave, čak i više od minimalne uprave novog doma zdravlja. Sve ovisi o modalitetu, što je u Županiji dobro poznato budući da u svom vlasništvu imaju ustanove s različitim modelima.

Vodeći ljudi otoka nisu baš zadovoljni takvim stavovima, pogotovo što je njihova koordinacija zauzela stav da za osnivanje Doma zdravlja već sada postoje sve zakonske i materijalne pretpostavke. Izračuni temeljeni na Županiji predočenim podacima govore da bi samostalni DZ poslovao pozitivno.

- Jedan od najvećih problema koji itekako osjećamo odnosi se na to što gostujući specijalisti, poput kardiologa, gastroenterologa i neurokirurga, još od veljače ne dolaze na Hvar iako su posljednja četiri desetljeća kontinuirano pomagali otočanima. Jednostavno, za 2010. godinu s njima nisu sklopljeni novi ugovori.

Kako se u KBC-u Split poprilično dugo čeka na red, otočnim pacijentima preostaju jedino skupe privatne poliklinike, pa se zbog takve poslovne politike iz njihovih ionako osiromašenih džepova odlijevaju stotine tisuća kuna, što naravno višestruko premašuje honorare specijalista.

Neosporne su činjenice da jedinice lokalne samouprave otoka Hvara podmiruju svoje obveze, a gostujući specijalisti svojim dolaskom preko uputnica sami isplaćuju velik dio honorara, pa je DZ u višestrukom dobitku.

O tmurnoj budućnosti zdravstva, međutim, svjedoči i to da je u posljednje vrijeme bitno smanjen broj specijalizacija zdravstvenih djelatnika s otoka Hvara.

Stanovništvo zna da je Grad Hvar i formalno uputio zahtjev za nekoliko specijalizacija, te ponudio njihovo financiranje u cijelosti, na što iz Doma zdravlja, a i Županije, nije odgovoreno još od 2008. godine.

MIRKO crnčević, foto: arhiv cropix

Bebić: Nadam se dogovoru

Kome je u interesu ukidanje dolazaka gostujućih specijalista, meni je zaista nejasno – kaže hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, koji unatoč svemu vjeruje da će se ta nelogičnost već uskoro riješiti u dogovoru s nadležnima iz županijskih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:17