Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 03.03.2010. u 10:30

punih 45 godina šutjelo se o sudjelovanju sinjanja na alkarskom nadmetanju u doba NDH  

NEPOZNATA PROŠLOST Na dan savezničkog bombardiranja u Sinju održana ustaška Alka (FOTOGALERIJA)

GALERIJA

Punih 45 godina među alkarima se nisu spominjala događanja u kojima je sinjska viteška udruga sudjelovala tijekom Drugog svjetskog rata. Tek nakon demokratskih promjena i osamostaljenja Republike Hrvatske javnost je doznala da je 1944. godine održana “ustaška Alka”.

“Slobodna” posjeduje do sada neobjavljene fotografije i pisane dokumente koji govore da se u vrijeme kvislinške Nezavisne države Hrvatske u Viteškom alkarskom društvu i oko njega vodila kontinuirana aktivnost, te da su od 1941. do 1944. godine alkari bili “za dom spremni” i da su slavili poglavnika Antu Pavelića.

U tom ratnom vremenu alkari su imali i dvojicu vojvoda, od kojih jedan nikada nije obnašao tu dužnost, a drugi je bio vojvoda tek nekoliko mjeseci. Nakon preuzimanja vlasti u Sinju, ustaški povjerenik Ivan Poljak 28. svibnja 1941. godine uputio je “Upravi Alkarskog Društva” nalog da “bezodvlačno preda svu opremu, odjeću i arhivu koja pripada tom društvu”.

Kotarski predstojnik NDH Foretić 16. srpnja donio je odluku kojom sudskog pripravnika Antu Dadića imenuje “povjerenikom viteškog društva ‘Alka’ u Sinju”. Osim što mu se nalaže “preuzimanje svekolike pokretne i nepokretne imovine, računajući tu i gotov novac, tražbine, obveznice i ostale vrijednosne papire”, Dadić je dobio i zadaću “da u duhu društvenih pravila, koja ostaju netaknuta, provede reorganizaciju društva, davši mu čisto hrvatski karakter”.

Istim Foretićevim nalogom dužnosti su razriješeni svi članovi i časnici Alke. Samo dva dana nakon toga, 18. srpnja 1941. godine, Ante Dadić preuzeo je svu alkarsku imovinu.

Predaju je u ime Alkarskog društva obavio Frano Grabovac, a “sa strane Ustaškog logora” nazočio je logornik Ivanko Poljak. Dana 22. srpnja 1941. Frano Grabovac predao je alkarskom povjereniku Anti Dadiću sav alkarski inventar – odoru, opremu i oružje, a događaju je “sa strane Ustaškog logora” nazočio fra Ivan Hrstić.

Sljedeći pisani dokument datiran je 8. kolovozom 1941. godine i poziv je za alkarsku skupštinu sazvanu za 10. kolovoza, istoga dana kad su sinjski partizani na brdu Gučnica u Glavicama donijeli odluku o oružanom otporu talijanskim okupatorima i njihovim ustaškim pomagačima.

Povjerenik Dadić pozvao je 28 osoba, “od danas članova Alkarskog Društva da nefaljeno pristupe na skupštinu ... u svrhu dogovora za pripremu ovogodišnje trke”.

U zapisniku s te skupštine, kojoj je od 28 pozvanih nazočilo 13 članova, za vojvodu je izabran povjerenik Ante Dadić, koji je već stekao i titulu doktora, alaj-čauš je postao Tonči Čiril Lovrić, barjaktar Mate Tomašević te ađutant vođe Ante Jelčić. Vojvoda Ante Dadić nikada na alkarskom trkalištu nije obnašao dužnost na koju je izabran.

U tehnički odbor za pripremu Alke izabrani su alkari Petar Milun, Frano Žanko, Jozo Tomašević, Tonči Čiril Lovrić i Lucijan Lovrić.

Iako je nova sjednica sazvana za sutradan, 11. kolovoza, o njoj nema nikakva zapisnika. Poznato je jedino da Alka 1941. godine nije održana. O aktivnostima Alkarskog društva tijekom 1942. godine nema nikakvih pisanih dokumenata. Otkrivene su, međutim, dvije fotografije snimljene 10. travnja u Zagrebu.

U povodu 1. godišnjice uspostave NDH, cijela alkarska povorka prodefilirala je ulicama Zagreba, a alkari i alkarski momci došli su u ustaški Glavni stan pokloniti se poglavniku Anti Paveliću. Iz 1943. godine uspjeli smo doći samo do jednog pisanog dokumenta datiranog 2. travnja.

Odbor za proslavu godišnjice NDH, u dokumentu koji potpisuju predsjednik Vidas i tajnik Travizi, poziva “viteško alkarsko društvo” da “sa svim alkarima i momcima sudjeluju u čitavoj proslavi”.

Jedina Alka za vrijeme NDH održana je 20. kolovoza. Pripreme za njezino održavanje počele su 4. kolovoza. Poziv je upućen na adrese 17 osoba, većinom s onog popisa iz 1941., a potpisao ga je vršitelj dužnosti povjerenika Mirko Bilobrk, koji je u međuvremenu zamijenio Antu Dadića.

Sastanku Viteškog alkarskog društva održanom 7. kolovoza, koji je sazvao logornik Mirko Bilobrk, nazočili su Božo Vučković, Josip Tomašević, Čiril Lovrić, Lucijan Lovrić, Frano Žanko, Frano Dalbelo, Ante Glavinović, Jakov Gaurina, Stipan Filipović Grčić, Milan Juraj, Stipan Vučković Jozin, Dražen Marković i Stipan Bilić. Opravdano je izostao Jerko Lovrić, a naknadno su došli Josip Malbaša i Ante Podrug.

Na tom je skupu Mirko Bilobrk izabran za vojvodu, Čiril Lovrić izabran je, kao i 1941., za alaj-čauša, no tu dužnost ipak nije obnašao, barjaktar je postao Božo Vučković, za članove Časnog suda izabrani su Lucijan Lovrić, Dušan Tripalo i Grgo Milanović-Litre, te za arambašu Mile Breko.

Toga 20. kolovoza 1944. godine u prijepodnevnim satima saveznička avijacija bombardirala je Sinj. Poginule su dvije osobe, a jedna je naknadno podlegla ozljedama.

Za slavodobitnika Alke nadmetali su se alkari Josip Tomašević, Ante Glavinović, Jakov Gaurina, Stipe Bilić, Božidar Dalbelo, Stipe Vučković, Stipe Filipović-Grčić, Jure Milan, Boško Akrap i Frano Žanko, koji je u ulozi alaj-čauša zamijenio Čirila Lovrića.

U pratnji su nastupili alkari Ante Podrug iz Dicma i Dražen Marković iz Radošića. Pobijedio je Josip Tomašević, seljak iz Brnaza u šezdesetim godinama, koji je predstavljen alkarom “kojemu je za vrijeme Jugoslavije bilo onemogućeno sudjelovati u Alki”.

Kuriozitet je, međutim, da je riječ o istom alkaru Josipu Tomaševiću koji je bio slavodobitnik jedine Alke održane u Beogradu 1922. godine, u čast vjenčanja kralja Aleksandra Karađorđevića.

Uvijek su se klanjali vladarima

U cijeloj svojoj povijesti alkari su se redovito klanjali vladarima i tako osigurali naklonost gotovo svake vlasti prema svojoj viteškoj igri. Iznimke su bili samo Napoleon, za vrijeme čije su vladavine od 1806. do 1814. odbili trčati Alku, te Stjepan Mesić od 2001. do 2006. godine, kojemu su uskratili pokroviteljstvo.

Već na prvoj Alci 1717. godine sinjski vitezovi slavili su mletačkog dužda, potom redom cesara Franju I., saksonskoga kralja Fridriha Augusta II., Franju Karla, Franju Josipa I., Aleksandra Karađorđevića, princa regenta Pavla Karađorđevića, Antu Pavelića, Josipa Broza Tita, Franju Tuđmana i Stjepana Mesića. Na redu je Ivo Josipović.

 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Dalmos1974 | Komentirano: 25. ožujak 2010. 4:02
Istina je da su Turci gladovali i jili samo zelene razdelije pa su dobijali proliv i na kraju utekli...To je slavna alkarska pobjeda - gospa sinjska ih protirala..ocedu rec...proliv..

pozdrav od sinjanina
Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 5. ožujak 2010. 9:52
puno mi je drago čut rečenicu "... davši mu čisto hrvatski karaktar!" bravo, to je ono ča jin je sigurno falilo! more bit da su prin tega i rvati pravoslavci "jahali"!?
čudin se jedino ča nima spomena o stepincu? biće bija ka zauzet sa protestiman kod pavelića! ni vraga da ih on ni poškropija?
Komentar od: hegro | Komentirano: 4. ožujak 2010. 18:46
Ovo je do sada bila NEPOZNATA PROŠLOST,ali će POZNATA PROŠLOST novinare Paštar zauvijek ostati kako si kćeri uhljebio u Sinjsku vodovod i čistoću.Duuggoooo,duugggoooooooo..............
Komentar od: podbablje | Komentirano: 4. ožujak 2010. 17:52
@vlaj na kvadrat: A vidim da si glup ko MATUN, Srbi kriju MLADICA I HADZICA, dizu spomenik Drazi Mihajlovicu i nikom nista i jos nas OPTUZUJU sto su napravili ZLOCINE NAD VUKOVARU. Cetnici su palili Hrvatsku i htijeli naselit nasa podrucja tako da nas nebude, nikad taj PASTAR nece napisat nesto o ovakvim cinjenicama, to je stara ORIJUNASKA PROPAGANDA SINJSKE ORIJUNE. Danas je velika nezaposlenost i Hrvatska je opljackana od LJEVICARA I RAZNIH JUGO SPIJUNA KOJI IMAJU IME I PREZIME. Ako imate MUDA pisite o tome IMATE DOSTA MATERIJALA. Sinj je ima toliko ZLOCINACA izmedu ostalih DVADESET KOMESARA koji su napravili poslije 45pete NEVIDENE ZLOCINE NAD CIVILNIM STANOVNISTVU i OTUDILI IMOVINU. Pavelica je bilo u Rumuniji, Madarskoj, Bugarskoj i sve je te drzave STALJIN PRIZNAO......
Komentar od: aspalatos13 | Komentirano: 3. ožujak 2010. 19:28
Kakav glupi članak, kakva glupa poruka.
Pa je li moguće da se ne shvaća činjenica, da je u Hrvatskoj ama baš sve ispolitizirano i uvijek.. :
Ispolitiziran je novinarski članak.
Ispolitizarani su komentari na članak.
Ispolitiziran je sport.
Ispolitizirana je pretvorba.
Ispolitizirana su dobivena radna mjesta.
Ispolitizirana je kultura.
Ispolitizirani su mediji.
.................Pa šta Paštar PAŠTROĆA. PAŠTAR je i sam politikant, od glave do pete. Čemu se čuditi da je Alkarsko društvo ispolitizirano, kada ga je i onako svaka pridošla vlast ispolitizirala u svoju korist.
Inaće, baš je pravo vrime za ovakve članke, umisto da PAŠTROĆ od novinara prošeta po Sinju i piše o neredu i nezaposlenosti, da se uvati i pokrene nešto pozitivno, on smrdi ka i uvik. Bravo .
Komentar od: corrector | Komentirano: 3. ožujak 2010. 18:35
....Asti taj english breakfast...eto zasto saveznici nisu mogli odradit bombardiranje malo ranije i spasit ugled Alke!!!
Komentar od: vlaj_na_kvadrat | Komentirano: 3. ožujak 2010. 18:31
Iako pripadam posve suprotnoj političkoj orjentaciji od kakovitarpuše orjentiranog T. Paštara , moram mu priznati kako je čini se prvi put u životu napravio jedan kvalitetan novinarski uradak , potkrepljen povješću , dokumentima . Zapravo radi se o jednom sasvim dobrom primjeru istraživačkog novinarstva .
Nisam se nadao kako će novinar čiji je optimalan doseg izvještaj sa sinjskog pazara napisati jedan ovako kvalitetan članak .
Na stranu njegova ultraljevičarska orjentacija , nas koje zanima ova tematika raduje mnoštvo novih , dokumentiranih činjenica vezanih uz ovo razdoblje naše povijesti .
Svaka čast !
Komentar od: podbablje | Komentirano: 3. ožujak 2010. 18:22
PASTARU kad ce te na LJUBICASTE IGRE U POZAREVAC? Centar ORIJUNE za DALMACIJU bija je Split, Sinj, Sibenik, najbolje bi vam bilo da se oselite preko DRINE.... ako si sinco gleda OTVORENO kako srbin iz Banje Luke zna manipulirat iako je ta nakradna tvorevina stvorena na GENOCIDU...... A, vi ste prodane duse sto je to jedinstven slucaj na svitu. Vi ste niko i nista i bili ste poslije 45pete poznati koljaci......Upotrebljavate USTASE da bi ste prikrili ZLOCINI U DOMOVINSKOM RATU.
Sramite se niko ste i nista...............
Komentar od: | Komentirano: 3. ožujak 2010. 16:56
Ako je ovo najbolje od tkz. novinara paštete loooše loooše.
Čujem da je prvi na kazanu za vrijeme Sinjske alke (naravno jer je mukte)!
Ajmo CRVENI navalite stokooooo (ops. izvinjavam se stoci što ih uspoređujem sa svakim).............................
Komentar od: krivoustiljigavac | Komentirano: 3. ožujak 2010. 16:25
Seoski dernek koji nije vrijedan komentirati.
Komentar od: mustangP-51 | Komentirano: 3. ožujak 2010. 15:59
Clanak hvale vrijedan! Izneseno i te kako rasvjetljava suvremenu mracnu stranu alke i njenih lidera. Sad je znano od kuda dolazi ta negativna tradicija ideoloskih i politickih petljanja sa alkom i oko nje sto je videna i dozivljena posljednjih godina.
Ocigledno da se sve vise produbljava zloupotreba alke a sto je pretvara u instrument ideoloskih obracuna, odvlaceci je neizbjezno sve vise u mitologiju poput one kosovske.
Sigurno je da alka nije niti ce vise ikada sliciti svom izvornom obliku niti ce je voditi njene izvorne ideje na kojima je nastajala.
Bilo bi dobro ako je vise moguce od alke napraviti ono sto je bila i sto mora biti - IGRU (ne politicku, naravno)
Komentar od: skovacera | Komentirano: 3. ožujak 2010. 12:11
Ne virujen da su odbili Napoleona triba malo proćeprkat po papirima? Čojstvo je ovima malo jača strana!
Komentar od: prodeo | Komentirano: 3. ožujak 2010. 11:54
Boze sacuvaj,..pa sto je taj novinarcic s ovim clankom htio reci?.ali Pastar, htio ti ili nehtio,istina je da su ustase branili Hrvatsku drzavu i svoj narod od svih neprijatelja i osvajaca, a partizani su rusili Hrvatsku drzavu i klali Hrvatski narod.Znaci ipak je velika razlika izmedu ustasa i partizana.
Komentar od: biston | Komentirano: 3. ožujak 2010. 10:56
Da, alka nije ni vojna ni politička organizacija, nego supozitorij koji se uvlači u šupak svakome koga ocjeni značajnim i moćnim, zvao li se on kralj Aleksandar, Tito, Tuđman, Šušak ili tko već.
Tu nakaradnu i izmišljenu proslavu poraza nad Turcima trebalo bi zakonom zabraniti.
Komentar od: kerubin | Komentirano: 3. ožujak 2010. 10:55
Nadan se da će Alka i Alkari svatit ko su i šta su te umisto mitomanije i umišljene grandece svate da su samo jedna lipa i vridna tradicija od koje Sinj i Cetinska Krajina mogu napravit turistički brand i od koje bi mogli lipo živit. Nisu jedini grad na svitu di se trče slične manifestacije. Sad će brzo 300 godina alke - neka u slijedećih 300 godina Alka bude na ponos Sinju i na prepoznavanju Sinja u Svitu, a ne politička pozornica za hrvatske i europske vucibatine i jebivjetre - počevši od "vojvoda" i "alaj-čauša" pa do generala i predsjednika.
Komentar od: zvrkan | Komentirano: 3. ožujak 2010. 10:52
a piše li da je paštar gori nego ijedna zastava ?..................


nema pravca di se on ne može vijoriti.....................

ps- druže paštar ALKA NIJE NI VOJNA NI POLITIČKA ORGANIZACIJA PA DA SE PROTIVI VLASTIMA !....................
KADA SU SE POBUNILI PROTIV LAŽLJIVOG ARLEKINA MESKA ONDA SI SRAO PROTIV NJIH............KADA SE NE BUNE NEVALJAJU ? !

TI SI NOVINARSKI OTPAD...........
Komentar od: Dortmunder | Komentirano: 3. ožujak 2010. 10:42
Uvijek su se klanjali vladarima...

Za Gospu Blaženu, koji redikuli, jadnici...slavna prošlost...a Turke je samo uvatija proliv...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHH...