Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 07.01.2010. u 19:55

ivan vekić prisjeća se svojeg slučaja, ali i brojnih čistki sada izrisanog sanadera

Jedan od osnivača HDZ-a Ivan Vekić: Sanader je požeo ono što je godinama sijao

Sanader je udaljio sve autentične utemeljitelje stranke te se okružio poslušnicima, koji su se na kraju pokazali lojalnima svojem interesu, a ne političaru koji ih je zbog sebičnih razloga postavio na položaje. Neću zaplakati za njim, zaključio je Vekić

Donedavni počasni predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader izbrisan je iz članstva nakon što je organizirao konferenciju za novinare na kojoj je kritizirao rad i postignute rezultate stranačkoga vodstva.

Nikad ništa napismeno

– Brisanje iz članstva se, uvjeren sam, primjenjuje zbog pasivnosti pojedinog člana, dok je za ovakve prekršaje statuta predviđena institucija izbacivanja iz stranke – rekao nam je jedan od najpoznatijih HDZ-ovih disidenata Ivan Vekić koji je, kako kaže, prije šest godina u novinama pročitao da više nije član stranke koju je stvarao.

– Nikada nisam dobio odluku stranačkog vodstva u pismenoj formi, pa se nisam mogao ni žaliti, a na to imam svako pravo – nastavio je Vekić, dodajući kako je naknadno zatražio pismeno očitovanje, koje mu ni tada nije uručeno.

– Iz stranke sam “izletio“ istog dana kad mi je objavljena knjiga “Koraci u povijesti – sijećanja i događaji“ u kojoj nisam ni spomenuo Sanadera koji stvarno nije ni sudjelovao u stvaranju HDZ-a, dok sam Šeksa prikazao u svjetlu koje nije zadovoljilo njegovu taštinu – ustvrdio je Vekić, napominjući kako je Sanader udaljio sve autentične utemeljitelje stranke osim Vladimira Šeksa te se okružio poslušnicima koji su se u konačnici pokazali lojalni svojem interesu, a ne političaru koji ih je zbog sebičnih razloga postavio na položaje.

– Ivo je požeo ono što je godinama sijao, a ja neću zaplakati za njim – poručio je Ivan Vekić, zaključivši na kraju kako HDZ zbog Sanaderova ponašanja tone na veliku žalost njegova članstva i puka koji je glasao za njih.

‘Izigran sam od svih’

Branimira Glavaša i Ivića Pašalića nismo uspjeli dobiti, ali nam se neočekivano javio posljednji HDZ-ov “izopćenik“ Rade Buljubašić, koji je nedavno odstranjen iz stranke nakon afere vezane uz njegovo fiktivno zaposlenje u Hrvatskoj elektroprivredi kojemu je, po svemu sudeći, kumovao upravo Ivo Sanader.

– U HDZ sam doveden kao član Matice hrvatske i pomogao sam u organiziranju te stranke. Na kraju sam izigran sa svih strana – s gorčinom u glasu nam je ispripovjedio donedavni HDZ-ovac.

– Stegovnu mjeru mi je mogao odrediti jedino Časni sud, a to se nije dogodilo – završio je Buljubašić kojeg se stranka riješila nakon što je upravljanje preuzela Jadranka Kosor.

I doista, iako je Sanader definitivno najveći “kapitalac” među članovima HDZ-a koji su u zadnjih dvadeset godina izbačeni iz stranke, upravo je on bio taj koji je zbog mnogo manjih i statutarno benignijih stranačkih prijestupa odlučno čistio stranku od oponenata i s lakoćom ih brisao iz članstva. 

ZG2810NEDIVANVEKIC
Ivan Vekić

Sjećate se Canjuge?

Neki su nestali s popisa članova preko noći tako da im nije produžena stranačka iskaznica, kao, primjerice, članovi obitelji pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Uz patronat tadašnje sive eminencije Vladimira Šeksa, Sanader je stranku počeo čistiti 2000. godine.

Među prvima je bez stranačke iskaznice ostao autor “stališkog poretka”, šef zagrebačkog HDZ-a Zlatko Canjuga, kojega je Visoki sud časti izbacio uz obrazloženje da nije poštovao stranačku stegu.

Dok je HDZ bilo u opoziciji, izbačen je i moćni Ivić Pašalić. Njega je stranački sud časti 9. srpnja 2002. godine optužio za vođenje paralelne politike te je baš kao i Sanader danas “izvršio teške statutarne povrede i nanio veliku štetu ugledu HDZ-a”.

Ubrzo je nogiran i drugi šef zagrebačkog HDZ-a Pavo Gagulić. Objašnjenje je bilo kako je mladi Gagulić poticao razmirice među članovima Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba te je pokretao neovlaštene i neutemeljene stegovne postupke protiv dužnosnika gradskog HDZ-a.

Ljubu Ćesića Rojsa Ivo Sanader trpio je tri godine, no 2003. prelila se čaša. Budući da je u HDZ-u bio duže vrijeme na debelom ledu, Rojs se kandidirao na nezavisnoj listi za parlamentarne izbore, a to je bio više nego dovoljan razlog za izbacivanje.

Iste godine Sanader se riješio i splitskog župana Branimira Lukšića, koji je uz Rojsa HDZ-u davao dalje pečat rigidne desničarske stranke, što Sanader nikako nije želio trpjeti. Uz njih dvojicu, iz HDZ-a je te iste godine izbačen manje poznat ali vrlo snažan vođa bjelovarskog HDZ-a Vinko Jelić Balta.

I Kosor je tjerala

Godinu dana kasnije ispisnicu je dobio i zadarski hadezeovac Davor Aras. I on je duže vrijeme bio trn u oku vodstvu stranke, a presudila mu je nazočnost na skupu domobrana u Zadru na kojem su bili istaknuti ustaški simboli.

Među zadnjima, u travnju 2005. godine iz stranke su izbačeni slavonski pučisti Branimir Glavaš, te njegovi istomišljenici saborski zastupnici Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić. Zanimljivo je kako je za Šišljagića HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang u jeku kampanje bio pun riječi hvale.

Za mandata nove predsjednice Jadranke Kosor iz stranke su zbog nezavisnog angažmana u predsjedničkoj utrci automatizmom brisani Nadan Vidošević i Dragan Primorac.

Pišu aNTE PODRUG, ANITA BELAK KRILE

Tko je kada izletio

2000. Zlatko Canjuga

2002. Ivić Pašalić, Pavo Gagulić

2003. Ivan Vekić, Ljubo Ćesić Rojs, Branimir Lukšić, Vinko Jelić Balta

2004. Davor Aras

2005. Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić, Ivan Drmić

2009. Rade Buljubašić, Nadan Vidošević, Dragan Primorac

 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: jozo | Komentirano: 8. siječanj 2010. 16:53
Pari mi se da ova moralna i duhovna nakaza od druga ivana vekica sa spiska suradnika jugoslavenskog KOS-a i jugoUdbe izviruje kontra dr Ive jer mu se pari da opet dolazi njegova zgadija na poziciju. Vekicu zacrnilo ti se zauvik pred ocima, pozdravlja te iz groba nacelnik ratnog stozera HOS-a ANTE PARADZIK kojem si ti SOTONO namistio ubojstvo od svojih policiota u Sesvetama. Prokleta ti dusa bila, izgubio si sina, ali ces jednog dana i svoju djavolju glavu.
Komentar od: Šimun | Komentirano: 8. siječanj 2010. 10:13
Šta oće ovi Vekić? Našem će dičnom doturu Ivi zamirit i to da drće za bilu boju, da su mu na srcu Split i cila Dalmacija. Da nije bilo njega, ne bi ni iz Dalekovoda ni od nikud pusti šoldi došli u Hajduka, ne bi se Bili spasili od stečaja i danas bi igrali u 3 ili 4. ligi. Ko mu to more osporit? Dotur Ivo je legenda Hajduka, Splita i cile Dalmacije!
Komentar od: | Komentirano: 8. siječanj 2010. 9:11
bandić od laži više nezna ni šta bi reka,a da je imalo suvislo i da bi imalo smisla...
a kako je tek lipo naslonija poklonjeni križ,na pravo misto,mulac zna,naučilo ga u kumrovcu...
Komentar od: podbablje | Komentirano: 8. siječanj 2010. 5:58
Drugovi i Drugarice nemamo od vas sta nauciti, sve sto ste caucili od 1945 to je: UBIT, OTUDIT TUDU IMOVINU, DOBIT SVIJEDOZBE PREKO TELEFONA I DRUGOGA OGOVARAT I ULIZIVAT SE STRANCIMA. Neka vas cuva Marxizam i Ljeninizam i JUGO ORIJUNASI....
Zato glasajmo: GLAS ZA MILANA BANDICA JE GLAS ZA HRVATSKU
GLAS ZA JOSIPOVICA JE GLAS ZA JEDANAJESTU KOLJACKU BRIGADU CIJE JE ON NECAK, CINJENICE SU CINJENICE
Miji su neki igrali u Hajduka poznati igraci u svijestkim razmijerima tako pozivam TORICDU DA GLASAJU ZA MILANA BANDICA CIJA MATER U KUCI DRZI HAJDUKOVU SLIKU.......POZDRAV PUBLIKI I IGRACIMA HAJDUKA
Komentar od: magarac62 | Komentirano: 8. siječanj 2010. 2:14
nisam znao da jos ima toliko ORJUNASA"
Komentar od: foxi | Komentirano: 7. siječanj 2010. 23:49
Gledala sam i ja na NOVOJ nadajmo se u nedilju da će Josiopvić opet govorit.
Kod Bandića ništa novo, rekli bi mi ka voda po kopanji, a oći i dalje zatvara kada govori imaš osječaj da se čudi i sam sebi u svakom slučaju po kulturi ponašanja i znanju ne mogu se mjertit.
Komentar od: kornjača | Komentirano: 7. siječanj 2010. 23:06
Gledao sam sučeljavanje na NOVOJ - borac za pravdu Josipović se odlično pokazao za razliku od Banditića koji je kao i uvijek - folirao!

Borac za pravdu@ čut ćemo te već u nedjelju - ako Bog da - reče Bandić!
Komentar od: borac_za_pravdu | Komentirano: 7. siječanj 2010. 22:15
KAKI SI TI DOMOLJUB DIVICE TI MARIJE HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA


NIKAKVIIIIIII ĐAVLEEEE NEKRŠTENI HAHAHAHAHAHAAHAHA

ĐIJUUU ĐICUUUUU
HRVATI IZBORIMO SE ZA NAŠU PRAVDICUUUUUUUUUUU
Komentar od: domoljub-slatkavoda | Komentirano: 7. siječanj 2010. 22:13
Ha, jedan je meketavac a drugi je banditić!
Komentar od: domoljub-slatkavoda | Komentirano: 7. siječanj 2010. 22:10
A, Sanadera treba zatvorit u ladicu i zatvorit je katancem. Preporučljivo, ladicu ne otvarati trista godina !!!
Komentar od: borac_za_pravdu | Komentirano: 7. siječanj 2010. 22:09
DOBRA VAN VEČER PRAVEDNI MOJI HRVATI MA DI BILI NA CILOMEN SVITU


ZA KOGA SMOOOOOOOOOO ?????


ZA MANJE ZLOOOOOOOO


A ZAŠTOOOOOOOOOOO ????

MA ZA DIŠPET HAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAAH


MEKETAVAC VODIT NAŠU ZEMLJU ???? ALOOOOOO

NISMO MI DRŽAVA MEKETAVACA VENGO PRAVIH LJUDI KOJI VOLU SVOJ NAROD HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAĐIJUUU ĐICUUUUU
U NEDILJU SE IZBORIMO ZA PRAVDICUUUUUUU
Komentar od: domoljub-slatkavoda | Komentirano: 7. siječanj 2010. 22:06
Vekić je ostavio advokaturu i otišao u rat i politiku zato jer su mu rat i politika puno unosniji od advokature!!! A pogledaj ona dava lešinara gori, šta su oni ostavili za pečinu blaga. Sve su to hoštapleri i bagra koja je isisala ovu državu, krpelji!!!
Komentar od: maršal | Komentirano: 7. siječanj 2010. 20:33
Ivan Vekić je ostavio advokaturu 1991. i stavio se na raspolaganje Domovini. Bio je jedan od 1. ministara MUP-a. Poslije, kako i kroz povijest obično biva, istisnu ga jebivjetri i ratni profiteri, jer revolucija jede svoju dicu!!!
Ivane, čovik si i domoljub bio i ostao !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentar od: | Komentirano: 7. siječanj 2010. 20:25
A DRAGU KRPINU NISI SPOMENIJA NEGO SAMO SLAVONCE
Komentar od: marjanko | Komentirano: 7. siječanj 2010. 20:14
NE TREBA se previše buniti zbog MUP-ovih najava da će produžiti osiguranje bivšeg premijera Ive Sanadera. Cijena nije bitna. Jer ovoga puta to bi napokon moglo imati pravu svrhu. To bi i dalje bilo osiguranje. Ali ne od mafijaša, bombaša, gnjevnih komunjara i odmetnutih samuraja, pa čak ni "od građana koji bi ga napali grudama", kako su se našalili suradnici Jadranke Kosor u Večernjaku. Već kao ono pravo osiguranje. Da Sanader ne pobjegne.