Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 19.01.2010. u 14:43

Smijenjena Hloverka Novak Srzić: Ovo je olakšanje; Latin: Hvala Bogu!

Hloverka Novak Srzić više nije glavna urednica Informativnog programa HTV-a. Na današnjoj sjednici Programskog vijeća javne telelvizije Hloverka je pod valom kritika dala svoj mandat na raspolaganje.

Na tajnom glasovnju devet članova vijeća glasalo je za njezinu smjenu, a samo jedan glas je bio protiv.

- Olakšanje, olakšanje - izjavila je Hloverka nakon sjednice.

Istovremeno je za vršitelja dužnosti urednika Informativnog programa imenovan Renato Kunić koji je ranije obnašao dužnost pomoćnika glavnog urednika za dopisničku mrežu.

Glavna urednica informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić ponudila je svoj mandat na raspolaganje Programskom vijeću HRT-a, nakon čega su se članovi viijeća povukli na 15-minutne konzultacije.

Inače, od ranije je postojao prijedlog bivšeg ravnatelja HTV-a Blage Markote za Hloverkinim razriješenjem. Na današnjoj sjednici trebalo se raspravljati o tom prijedlogu.

Vijeće je prije ove stanke iskritiziralo Informativni program zbog cijelog niza propusta: od toga da HTV ni u drugom krugu predsjedničkih izbora nije osigurao svoje rezultate izlaznih anketa do ne prenošenja konferencije za medije HDZ-a na kojoj je objavljeno da je Ivo Sanader izbrisan iz stranke.

Komentari s HTV-a:

Odlazak Hloverke Novak-Srzić ima smisla jedino ako su članovi Programskog vijeća, Ravnateljstvo HRT-a i oni koji će je zamijeniti shvatili da se političko-interesna trgovina ne isplati. Jedino što bilo koga može zaštititi od blamaže koju je Hloverka doživjela je odgovoran pristup prema poslu i televizijskim gledateljima. Jer, sve drugo je osuđeno na propast.

Aleksandar Stanković:

Ne želim likovati, jer nisam takav čovjek. Čvrsto vjerujem da će Renato Kunić, Hloverkin nasljednik, biti bolje rješenje. Sad je najvažnije da nastavimo raditi dalje, još bolje i još kvalitetnije.

Tončica Čeljuska:

Mi smo svi profesionalci koji sad trebaju nastaviti raditi svoj posao. Na nama je da program što bolje funkcionira i to je u bilo kojem trenutku jedino važno. Doista ne bih komentirala Hloverkinu smjenu, jer su to programske stvari o kojima odlučuje Vijeće i Ravnateljstvo, a ne mi, novinari.

Elizabeta Gojan:

Naravno da me Hloverkino smjenjivanje nije iznenadilo. Što očekujem da će se dalje zbiti? Ne znam. Iskreno se nadam da se neće ostvariti ona da od goreg može biti još gore. No, taman da i bude tako, ja ću i dalje svoje probleme s nadležnima rješavati u četiri zida, a ne putem novina.

Stipe Alfier:

Hloverki bi bilo puno bolje da nikad nije ni došla. Sada bi bilo mnogo lakše i njoj, a i svima nama.

Denis Latin:

Hvala Bogu da je smijenjena! Hloverkina je vladavina predugo trajala zbog čega je HTV-u nanesena velika šteta koja će se godinama morati ispravljati. Što se Hloverke osobno tiče, želim joj puno sreće i zdravlja, te smatram da ona zaslužuje mjesto na HTV-u, ali nikako ne poziciju glavne urednice Informativnog programa.

(jl)

Za glavnog ravnatelja HRT-a 15 kandidata

Za glavnog ravnatelja HRT-a pristiglo je 15 valjanih kandidatura, a sedam ih ne udovoljava natječaju, utvrđeno je na sjednici Programskog vijeća HRT-a koje najkasnije za 45 dana mora glasovati o izboru novog čelnika javne radiotelevizije.

Za nasljednika smijenjenog Vanje Sutlića kandidiraju redatelj HTV-a Branko Debeljak, Ivanka Lučev s Hrvatskog radija, Dragutin Veselčić, Franjo Maletić, šef tehnike Hrvatskog radija Marko Malnar, Nada Zgrabljić Rotar, Veljko Jančić, Ivan Pavelić, Nikola Kristić s HTV-a, Zoran Kalinić, Nada Prkačin, Damir Šimunović, Boško Grubić, Damir Novinić s HTV-a i Tomislav Radić.

Zbog nepotpune dokumentacije iz natječaja su ispali Anita Šimić, Ivan Cvitanušić, Anđelko Jurkas, Mario Kraljević, Darko Staklenac, direktor programa Hrvatskog radija Duško Radić koji nije dostavio životopis i Vjekoslav Krsnik koji je dostavio stari plan rada sa zadnjeg natječaja 2007.

Prije otvaranja kandidatura vijeće je tajnim glasovanjem s devet glasova za i jednim protiv razriješilo glavnu urednicu informativnog programa HTV-a Hloverku Novak Srzić te na tu dužnost privremeno imenovalo Renata Kunića, urednika u redakciji unutarnje politike HTV-a.

Vijeće je nakon toga donijelo odluku o raspisivanju natječaja za glavnog urednika informativnog programa HTV-a.

Sjednica vijeća nastavlja se u utorak, 26. siječnja, kada će se utvrditi termini razgovora s kandidatima koji su udovoljili uvjetima natječaja.

Nakon tih razgovora vijeće na posebnoj sjednici tajnim glasovanjem bira novoga glavnog ravnatelja na četiri godine. Za imenovanje je potrebna dvotrećinska većina, to jest osam od deset glasova članova vijeća.

Procedura izbora mora biti završena u roku od 45 dana od dana otvaranja prijava.

Ne izabere li Vijeće novog ravnatelja, bit će raspisan novi natječaj.

Novi glavni ravnatelj javne radiotelevizije bira se zato što su dosadašnji Vanja Sutlić i ostali članovi ravnateljstva razriješeni dužnosti. Na čelna mjesta HRT-a i podružnica Vijeće je nakon toga imenovalo privremene ravnatelje.

Natječaj za izbor ravnatelja podružnica - Hrvatske televizije, Hrvatskoga radija i Glazbene proizvodnje bit će raspisan nakon izbora glavnog ravnatelja HRT-a, na čiji prijedlog Vijeće bira ravnatelje podružnica.

(H)


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: pokrovnik | Komentirano: 20. siječanj 2010. 7:33
hloverka ti si morala otić jer si jedina osoba u zagrebačkon tel.( to nije HRT ) koja ima pravu rvacku svist te si smetala, jer zg.tel. je skup crvendaća i srba. ostani naka ka i jesi i svakon prigodon kadje potrba izvisi na svoju kuću onu našu zastavu di je bila boja početak šahovnice.pozdrav od barba ive
Komentar od: manitash | Komentirano: 20. siječanj 2010. 2:13
Ako prave neku dječju emisiju, ova može glumiti vješticu bez ikakvog maskiranja
Komentar od: čovik | Komentirano: 19. siječanj 2010. 22:24
Odleti na metli sa kojom si došla, sistemski pogodna vještico!
Komentar od: | Komentirano: 19. siječanj 2010. 19:40
Obrazovana zena a od sebe uz neke nepromisljene poteze pravi glupacu. Sto joj o treba. Osobno mislim da je izgubila kompas na vec bivsoj funkciji, a inace u nekim emisijama otvorena tipa zena kao da nije dozrela trenutka gdje se nalazi, zatrkiva se u rijeci i govor gosta kao baba na pijaci koja vice, navalii narode. Nije straha za nju, Pepsi jako dobro posluje.
Komentar od: podbablje | Komentirano: 19. siječanj 2010. 19:14
Holverka ima svoju glavu i zna misliti samostalno, a to ne odgovara JUGO UDBASIMA poput STANKOVICA i ovog polu covika LATINA I SPRAJCA JOVANOVICA. Svi komentari su upereni da destabliziraju Hrvatsku mladez i to im je 99% slucajeva uspilo. Cekamo rasplet kakve ce DRUGOVI i dalje cistke praviti nad Hrvatima koji njima po ideologiji ne odgovaraju.
Komentar od: bakalar | Komentirano: 19. siječanj 2010. 17:02
Plaćamo ovu političku, amatersku, nerdnu, bijednu, uvik gladnu naših šoldi TVkuću, koja instalira podobne političarima, a onda oni umisle da su zvizde kojima TV ekran služi za vlastitu promociju, kao ova nadam se bivša urednica bez stasa, glasa, komunikološke kulture, koja nije nikad napravila ništa za TV, osim kreštanja u ponekim emisijama. Uostalom, apsurd je da je plaćamo,a odlazi kad to želi neki moćnik. Dakle, u ime naših novaca kojima te plaćamo ..... O.j...i zauvik.
Komentar od: kornjača | Komentirano: 19. siječanj 2010. 15:53
I ja sam Čuljak Šelebaj ide s mjesta na kojima tako bezobzirno vlada! Tko joj je to dao za pravo?
Komentar od: earl09 | Komentirano: 19. siječanj 2010. 15:28
Ja se nadan, da ce opet HRT dobiti status, vrijednost i postovanje, koje su Novak-Srzic i Culjak Selebaj do koljena srozale. Ova druga, gumenih pneu-usna, koja jos nije smijenjena, glasa prehladjene Ane Netrebko, mora u drugi red, jer tako dugo, dok ona ne nestane, bit ce svadje medju kolegicama i kolegama, a HRT nece bit autenticna. Cuvaj se zla, HRT !
Komentar od: lolobrigita | Komentirano: 19. siječanj 2010. 14:48
Koji ju je vrag i doveo na TV?Da je na radiju,ajde, bar je ne vidiš.Ali opet, nije je dobro ni čuti.Zapravo je treba maknuti što dalje od ikakva medija.
Komentar od: kornjača | Komentirano: 19. siječanj 2010. 13:41

Vrijeme je da zapušu neki novi vjetrovi na Prisavlju!
Od ono malo vitra smučio mi se - život!
Komentar od: donkeko13 | Komentirano: 19. siječanj 2010. 13:39
Šta mudrujete oko te Hloverke,maknuti je kada nikad nije bila tu,može se bez čak i bolje. Na mlađima svit ostaje.