StoryEditorOCM
Dalmacijastop nasipavanju

Segećani i Zeleni prosvjedovali protiv megamarine: Nećemo Dubai!

Piše PSD.
3. ožujka 2010. - 19:30

Stotinjak građana Segeta Donjeg, okupljenih na mjesnom mulu, zviždanjem su i transparentima “Marina ekocid”, “Stop nasipavanju”, “More svima, a ne samo njima”, “Šetnica do Trogira”... u srijedu započeli prosvjed što su ga protiv urbanističkog plana uređenja centra toga mjesta, koji predviđa izgradnju megamarine s više od 200 vezova usred povijesne jezgre i nasipavanje mora, organizirali članovi Zelene Dalmacije Seget, a potporu su im dali i čelnici Županijske organizacije Zelene liste.

Marina bi se trebala graditi od mula prema istoku u dužini od oko 150 metara uz mjesnu rivu sve do postojeće Baotićeve marine, zbog čega bi se nasulo 120 metara mora od obale.

− Nakon ove civilizacijske sramote 20. stoljeća, u kojoj se proteklih 20 godina divlje nasipala plaža umjesto da se uredi, trebala bi niknuti povijesna sramota 21. stoljeća, koja će trajno ambijentalno i ekološki uništiti ovaj prostor koji je od 2006. godine uvršten u zaštićenu spomeničku baštinu prve kategorije – kazao je Damir Špika, član segetskih Zelenih i predstavnik građana.

Možemo se iseliti Upozorio je kako bi izgradnjom marine po uzoru na one u Dubaiju, a ne na Mediteranu, mjesto i njegovi mještani ostali u izolaciji, a sve kako bi se pogodovalo krupnom kapitalu.

− Kad nas odvoje ogradom i na nasutih 70 metara otvore svoje sadržaje, slobodno se možemo iseliti – ogorčeno je kazao Špika, upitavši kome to ide u prilog ako ne nekom od naših tajkuna koji su, dakako, u sprezi s općinskom vlasti koja je dala blagoslov spomenutom UPU-u što ga je izradila splitska tvrtka PIS Inženjering.

Dodao je da je njemu ta tvrtka, prema onome što je pročitao na portalu, poznata jedino iz crne kronike. Podsjetio je na to je apel protiv izgradnje marine i predloženog UPU-a upućen na desetak adresa, među kojima je i ona Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, od kojega su jedino dobili odgovor da se do konačnog usvajanja UPU-a nemaju pravo miješati, nego da je to nadležnost lokalne uprave.

Ustvrdio je da će još neko vrijeme pričekati hoće li stići još neke reakcije mjerodavnih, no izostanu li, poduzet će i oštrije mjere kako bi spriječili ovu suludu zamisao. I dok neki mještani spominju da je Baotić u igri i za ovu marinu jer mu sadašnja ne može primiti megajahte, drugi spominju da je njezina izgradnja vezana uz privatizaciju obližnjeg hotela “Medena”, pokraj kojega i načelnik Vinko Zulim ima svoj nedovršeni hotel.

Segećani se nadaju da bi i odluka trogirskoga Konzervatorskog odjela, koji će morati dati suglasnost za izgradnju marina, trebala biti izuzetno značajna, a prema tvrdnji nekih, Odjel se već, unatoč nekim velikim pritiscima, izjasnio protiv toga.

Lokalni šerifi Marko Šore, Mijo Barada i Jakov Špika samo su nekolicina Segećana koji dijele isto mišljenje da će marina potpuno uništiti vizure povijesne jezgre i njihovo življenje.

Dajući potporu Segećanima, dopredsjednik Županijske organizacije Zelene liste Lovro Rumora istaknuo je da se u ovom trenutku planira masovna izgradnja marina predviđena master planom turizma, te da prostorno planiranje otvara vrata gotovo svakoj želji investitora, zanemarujući ambijentalne krajobrazne vrijednosti prostora naše obale.

− Lokalni su šerifi potpuno ekološki needucirani i arogantni prema ostavštini za buduća pokoljenja – ustvrdio je Rumora, zaključivši da se današnji oblik prostornog planiranja, prepušten samo lokalnoj samoupravi i projektnim biroima, pokazao katastrofalnim. Podsjetimo i na to da je Seget Donji jučer osvanuo s nekoliko novih grafita poput “Zeleni boljševici”, “Zeleni orjunaši”, ispisanih onima koji su organizirali prosvjed.

Gordana DRAGAN / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:58