Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 29.12.2009. u 12:28

SLUČAJ LORA Josip Bikić Čop priznao ratni zločin i dobio četiri godine zatvora

Dvije godine nižu kaznu, četiri godine zatvora, dobio je Josip Bikić (41) zvani Čop kao nagradu što se dobrovoljno predao i što je odmah na početku suđenja na Županijskom sudu u Splitu izjavio “Osjećam se krivim po svim navodima optužnice i kajem se!”.

Bikić je prvi od osam optuženika za ratne zločine nad civilnim zatvorenicima u Vojno istražnom centru Lora tijekom 1992. godine koji je priznao krivnju. Svojim priznanjem Bikić nije teretio i ostale suooptuženike jer je nakon izjave o krivnji odbio odgovarati na pitanja tako da se njegovo priznanje odnosi isključivo na ono što se njemu stavlja na teret.

Do sada je u pritvoru odslužio nešto manje od dvije godine tako da mu ostaje još dvije godine kazne, naravno ukoliko presuda vijeća za ratne zločine pod predsjedanjem suca Nevena Cambija ostane pravomoćna.

Zastupnik optužbe Michelle Squiccimarrio, zamjenik Županijske državne odvjetnice kazao je kako će o podnošenju žalbe na presudu odlučiti nakon što zaprimi pismeni otpravak sudske odluke. Branitelj optuženoga odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija kazao je isto, ne želeći komentirati znatno nižu kaznu svoga klijenta.

 “Sretan sam, ali mi je u isto vrijeme i teško jer znam kako i mom bratu nije lako. On se borio za ovu državu i imao je povjerenja u njen pravosudni sustav što je pokazao kada se dobrovoljno predao krajem prošle godine”, kazao nam je Ivan Bikić, brat optuženoga koji je otpočetka sudskog dijela postupka “Lora 1” 2004. godine pratio sva tri suđenja i koji je emotivno proživljavao priznanje krivnje svoga brata i izricanje presude.

Josip Bikić predao se 18. studenoga prošle godine nakon četiri godine bijega tijekom kojih je 2007. godine Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu i kaznu od šest godina zatvora koja mu je dosuđena 2006. godine na drugom suđenju. Na prvom suđenju su sva osmorica proglašena nevinima, ali je ta odluka ukinuta 2005. godine i predmet vraćen na ponovno suđenje. Iste godine raspisana je tjeralica za Josipom Bikićem koji je do tada tijekom istrage od rujna 2001. do srpnja 2002. godine bio u pritvoru koji mu je ukinut nakon podizanja optužnice.

Odmah nakon predaje nad njim je određen pritvor koji mu je odlukom sudskog vijeća i produljen. Zatražio je obnovu postupka što mu je i odobreno.

Nakon njegovog priznanja na početku suđenja tužitelj i branitelj složili su se kako nije potrebno pozivati svjedoke kako bi ih sud ponovno ispitao te se sva dokazna materija isčitala. Nakon toga sudsko vijeće je donijelo odluku kojom je pravomoćna presuda stavljena je van snage samo u dijelu koje se odnosi na visinu kazne.

“U ovom obnovljenom postupku okrivljeni je u potpunosti priznao krivnju i izrazio žaljenje. Njegovim priznanjem nisu dovedene u potanje činjenice koje je sud utvrdio tijekom prethodnog suđenja čime je bitno ubrzan obnovljeni postupak i sudu olakšano donošenje presude.

Prema sudskoj praksi naših sudova te međunarodnog suda u Haagu, prizanje krivnje optuženom se honorira nižom kaznom što je ovo vijeće i učinilo”, kazao je predsjednik sudskog vijeća Cambi.
Osim priznanja krivnje u olakotne okolnosti, koje su utjecale na nižu kaznu, ubrojena je i dobrovoljna predaja, sudjelovanje u Domovinskom ratu u kojem je višestruko odlikovan, mladost u vrijeme počinjenja djela kada je Bikić imao 24 godine te činjenica da je otac dvoje malodobne djece.

Suđenje su pratili promatrači: Maja Kovačević Bošković iz “Građanskog odbora za ljudska prava”, Nenad Marić iz OESS-a i Tino Bego iz “Dokumenta Zagreb”.
Na splitskom sudu očekivalo se i zakazivanje slučaja “Lora2” u kojem se petorica terete za zlostavljanje ratnih zarobljenika. Nadležni sudac Damir Romac zatražio je suđenje u odsutnosti za dvojicu koja su u bijegu:Duić i Bungur, ali se tužiteljstvo nije složilo s tim tako da zahtjev nije odobren.

Optužnica

Josip Bikić tereti se da je kao pripadnik Interventnog voda Vojne policije sudjelovao u premlaćivanju civila Gojka Bulovića i Nenada Kneževića nakon njihovog pokušaja bijega u lipnju 1992. godine što je dovelo do njihove smrti.
Tomislav Duić tereti se da je kao zapovjednik VIC Lora dozvoljavao zlostavljanja zatvorenika te i sam sudjelovao u njima. Za civilne zarobljenike srpske nacionalnosti navedene u optužnici: Mirka Šuška, Lazu Ostojića, Tomu Krivića, Radu Krivića, Uglješu Bulovića, Duška Galića i Đorđa Katića navedeno je kako su ih zlostavljale nepoznate osobe, ali uz njegovu dozvolu. Na mjesto zapovjednika VIC Lora došao je iz Vukovara u kojem je neposredno prije pada grada i ranjen. Osuđen je na osam godina zatvora, nalazi se u bijegu. Na listi je optuženik i u “Lori 2” za zlostavljanje ratnih zarobljenika i smrt trojice.

Tonči Vrkić se kao zamjenik zapovjednika zatvora u Lori tereti također po zapovjednoj odgovornosti da je dozvoljavao zlostavljanja, ali i kao direktni počinitelj prilikom mučenja Miroslava Kataline. Osuđen je ne sedam godina, nalazi se na odsluženju kazne. Optužen je i u “Lori 2”. Emilio Bungur, šef smjene stražara u Lori, osuđen na šest godina za sudjelovanje u kobnom premlaćivanju Bulovića i Kneževića, nalazi se u bijegu. Tereti se i u “Lori 2”.
Anđelko Botić, stražar u VIC Lora, pucao i ranio Kneževića prilikom pokušaja bijega, ali su te ozlijede bile lakše naravi. Sudjelovao u premlaćivanju njega i Bulovića, osuđen na šest godina, kaznu odslužio. Optužen u “Lori 2”
Ante Gudić, osuđen kao stražar u Lori na šest godina za zlostavljanje Bulovića i Kneževića, kaznu odslužio. Na listi optuženih u “Lori 2”.
Miljenko Bajić, pripadnik Interventnog voda, osuđen na šest godina za ratnu zločin nad Bulovićem i Kneževićem, nalazi se u bijegu.
Davor Banić, osuđen na sedam godina za zlostavljanje Bulovića i Kneževića koji su preminuli te Miroslava Kataline koji je svjedočio protiv njega. Nalazi se na odsluženju kazne.

Povijest

1992. - smrt više osoba pritvorenih u VIC Lora;
2002. -optuženo osam pripadnika 72. bojne Vojne policije;
2004. -prvo suđenje i oslobađajuća presuda koja je ukinuta;
2005.- počinje drugo suđenje, tjeralica za Duićem, Bungurom Bajićom i Bikićem,
2006.- osam optuženih proglašeni krivima;
2007.- presuda postaje pravomoćna;
2008.- Bikić se predaje i traži obnovu postupka;
2009.- prihvaćen zahtjev za obnovom postupka, Bikić priznaje krivnju i dobiva dvije godine manje;KATARINA MARIĆ BANJE


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Jona | Komentirano: 30. prosinac 2009. 10:19
Ja sam obični hrvatski branitelj (dragovoljac) ali sramotno je za nas Hrvate da su se ovakve stvari događale i što je još gore da su se opravdavale nekakvim velikim "domoljubljem". Doduše nije ni za čuditi se jer se sjećam riječi vlč. Jezerinca sa ratnih misa kad je ispred oltara naprosto sipao mržnju i otrov umjesto riječi Božje. Ohrabrujuće je što je čovjek priznao svoja nedjela i što se pokajao za njih. I u redu je da mu se smanji kazna.
Ovih nekoliko urlikavaca što se javlja (BOBI@,Grgo12@ i sl.) vjerovatno i ne spadaju u nas "normalne", oni su više onaj model..."TURBO HRVAT 16V" s pogonom na "bijeli prah" i "travu"
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 30. prosinac 2009. 6:40
čovik,
odnija si mi riči iz usta, NEMANJA ZADAR samo sramoti sebe i svoj rod.
Komentar od: čovik | Komentirano: 29. prosinac 2009. 20:49
Napokon da netko prizna one strahote...
@nemanja-zadar Ne obezvređuj, oko 80.000 žrtava Jasenovca priglupim brojkama. Ili još bolje nađi se sa ovakvima kao @grgo pa pucajte na nekom polju jedni na druge…
Komentar od: NEMANJA_ZADAR | Komentirano: 29. prosinac 2009. 18:50
da neko strada iz tvoje porodice ? pa zaklali su 700 000 Srba u jasenovcu,sve civile..onda je JNA trebala da pobije sve pounijacene Srbe tj hrvate..zato ne seri ti o zrtvama unijatu
Komentar od: NEMANJA_ZADAR | Komentirano: 29. prosinac 2009. 18:48
NEKA ZLOCINCA NEK TRUNE..KAKVIH JE TU BILO ZLOCINA,TOGA NIJE BILO NI KOD HITLERA..A SVE SU TO RADILI POKRSTENI SRBI TJ OLOS DA BI SE DOKAZALI KAO domoljubi..
Komentar od: Totus1 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 17:29
Mao,tito,staljin,hitler,bikić,pavelić........
Zločin je zločin i za njega treba odgovarati a neki od ovih nikada za ništa nisu odgovarali,
Lemmy pusti te demagogije a ja bi te pitao da ti netko nevin strada i u obitelji i tvom narodu a o svijetu da ne pričam.
Komentar od: LUZERICA | Komentirano: 29. prosinac 2009. 17:09
Priznao, kriv je!
Isto tako BIJEG znači PRIZNANJE.
Svatko od ovih sebe gleda ujutro u ogledalu i zna šta ima na duši i na savjesti.
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 29. prosinac 2009. 16:27
Totus1,
možeš li pogledati svoju djecu u oči?

Ja mogu i ponosan sam na to.

Savjetujem i tebi, odbaci zlo i zločine
u ove božićne dane i opomeni druge, kao što se ja skromno trudim, da ne idu stazama zla (makar bile popločane crveno-bijelim kockicama).
Komentar od: Totus1 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 16:21
Lemmy se raspričao,
lako je tako kad ništa ne radiš, šmrčeš od novaca poreznih obveznika.
ovog nulu je trebalo davno ubiti skupa sa cijelim političkim vrhom RH.
Komentar od: painkiller | Komentirano: 29. prosinac 2009. 16:20
Nego nisan ubra jeli akuža 4 godine bezuvjetnog zatvora, ili 4 godine uvjetno? Mislin, ipak triba junačini priznat olakotne okolnosti i zasluge za nesebično opskrbljivanje Splita dopon u jeku rata, onda hrabro reketarenje splitskih diskoteka, a o junačkin premlaćivanjima vezanih ljudi (za nacionalnost se nije pitalo) netriba govorit. Ako bi mu se pošteno sudilo, još bi mu RH ostala dužna!
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:42
Nemam ništa protiv pravoslavnog Božića kad ga slave istinski vjernici a takvih je bilo i u našoj postrojbi.

Žalosno je što ti duh Božića nije očistio srce pa i u ovim blagdanskim danima veličaš zločine i zlo.
Komentar od: Grgo12 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:33
Dobro je kad još zapažaš pravopisne pogrješke, znači da te nije još "puklo" a moglo bi, iako ti "BOŽIĆ" nije nikada bija drag!
Brzo je pravoslavni pa se prišaltaj.
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:29
Grgo12,
ja (na žalost) mogu reći da si ti uvijek bio isti - nerazuman i ograničen.

Zato si i danas tamo di jesi, nikad naprid.
Žaj mi te je, suborče.
Komentar od: prale72 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:27

Komentar od: STINGer @ 29. prosinac 2009 14:52
Mislim da je svatko tko je početkom 90tih bio barem na rubu punoljetnosti mogao jako dobro vidjeti di i kako su se Čop i ekipa borili za hrvatsku...

Samo mi nije jasno di su ove lopine što po portalu pišu bilo šta u njihovu korist bili... valjda sa njima ili na sličnim "poslu"...
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Potpisujem,i jos bi doda da je ova ekipa ubila Srdelu koji je dosta dao za Hrvatsku.
Komentar od: Grgo12 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:24
Lemmy,
znan te ja još iz četvrte, samo onda nisi baš bio takav smrad, je da si uvik pušio ali nisi ovoliko!!!!!!!!!!!!!
Komentar od: | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:16
Jeba van pas mater Jugoslavenskočetnićku.
Raspitajte se prije šta je Knežević radija po Splitu i Brdima prije devedesete.
Koliko je ljudi taj udbaš izmaltretita.

Mrš stoko iz mišanih brakova u Srbiju.
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:09
Grgo12,
"rvatino" ne znaš ni da se Božić piše velikim slovom.

O tome gdje sam bio i što sam radio znaju moji suborci, ali
jedno znam sigurno - i oni i ja možemo uzdignute glave hodati ovim gradom i pogledati svoju djecu u oči.

Možeš li ti isto, skupa sa ovima iz Lore koje hvališ na "viteškoj" borbi za Hrvatsku?
Komentar od: kalašnjikow | Komentirano: 29. prosinac 2009. 15:02
Bravo,STINGer...to je ono šta san i ja pokuša reć.Potpisujem 100% !!!!
Komentar od: domoljub10. | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:52
Da 4 godine za ovo kukavičko smeće ? Treba suca vremeplovom vratit u to vrime i na to misto pa neka ga ovaj smrad malo obrađuje !
Komentar od: STINGer | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:52
Mislim da je svatko tko je početkom 90tih bio barem na rubu punoljetnosti mogao jako dobro vidjeti di i kako su se Čop i ekipa borili za hrvatsku...

Samo mi nije jasno di su ove lopine što po portalu pišu bilo šta u njihovu korist bili... valjda sa njima ili na sličnim "poslu"...
Komentar od: STINGer | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:49
jadna hrvatska kojoj Čop može bit na ponos... majko mila šta sve ovdi čovik neće pročitati
Komentar od: Grgo12 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:47
Lemmy smrade,
ovo je poklon anglo saksonskog sudstva Hrvatskoj za božić,
budalo svi smo krivi a ti nastavi pušit!!!!!!!!!!!!
Komentar od: briket | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:44
ekipša iz lore su sramota za sve one koji su otišli u rat. Koliko su haračili splitom za vrime rata, opijali se i maltretirali pošteni svit, i za to in triba sudit. Oni su seljačine, koje bi davno završile u zatvoru da nije bilo rata di su mogli svoje "hrvatstvo" dokazivat na hrabrom bojnom polju u Lori. Obični dezerteri i kukavice
Komentar od: Grgo12 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:40
Lemmy,
moralna vertikalo i ti si bija u ratu samo ne znam na čijoj strani a ako ti je glava ka u ovog imbećila onda svaka čast!
Komentar od: domoljub123 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:34
vecina onih koji su prolivali svoju krv i branili hrvatsku su po zatvorima. za sve hrvate koji vole hrvatsku čop je ponos , a ne ratni zločinac.. di su bili novinari i politicari kad je trebalo branit hrvatsku. lako je zatvarat nevine branitelje po nalogu haaga i europe. pozdrav i podrska svim hrvatskim braniteljima po svim zatvorima u hrvatskoj i europi. da nije bilo vas ne bi bilo ni hrvatske.
Komentar od: antisa114 | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:26
Svaki je zločin zločin, nema opravdanja! Ali, mora se uzet u obzir "ono vrime" 1992.godine kada je vladala ratna psihoza i ludilo, te uzeti kao olakšavajuću okolnost godine počinitelja (22) i priznanje optužnice i kajanje.
Čovik je 92. bio ponesen domoljubnim zanosom i napravio je to što je napravio. Ponavljam, zločin je zločin i nema opravdanja!
Komentar od: | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:21
A ljudi moji šta reć,životinja ostaje životinja,a i ona ubija kad je gladna,a ovi "heroji"su to radili iz gušta.Šta u Vukovar nisu došli hrvatovat a ne u lori.
Osramotili su poštene i normalne borce i okaljali hrvatsku odoru.
Ljudski šljam.
Komentar od: Lovac u mutnom | Komentirano: 29. prosinac 2009. 14:16
Kukavice, ništa drugo. Jadne kukavice....
Komentar od: fetivi | Komentirano: 29. prosinac 2009. 13:39
a lozina ih oslobodija.pih.
Komentar od: zvjercice | Komentirano: 29. prosinac 2009. 13:04
Bobi@, možda su izvještaji o Lori pretjerani, ali ako nisu- onda je opisano mučenje (blago rečeno) pretjerano. Čime živo biće može zaslužiti onako što? Ne smrt, smaknuće, likvidaciju, već onako razrađeno mučenje? Čime?
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 29. prosinac 2009. 12:51
Drago mi je da je zločinac priznao svoj zločin,
u koji su mnogi nazovi-domoljubi sumnjali (a sumnjaju i danas).
Kao čovjeku, želim da mu se nakon kajanja, smiluje dragi Bog i
da ovaj primjer bude putokaz ostalima.

Zašto je teško prihvatiti činjenicu da je i u našim redovima bilo zločinaca?
Komentar od: BOBI | Komentirano: 29. prosinac 2009. 12:51
triba ga nagradit! koji sud?? ljudi su mucili agresora koji nas je tija klati, za mene NIJE zlocinac!
Komentar od: | Komentirano: 29. prosinac 2009. 12:33
Nismo ni sumnjali.............