Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 07.10.2009. u 11:18

DOK JE MARKO PERKOVIĆ PROTJERAN IZ europe, dotle mirko pajčin NA KONCERTIMA U DIETIKONU I RORSCHACHU nesmetano progoni ‘paše i ustaše’

Dvostruka mjerila: ‘Mali Knindža’ slavi četnike u Švicarskoj

Pajčin je  izgradio karijeru upravo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama ‘Stan’te paše i ustaše’, ‘Dinaro, srpska goro’, ‘Dođi kući, vojvodo (Đujiću)...’

Pajčin je  izgradio karijeru upravo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama ‘Stan’te paše i ustaše’, ‘Dinaro, srpska goro’, ‘Dođi kući, vojvodo (Đujiću)...’

Hrvatski su se građani već nebrojeno puta uvjerili u dvostruka mjerila Zapadne Europe, a novi prilog tome dolazi s estradno-političke scene.

Dok je Marku Perkoviću Thompsonu švicarska policija zabranila održavanje koncerta 3. listopada, kao i ulazak u tu državu na rok od tri godine jer su tekstovi njegovih pjesama “huškački i slave hrvatske fašiste”, po švicarskim dvoranama i klubovima već godinama bez ikakvih ograničenja pjeva Baja Mali Knindža, u čijem se “opusu”, među ostalim, nalaze uradci u slavu četničkih vojvoda, ratnih zločinaca Momčila Đujića i Vojislava Šešelja i na čijim su koncertima četnička obilježja redoviti dio folklora.

Huškanje na pladnju

Službeni odgovor od švicarskih vlasti na ovu temu nismo dobili, ali imajući u vidu poslovičnu preciznost tamošnjeg društva, pa čak i policijske Službe za analizu i prevenciju čiji su službenici “pročešljavali” Thompsonove stihove, začuđuje kako nisu primijetili Knindžine tekstove izravno uperene protiv Hrvata i Bošnjaka, te ikonografiju koja prati njegove nastupe u Srbiji i BiH, ali i u inozemstvu.

Štoviše, od početka godine taj je pjevač, pravim imenom Mirko Pajčin, nekoliko puta nastupio upravo u švicarskim gradićima Dietikonu i Rorschachu, a brojne četničke kokarde i prateći povici očito nisu zasmetali tamošnjim vlastima.

Stigmatiziranje Thompsona u najmanju je ruku problematično ako se samo i na internetskom servisu YouTube pogledaju snimke nastupa Baje Malog Knindže po Švicarskoj, ali i u susjednoj Austriji ili Njemačkoj.

Kad se zna da je danas 43-godišnji Pajčin izgradio karijeru i izdao 12 albuma upravo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama naslovljenim “Stan’te paše i ustaše”, “Dinaro, srpska goro”, “Dođi kući, vojvodo (Đujiću)” ili “Ne volim te, Alija”, onda svaki komentar postaje suvišan.

Huškanje protiv nesrpskih naroda na ovim prostorima, kao i dozivanje četničkih vođa koji su i u Drugom svjetskom ratu sa svojim postrojbama počinili zločine širom Dalmacije i Like, očito nije dovoljno za zabranu nastupa u zemljama zapadnoeuropskoga kruga, a kamoli za potpunu suspenziju ulaska Baje Malo g Knindže u neke države EU-a, što je zapriječeno Marku Perkoviću.

Dvostruka su mjerila nepobitna, ali dok se tekstovima Thompsonovih pjesama bave policijski analitičari, Knindža ih nudi na pladnju i u suradnji s publikom koja slavi koljače i njihove odrede, no na to nitko ne reagira.

'Vrati se vojvodo’

Zove narod koji pati
pop Đujića da se vrati,
da se vrati, da nam dođe
ovih dana preko tihog okeana, okeana...
Vrati se, Vojvodo, na Dinaru ponovo,
vrati se, Vojvodo, gde si ratovo.
Iz sela se pesma ote,
oj Đujiću čekamo te, čekamo te...
Krajina te zove naša da je spasiš od Ustaša, od Ustaša...”

'Ne volim te Alija’

“Ne volim te Alija
zato što si balija,
srušio si miran san,
nosila ti Drina 100 mudžahedina svaki dan.
Oj Alija crno ti se piše,
ne pomažu ni Arapi više,
zapamtićeš naše beztrzajce,
vragu dali i Maglaj i Jajce.
Zapamtićeš Srpsku Republiku,
oj Alija tvoju li ti sliku”

Pajčin: Sve za srpstvo

Mirko Pajčin, alias Baja Mali Knindža rođen je 1966. godine u selu Gubin u BiH, smještenom u zapadnom dijelu Livanjskog polja podno planine Dinare.

Tijekom 18-godišnje karijere, koja se poklapa s početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, izdao je preko 20 albuma od kojih neki nose naslove “Ne dam Krajine”, “Srpskim radikalima” i “Sve za srpstvo, srpstvo nizašta”.

Najčešće je nastupao uz pratnju sastava “Pravoslavci” i “Braća sa Dinare”.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: kerubin | Komentirano: 26. ožujak 2010. 10:57
Koji jadni redikul smrdljivih nogu. Ako ima ženu ili curu volio bih je upoznati da vidim kakva to spodoba može leć kraj ovakve kreature.
Komentar od: Jakisa | Komentirano: 8. listopad 2009. 15:34
Pa normalno da će Baji dozvolit koncerte. Kad su Srbi već popušili u svakom ratu kojeg su vodili, da se bar malo provesele, pa makar i od debila koji misli da je iz USA dolazi preko Tihog oceana.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:54
yuliane!

Traži adresu, a ne telefon. Telefon će ti dati od svog teču Stanoja iz Požarevac, šta živi u Beč i pere prozori po kuće. Mnogo vredan čovek. On je i primio malog eskadrona, kad je ono bežo 1995. poslo ga na zanat, da se dete uči. I sad je eto naš eskadron posto taksista u Beč.
Komentar od: | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:50

buhahahaha.... srbija je jedina zemlja na svijetu sto nema svoju zastavu, nego tudju i to okrenutu naopacke....


Zastava koja se sada koristi (crvena-plava-bijela) je usla u upotrebu u prvom Srpskom
ustanku, i povijest te zastava je pomalo smijesna. Srpska delegaciji u Rusiji nije dobila zvanicno odobrenje da se u borbi protiv Turaka koristi ruska trobojka (bijelo-plavo-crveno) vec je samo obrnula Rusku zastavu i tako dobila sadasnju Srpsku zastavu. Inace, u heraldici obrnuta zastava znaci poziv u pomoc.....

a ova iz drugog srpskog ustanka..ko da su svicarci ili crveni krst....

a da neznas o kome se radi mislio bi da su turci iz anadolije...

http://tinyurl.com/cdzn2l
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:47
yuliane!

Ne moraš se bojati da ćeš dobiti adresu. Psi koji laju, ne grizu. A sumnjam da eskadron zna poslati mail. Neki Žika što je već dulje vrijeme u Beču mu je objasnio, kako se koristi internet, ali mu nije otvorio i account na nekom serveru.
Komentar od: | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:43
eskadron @ 8. listopad 2009 14:33
a ako hocete mogu vam dati i tacnu adresu i telefon

---------------------------------------------
ajde daj.......

ako neces odje ostavit cu ti email...


Komentar od: | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:39
hehehe..jesam ja reko da je smrad azilantski....tamo ga drze u istom rangu sa kurdima, somalijcima, sudancima.....kazu da su srbi treci u svijetu po broju azilanata poslije palestinaca i kurda...ehehe..srbi su postali europski crnci
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:39
He, he! Zar u Beču ima i manjih rupa od 40 m2? A u Srbiju ne smiješ, jer si na listi dezertera. Crna ruka samo čeka povrtatak eskadrona. A sumnjam da imaš adrsu i telefonski broj. Pod mostovima na lijepom plavom Dunavu nema adresa.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:30
eskadro = bečki Srbin!

Kad je bježao, malo mu je traktor vukao na lijevo, pa umjesto u Požarevcu završio u Beču na baušteli. A možda vozi i traktor, kao pravi bečko-srpski intelektualac, onako s kravatom i u odijelu.
Komentar od: | Komentirano: 8. listopad 2009. 14:20
i da zakljucimo....

Srbi - obicna politicka nacija

Srbi su politicka nacija kao recimo Talijani.

Nacija sastavljena od vise naroda.
Ako su Milanez i Sicilijanac jednog etnickog porijekla, e onda su i Lala i Hercegovac, ili Vranjanac i Kninjanin.

Naravno u Italiji nikome ne pada na pamet da kaže da u Sicilijanac i Milanez istog etnickog porijekla.

Srbe spojila religija - kao Talijane.
Srbe spojila pravoslavna religija koja je raširena po Balkanu za vrijeme Turaka, jer su Turci u 16. i 17. vijeku polomili katolickih stotine crkava i manastira dok su se u isto vrijeme pravoslavne bogomolje veselo gradile.
Balkansko „stado” je u 16. i 17. vijeku prelazilo kod pravoslavnih popova jer su Turci neprestano protjerivali direktne exponente njihovog najveceg neprijatelja - rimskog Pape.
Direktni exponenti su naravno bili katolicki fratri i svjestenici.

Spojio ih vjestacki jezik, kod Talijana ga napravila Firenza, kod Srba Vuk.
Vuk Karadžic je pocetkom 19. vijeka smislio srpsku naciju, živio je u Becu i vidio je tadašnje procese pravljenja nacija u Evropi, pa je postupio po poslovici:
„Videla žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu”!

Talijani uzeli ime po bajkovitom plemenu Italicima od prije 2500 godina, a Srbi po socijalnom terminu - SEBRIMA, koji su zivjeli u srednjevjekovnoj Srbiji.
Te srednjevjekovne SEBRE Turci su davno zbrisali, unistili i odveli u ropstvo, njihovi posljednji potomci su iselili iz uže Srbije još 1690. godine u današnju Vojvodinu.
Potomaka srednjevjekovnih Srblja-Sebara, u Srbiji i Vojvodini sada ima možda oko 10%.

Praznu užu Srbiju, su u 18. i 19. vijeku naselili pripadnici raznih balkanskih naroda.

Dakle, u politicku naciju možeš, i ne moras da ucestvujes.
Mi Crnogorci necemo.
Rijec Srbin dolazi od latinske rijeci SERVUS = SLUGA, ROB.
Dakle,
SERVI=SRBI
SERVIA=SRBIJA

Besmisleno je i paradoksalno da CRNOGORCI-DUKLJANI, najslobodarskiji narod na Balkanu, uzme ime i preimenuje se slugeranskim, robovskim imenom?!

Do 1918. godine skoro se niko zapadno od Tara-Drina nije deklarisao kao Srbin.
Nikada tokom istorije nijesu postojali Srbi ijekavci.
Oni su uvedeni Acinim dekretima 1918. godine, o cemo imamo dokumenta za sva vremena.
Blistava istoijska, smrtno ozbiljna dokumenta.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:46
Mama ti zna sve u vezi prštanja
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:45
Mama ti zna sve u vezi prštanja
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:44
Mama ti zna sve u vezi prštanja
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:41
Mama ti zna sve u vezi prštanja
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:40
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:39
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:37
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:35
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:35
majmune odluci se vise, jesi srbin, bosanac ili "krajisnik"

posto trudis se pisati ekaviom ali ti se omakne po koja "ustaska" rijec..
a nije ni cudo da neznas sta si...nije lako biti smrad izbjeglicki ili azilan u nekoj svjetskoj vukojebini...u rangu kurda, somalijca, sudanca, afganistanca....djeca tvoje djece ce biti djeca smrdljivog azilanta i pobegulje...
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:33
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:29
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:26
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:24
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:19
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:12
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:07
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 13:00
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 12:40
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 12:37
Priča se po forumu da je Lans McCery (zvani eskadron) transseksualac. Zna li netko nešto o tome? Na njegovom profilu u forumu piše da je muško, ali nema za to i dokaza.
Komentar od: | Komentirano: 8. listopad 2009. 12:36
hehehe smradu izbjeglicki yebes nase grobove...nego koliko ih je ono jasenovac zagnoilo...a inace, oces da ti odje stavim slicicu par vojnih knjizica sto sam ih uzeo ko suvenire, ja i plavo nebo je zadnje bilo sto su "krajisnici" vidjeli prije nego su prevrnuli ocima....cuo sam ovog ljeta da jos uvijek neke traze, a eno im ih kosti vukovi razvlace...

http://tinyurl.com/cdzn2l


hehehe..da neznas koji su...mislio bi da je smail aga cengic i njegova ekipa...a i ova
„srpska” zastava je super...ko da su svicarci ili crveni krst...yebo te ni zastavu nisu
imali, a kurce se nekim srpstvom...

Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 12:35
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 12:08
Mama ti zna sve u vezi prštanja.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 12:04
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 12:03
aSTon,

moraš precizirati pitanje glede dana neovisnosti: radi li se o neovisnosti od Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije ili Kosova? Srbija ima PUUUUUUNO dana neovisnosti.

A možda eskadron i nije samo janjičar nego i EUNUH, pa je izabrao ovaj medij, da bi prikrio svoje "kvalitete".
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:58
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: aSTon | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:51
kad je vama dan neovisnosti ima te li ga uopce
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:46
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:44
aSTon,

to je bar jasno od samog početka da se iza imena Domoljub2 i eskadron krije neki janjičar, koji se drži one stare "divide et impera". Možda su mu zabranili da vodi "milijunaša", pa sad liječi svoje frustracije.

Ali dobro je to da postoji onaj kotačić na mišu, pa se brže prelijećce preko njegovih "rupa" u listi komentara.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:43
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:38
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: aSTon | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:33
evo da je ovaj eskadron bivsi domoljub2 evc za koji mjesec ga zamisljam da glumi muslimanskog ekstremista hahaah
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:30
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:26
bobane,

jeb.... ga sad. Kao da se sjećam što sam jučer imao na sebi. Reci samo "ponedjeljak, srijeda, petak - 15 do 17", pa nek vidi u kaledaru.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:21
Domoljub3

Nema problema,samo mi moraš reć koji.
Kod njegove mame ih ima puno.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:10
bobane,

ponesi i moj onda kad si tamo, jer ne znam hocu li stici ovaj petak.

Hvala
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:07
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:06
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 11:01
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 10:54
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 8. listopad 2009. 10:18
Bio jednom jedan Domoljub2 (PLJUC, PLJUC), pa promijenio vjeru i ime i evo nama sada eskadrona.

Jedino nepromijenjeno je INTELIGENCIJA.
Komentar od: Grubi | Komentirano: 8. listopad 2009. 9:29
ADMINEEEEEEEEEEEEEEE
JESI LI TI NORMALAN?!?!
ODJEBI OVU BUDALU VISE!!!
Komentar od: Grubi | Komentirano: 8. listopad 2009. 8:02
koji je kreten administrator ovog portala??? triba mu dat otkaz ej es ej pi!!!
poseren se na tebe i na tvoj portal kad pustas eskadrona da se pojavljuje i dalje!!!
mrs!!!
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 0:39
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 0:33
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 0:28
Koristim ovu priliku da svim Hrvaticama i Hrvatima čestitam Dan Neovisnosti RH.
Komentar od: | Komentirano: 8. listopad 2009. 0:17

knjaz obrenovic

cova bio najveci uzgajac gudina(krmaca)u ovom regionu i to samo lipo na platnu istakao.

vidi ga je lep.(u staroj serbskoj nosnji)

http://www.suc.org/culture/history/Hist_Serb_Culture/pictures/Obrenovic.jpeg

rodila ga fata...:-)))
Komentar od: boban | Komentirano: 8. listopad 2009. 0:04
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 23:09
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:54
jedna od većih laži koje velikosrbi proturaju jest da su hrvati oteli jezik od srba..

upravo suprotno..srpskim jezikom se gotovo niko nije bavio dok neobrazovani seljak vuk karadzic u 19 stoljecu (nije uspio cak ni karlovacku gimnaziju upisati nego je čuvao stoku) odlaskom u beč pod djelovanjem jana kopitara pokreće pitanje srpskog jezika..

.do tada su srbi pricali nekom vrstom crkveno-slavenskoga (onakvog kakav je u pravolsavnim liturgijama) kojega danas vecina srba ne bi razumila pa su crkvenjaci napali vuka da je igrač vatikana i katolika,jer eto,nameće im nepoznat jezik kojim nitko ne prica...

za razliku od srpskoga tj hrvatskoga kojega vuk predstavlja kao srpski,u hrvatskoj se itekako tiska,radi i piše na hrvatskome jeziku....

tako marulic 1500 god tiska knjizevno djelo "judita" koje bi svaki hrvat danas mogao procitati i razumjeti....

bartol kasic otac hrvatske gramatike i jezikoslovlja još daleke 1640 piše "ritual rimski" te piše gramatiku hrvatskoga jezika...

jezik tadasnje bartolove gramatike veoma je sličan danasnjem nasem govoru,a to je bilo 300 god prije vuka koji je eto,hrvatima poklonio jezik..

hahaha,da nije smjesno bilo tuzno...


evo samo primjer da docaram kako bartul kasic sa otoka paga piše na nasem lipom jeziku u vrijeme dok se u srbiji prica rusko,starolslavenski kojega niko ziv ne razumije...


---------------

Bartol Kašić: Rukopis prijevoda Biblije, 1622-1637

Pjesma treća: Zaručnicu dovode zaručniku B. Kašić, Pjesan od pjesni Salamunovijeh Prijepis: J. Derossi) Pjesma 4, 1-16 Zaručnik

Koliko si lijepa, prijateljice moja, koliko si lijepa!
Oči tvoje od golubica bez onega što se unutarnje taji.
Vlasi tvoji kakono stada od koza, koje su uzišle s gore Galaade. Zubi tvoji
kakono stada od ostriježenijeh koje su uzišle iz okupala sve sa dvojemi :plodijemi; i neplodna nije meju njimi.
Kakono tračac čerljeni usne tvoje: i besjeden'je tvoje slatko.
Kakono razlomak od šipka, tako lica tvoja, bez onega što se unutarnje taji.
Kakono turan Davidov vrat tvoj, koji je sazdan s branami: hiljade štita vise s njega, sve oružje od jacijeh.
Dvi dojke tvoje kakono dva šteneta od košute, blizanca koja se pasu u lijerijeh.
Dokle sviće dan i prignu se sjena, pojći ću na goru od mire i na glavicu od tamijana.
Sva si lijepa, prijateljice moja, i ockvarnosti nije u tebi.
Dođi s Libana, vjerenico moja, dođi s Libana, dođi: biti ćeš moja okrunjena s verha od Amana i s verha od Sanira i Hermona, s ložišta od lava, s gora od risova.
Ranila si srce moje u jednomu od očiju tvojijeh i u jednoj kosi od vrata tvoga.
Koliko su lijepe dojke tvoje, sestro moja, vjerenico! Ljepše su dojke tvoje od vina: i vonj od pomasti tvojijeh varh svijeh mirisnijeh.
Sat kapeći usne tvoje, vjerenico, med i mlijeko pod jezikom tvojijem: i vonj od odjeća tvojeh kakono vonj od tamijana.
Vrt zaklopljen, sestro moja vjerenico, vrt zaklopljen, vrelo zapečaćeno.
Granice tvoje perivoj od šipaka s plodijemi od jabuka: od cipra s despikom.
Despik i soforana, kora i kanijela, sa svjemi stabrijemi od Libana, od mire i od aloje sa svjemi najprvijemi pomastjemi.
Kladenac od vrta: bunar od voda živijeh koje teku s naglostju s Libana.
Komentar od: As bati | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:46
Sad si prizna da je krajina u Hrvatskoj.Stvarno si glup
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:32
dok je raška 500 god robovala pod turcima (pravo prve bracne veceri aga,nabijanja na kolac...itd) dotle su Hrvati bili predziđe krscanstva kako ih je papa nazvao,nikada turcin nije ušao u split,dubrovnik,zagreb,karlovac....dok je u raškoj bio sve do 1912 (čovječe,kada je hajduk osnovan 1911 turci su još bili u vranju i južnim gradovima srbije!)

Car Karlo V. piše hrvatskome banu i biskupu Petru Berislaviću 23.Vl. 1520 god.
Ono što smo već prije znali o tvojoj kreposti,postade nam još jasnije i sjajnije kako iz papina pisma tako iz govora časnoga skradinskoga biskupa,te zato u tebe jedinoga toliko nade položismo da se uzdamo kako ništa drugo neće tako zaustaviti propast hrvatskih stvari kao pomoć tvoje bogoljubnosti.

Isti će ti skradinski biskup kazati kako smo mi voljni Hrvatima pomoći i tebi pribaviti za tvoje izvrsne zasluge novo odlikovanje.

Zato,budući da i mi i papa s najvećom pripravnošču ono pružamo što za sada možemo,opominjemo te i molimo što više moguće da,kao što si dosada činio s najvećom slavom,tako i dalje braniš stvar krščansku,i da uzdajući se u Boga,za kojega vjeru radiš,nikako ne zdvojiš,te da narod još za malo dana uzdržiš u vjeri i pokornosti.

Vrlo će nam goditi ako nam budeš često javljao kako ti stvari napreduju a ako se budeš nadasve za to brinuo,da narod dozna kako mi ništa toliko ne želimo koliko da pomognemo općoj stvari,te da zato s tolikom brzinom preplovili iz Španjolske u Nizozemsku i odanle se sada uputili u Njemačku.

Ne kloni duhom i znaj da se od tebe već pod dužnost zahtijeva ona krepost radi koje te tako dugo slave.
Matija Korvin piše 6. 11. 1483. papi Sikstu IV. i talijanskim knezovima o pobjedi Hrvata nad Turcima na Uni 29. i 30. 10. 1483.
„Bilo nam je prije javljeno da su Turci s jakom silom, skupljenom iz Srbije i osobito iz
Vrhbosne, pošli u Hrvatsku, a odanle sve u zemlje podvrgnute vlasti prejasnoga
rimskog cara.

Dočuvši za to, sve sam potrebito uredio… i nisam dvojio da će se Turci
teško zdravi kući povratiti, samo ako se tako dugo robeći zaustave dok se oni, kojim
bi zapovjeđeno, skupe oko hrvatskoga bana. A to nam se i dogodilo, jer je Bog išao u
prilog kršćanskoj stvari. Kad su naime neprijatelji, prešavši Unu i zatim Savu, udarili
na Karnioliju i Štajersku, kao i druga susjedna mjesta carskoga veličanstva, ban je
naš hrvatski, Matijaš Gereb, skupivši vojsku, odmah pošao na mjesto kojim su Turci
bili pošli, pa razdijelivši svoju vojsku na troje, zapovjedio nekim četama da idu za
stopama neprijatelja i da blizu njih jašu; te neka ne samo paze kamo idu, nego neka
također gledaju da bi neke od njih mogli bud uhvatiti bud poubijati. Turci su pak,
pošto su divljim i barbarskim bijesom brojna mjesta carskoga veličanstva razasuli i
poharali, stali vraćati vukući više nego vodeći za sobom veliko mnoštvo sužnjeva.
Dočuvši međutim za velike priprave banove, zadržaše se više dana obilazeći amo
tamo i tražeći na svaki način kako bi ili bez traga mogli pobjeći ili kako bi našeg bana
od prijelaza preko rijeke Une, na kojem su prije prešli, odmamili, pa ga sami zauzeli.
Ovo im je i pošlo za rukom. Jer kako je banu dodijalo dugodnevno očekivanje kod
prijelaza, ostavio je prijelaz i podigao vojsku da se s njima ogleda gdje god ih
zatekao. Turci međutim, čuvši za banov odlazak od rijeke, pohitaše što brže k
prijelazu i, zauzevši ga, već su jednoga vojvodu s 50 konjanika prevezli, kad je naš
ban s vojskom onamo dotrčao te ih od prijelaza otjerao. Započeti boj prekide noć, jer
se počelo boriti na izmaku dana, a bilo je to dvadeset i devetoga listopada.
Neprijatelji su nedaleko od podnožja nekoga brda, smjestivši na vrhuncu njegovu
sužnjeve, na konjima noć proveli. Sutradan u zoru svom “svom se snagom stalo
boriti, te je planuo krvava i žestok boj, u kojem je milosrdni Bog udijelio pobjedu
nama i kršćanskomu puku.

Čitava naime sila turska bi razbijena; zarobljena bijahu
dvojica vojvoda i 2000 Turaka; ostali biše koji ubijeni, a koji se potopiše kad su htjeli
rijeku preplivati. Za onima koji su utekli pošli su naši u potjeru. I premda po pravu i
pravici pripada pobjednicima sve što su silom oružja oteli pobijeđenima… ipak smo
zapovjedili da se svi oni kršćanski sužnjevi – a bilo ih je na broju preko deset tisuća
duša – puste da se zdravi i čitavi vrate u svoj zavičaj. Bilo je među njima više žena i
djece nego muških glava… “
Hrvatski ban Pavao Šubić Bribirski daje trgovačke povlastice Rabljanima 1307 g.
Mi,Pavao,ban Hrvata i gospodin Bosne,dajemo na znanje svima,kojih se tiče,ovom ispravom,kako smo-promatrajući iskreno prijateljstvo i čistu ljubav,koji odlični gospodin Marko Michieli,časni knez Rabljana,naš prisni i osobiti prijatelj,zajedno s općinom,plemićima i svima ljudima toga grada vazda gojiše i neprekidno goje prema nama i našoj banovini-htjeli,odredili i iz posebne ljubavi dopustili da svi građani Raba taj i drugi put sada i vazda smiju po čitavu vladanju našem i banovini,kao i po svim stranama kneza Kurjaka (Kurjaković krbavski knez u Lici, op.),našega dragoga i vjernoga rođaka,slobodno,mirno i neograničeno prolaziti,boraviti,vraćati se,te u ma kojem sajmu ili trgu kupovati i prodavati bez ikakve carine,daće ili trgovine,već da uživaju potpunu i svakovrsnu slobodu i sigurnost.

Podjedno nalažemo i tvrdo zapovijedamo ovom ispravom svim kaštelanima,službenicima,plemićima i ostalim našim vjernima da sve Rabljane,velike i male,koji dolaze i odlaze iz našega vladanja,drže se preporučene,te da postupaju s njima dobrohotno,prijateljski i časno;da im ne čine nikoju štetu,teškoću ili nepriliku,ako neće uvrijediti nas i za sve vijeke našu nemilost na sebe svaliti....

Dano u Skradinu 4.siječnja godine Gospodnje 1307.

Povelja hrvatskoga kralja Petra Krešimira lV 1069 godine

Budući da izvanredna uzvišenost božanska dijeli najviše i najniže zemaljske časti ne samo prema zaslugama,nego i dubokom razdiobom,i na nedokučiv način uzvisuje one koji zaslužuju da budu uzvišeni,a uzvišenim oholicama prigiba šiju da bi neizrecivi sud neizrecivog suca ostao na snazi i da bi volja Svemogućega,koja proizlazi iz neiscrpna vrela,dijelila zemaljske vlasti,zato ja Krešimir-vladajući Hrvatskom i Dalmacijom darežljivom Božjom milošču i držeći uzde kraljestva djeda moga blažene uspomene kralja Krešimira i oca moga kralja Stjepana koji sretno počiva na elizejskim poljima godine utjelovljenja Isusa Krista gospodina našega 1069,indikacije sedme,epakte dvadeset pete,konkurente treće,stolujući u našem ninskom dvoru,zajedno s našim županima,dvoranima i banovima,a i kapelanima našega kraljevskoga dvora-započeh misliti kako da svemogući Bog uščuva podijeljeno mi kormilo baštinskoga kraljestva i dušama mojih predšasnika vječni pokoj daruje.

Nađoh da u djelima milosrđa nije dostojnije i ništa Bogu milije nego da iz našega zemaljskoga dvora obdarim posjedima i dostojnim darovima posvećena prebivališta nebesnika i svetaca.

Stoga jer je svemogući Bog na kopnu i na moru proširio naše kraljestvo,odredismo i pripravnim srcem odkučismo da samostan svetoga Krševana mučenika,čije časno tijelo leži unutar zidina istoga grada,počastimo imanjima i posjedima.
U isto vrijeme,jer u djelima naših predšasnika tj. odličnih kraljeva nađosmo da su prije rečeni samostan obdarili mnogim poljima i zemljištima,stoga i mi ne odstupajući ni u čemu od naših predšasnika za otkup moje duše i svih mojih pokojnika poklanjamo i sadržajem ove isprave stalno darivamo tebi blaženome Krševanu,slavnom mučeniku,a po tebi gospodinu Petru,tvoga svetog dvora dostojnu opatu,naš vlastiti otok koji leži u našem dalmatinskom moru,koji se zove Maun,kojemu na istok leži otok koji se slavenskim jezikom zove Vir,da ga ima i posjeduje prije rečeni samostan presvetoga mučenika uvijek bez uznemiravanja od ikojega smrtnika.

Tako je,naime,odredila naša dobra volja uz pristanak i na molbu svih prvaka našega kraljestva.Da bi se pak ovo naše darovanje zauvijek utvrdilo i ustrajalo na vječnoj čvrstoći,mi ga potvrđujemo i neokrnjeno učvrščujemo našom i naših biskupa potvrdom i svjedočanstvom određujući da ,ako bi kojigod smrtnik,zaboravši na Božji sud i prezirući naše kraljevsko dostojanstvo htio ikada tvrdoglavom drzovitošću uznemiravati samostan presvetog Krševana zbog prije rečenog otoka,koji smo mu mi kraljevski darovali,i tako pomutiti naša prava,neka upadne iz srdžbe u srdžbu budućega suda i neka se pojavi kao krivac na posljednjom sudu dijeleći vječno sudbinu sa Herodom,Judom i Šimunom čarobnjakom u društvu Antikristovu.

Od svemogućega Boga i svetih apostola i od čitavoga zbora svetih i preblaženoga Krševana neka primi vječno prokletstvo,a našemu kraljevskome sudu i bilo kojim kraljevima mojim nasljednicima,županima,dvoranima ili banovima neka plati 100 libra zlata i neka u našemu kraljestvu bude zauvijek ozloglašen.

Ja,Krešimir,kralj Hrvatske i Dalmacije.
Ja,Stjepan,zadarski biskup,potpisah.

A ovo su imena svjedoka koji su ovom činu pribivali: Adamac ninski župan,svjedok Boleslav ,tepčija;Vukac,župan lučki svjedok;Voleša,djed,svjedok;Budac,posteljnik,bribirski župan,svjedok;Ivan,kraljevski kapelan,svjedok;Petar,sudac kraljevskog suda,svjedok;Studac,kraljevski vinotoča,svjedok;gospodin Leon,carski protospatar i čitave Dalmacije katapan,svjedok;Slavislav,ninski sudac,svjedok;Adam,monah,opat svetog Bartola,svjedok;Petar,sidraški župan,svjedok;Dragomir,cetinski župan,svjedok;Andrija,biogradski prior,svjedok.

Ja,Anastazije,ove povelje sastavljač,hrvatski biskup i kancelar kraljevskog dvora,po zapovijedi i volji rečenoga gospodina kralja napisah i sretno potvrdih u gradu Ninu.
Amen.

Povelja hrvatskoga kralja Petra Krešimira lV 1067 godine

Ja,Krešimir,koji se drugim imenom nazivam Petar,kralj Hrvata i Dalmatinaca,objavljujem svima da mi se učinilo pravednim da se ne dokidaju odredbe davnih mojih pređa,osobito one koje se odnose na spas njihovih duša.
Otkrili smo,naime,u djelima pradjeda nešega Krešimira starijega da je bio predao na trajno posjedovanje samostanu sv.Krševana za spas svoje duše,neko zemljište na posjedu koje se zove Diklo,od hrasta koji stoji povrh Ljute doline sve do loze koja je zbog toga postavljena na raskršću nasuprot Zablate.
To je ostalo očuvano njihovim vlasnicima za njegovo vrijeme,i sina njegova Držislava,i njihovih moćnih banova Pribine i Godemira,i za vrijeme Svetoslava i braće njegove Krešimira i Gojslava,i sina njegova Stjepana,oca mojega,uz pristanak plemenitih banova koji su bili u njihovo vrijeme,a to su:Gvarda,Božeteh i Stjepan Praska.

I stoga mi potvrđujemo da njihove odredbe od nas potrkijepljene zauvijek ostanu.
Ako bi se pak netko usudio nakon naše smrti ovo prekršiti,neka ga stigne srdžba vrhovnoga suca i na dan strašnoga Božjeg suda,nalazeći se na lijevoj strani,neka čuje što će se lijevima prijetiti.

Ovo je učinjeno u gradu Ninu pred ovim svjedocima: Boleslav,tepčija,svjedok Adamac,župan ninski,svjedok Vukac,župan lučki,svjedok Voleša,djed,svjedok Budac,posteljnik,svjedok Ivan,kapelan ,svjedok Sovac,volar,svjedok Dragonja,mačonoša,Djedovit,vinotoča,Grubonja,dekan.

I ja Adamac,redovnik,izabrani hrvatski biskup,po zapovijedi gospodina kralja,napisah sam svojom rukom.Pop Martinac oko 1500 god nakon strašnog poraza hrvatskog plemstva na krbavskom polju u Lici tuguje i piše kako Turci "nalegoše na jezik hrvatski"

U isto vrijeme 1501 god splićanin Marko Marulić na naslovnici svoje Judite piše "istorija svete odovice Juidt u versih harvacki složena"

Splićanin Dmine Papalić tada prepisuje Hrvatsku kroniku koja je napisana "hrvackim pismom"

U 16 stoljeću hvaranin Hanibal Lucić u posveti Jeronimu Martinčiću u svezi Ovidijeve pjesme Pariž Eleni piše:..."ja istu knjigu z latinske odiće svukši,u našu hrvacku nikoliko jur vrimena bih priobukal...."

U 16 stoljeću Petar Zoranić jasno imenuje svoj jezik hrvatskim: ...." Ah,nepomnjo i nehaju jazika hrvackoga....Znam da Hrvat mojih ne jedan ali dva,da mnozi mudri i naučeni jesu ki sebe i jazik svoj zadovoljno pohvaliti,proslaviti i naresiti umili bi,da vidi mi se da se manom pačeli sobom sramuju i stide..."

Hrvatski atribut u imenovanju jezika je uobičajen tako da je pop Juraj Zubin u oporuci iz 1437 naveden kao "pop hrvacke knjige".

Psaltir Petra Fraščića iz 1463 je "saltir hrvacki"

1508 "Korizmenjak" su protumačili na "hrvacki" popovi Silvestar Bedričić i Pero Jakovčević jer su "rodom Hrvate".

(.....)

Važan nositelj državnosti osim spomena na davna i pradavna vremena "nekad slavnog Kraljevstva Hrvatskoga" i tadašnje kraljeve i knezove jest i sjećanje na srodnost,tj povezanost stanovništva u pojmu "plemići dvanaest plemena kraljevstva Hrvatske" (nobiles duodecim genrationum regni Croatie) od kojih je osim potpisa na pacti conventi iz 1102 (ugovor Ugarske i Hrvatske,tj rečenih hrvatskih 12 plemena) ostao trag i dan danas potomci koji se mogu prepoznati po današnjim prezimenima.

1. Čudomirići,
2. Gusići,
3. Jamometići,
4. Kačići,
5. Karinjani i Lapčani - trag je naziv mjesta Karin i Lapac
6. Kukari (KlLkarL), ovo pleme , vjerojatno je podrijetlom od Klukasa. - trag je naziv mjesta kod Vrlike, Kukari.
7. Lasničići (Lačničići),
8. Mogorovići, - trag je naziv mjesta Mogorić.
9. Polečići (Poletčići), - trag je naziv mjesta Poličnika.
10. Snačići (zvani i Svačići),
11. Šubići,
12. Tugomirići. Pleme za koje se drži da su od sestre Tuge (prema legendi Hrvati su doselili pod vodstvom petoro braće Kluk, Lobel, Muhlo, Kosenc i Hrvat,i dvije sestre Tuga i Buga) Nastanili su se kod Karlobaga i u Poljicima kod Splita-njesto Tugare.

O tome svjedoči spominjanje ogranka starog hrvatskog plemena Tugomirića (Tugomorića) i Šubinića (Šubića) u dokumentu iz 1248 god. u kojem se spominje mletačko oslobađanje od poreza ljudima datog plemena koji su "plemeniti od starine"

Hrvatski kralj Zvonimir (1075-1089) je bio simbol krščanskog vladara koji je predstavljao simbol hrvatske postojanosti i otpora,te kao takav krščanski ideal narodnoga vladara,te je hrvatskim plermićima služio kao uzor i primjer.

Tako,u dokumentu iz 1527 g. " velikaši,prvaci i vitezovi Kraljevstva Hrvatske" iznoseći pritužbe kralju Ferdinandu glede neispunjenih obećanja glede obrane od Turaka pišu otvoreno:

"Neka znade Vaše Veličanstvo, da se ne može naći zabilježeno, da je ijedan vladar silom zauzeo Hrvatsku, već samo se poslije smrti našega dobre uspomene posljednjega kralja Zvonimira slobodnom voljom pridružili ugarskoj kruni, a sada Vašemu veličanstvu"

U 14 i 15 stoljeću u dokumentima se spominju i "dobri Vlasi krune kralev"stva ugarskoga v Hrvatih" (dokument iz iz 1433g)

Nadiruća Osmanska opasnost bila je nadahnuće mnogim hrvatskim pjesnicima,piscima i pripovjedačima da osnaže svoje domoljubne i vjerske osjećaje.

Hrvatima je oduvijek lik Bogorodice bio blizak i cijenjen,bilo kao narodni kult,bilo kao vjerski simbol patnje i pravednosti.

O pobjedi Hrvata nad Turcima u bitci za Sinj Filip Grabovac 1715 piše:

"Kad na večer Gospojine,
strah dopde,kolda munja sine:
pogiboše pomamnjeni Turci,
Sinj grad osta u hrvatskoj ruci.

Gospe ima svakojaka lika:
to,rekoše,njezina prilika.
Lipe moći,u nje su pomoći,
ona liči svake nemoći.

Žalosteći se nad sudbinom Hrvata nad kojima u bitci premca nema,a u miru naivno srljaju poput guske u maglu kako je poslije prnoicljivo rekao veliki Radić Filip Grabovac spjevao je još jednu pjesmu baš o tom usudu.


"Od naravi i ćudi Arvacke"

Da b' Rvati skladni bili,
ne b' ovako žalost pili:
reko, da bi sklad imali,
svim bi svitom ti vladali.

Na oružju junak vrli,
svaki kralj ji zato grli
i na službi svojoj drže,
pak s' među se oni prže.

Kad kralj oće da kog srve,
tad Rvate meće prve,
a dobitak kad se dili,
tad pitaju:

"Gdje ste bili?
" Vino nose, vodu piju;
zašto krvcu prolivaju?

To goleme jesu stvari,
al na njima jest grih stari.
Gdi postanu godi rati,
svaki kralj ji zove brati,
a kada se oni smire,
nikakve su, vele, vire.
Ne miluje neg već kara,
žive peče, mrtve para.

Nevolja je tugu zvala,
rđa bo je vrilo zala.
Napala je na nje rđa,
stvar nemore biti grđa.
Među se se biju, kolju
i u kući i napolju.
Što u glavu godi vrže,
to mu niko ne istrže.


Na oružje, veselo, jaki
, drugi narod ne bi taki.
Priuzeše zemlje, grade
, jedno drugo sada krade.

Dobra, koja prije biše,
sad se u zlo prominiše.
Da bi reka, tebi paka,
sad nji dila sva s' opaka.
Ne poznaju roditelja
nit imaju prijatelja.

Svako oće mudro da je,
podbuđuje vižle, laje.
Svako znade odgovore,
ide sa zla sve na gore.
Stara ljubav nije bila,
da j' rvackunadodila;
milosrđa i ljubavi
sve s' okrenu u grubavi.
Sluša ženu a ne brata,
što mu laje iza vrata.
Stoji kao i sirota,
rugo svita i sramota:
ne imade on pameti,
nego samo znade kleti.
Jednom lipo kako cvaju,
sada kano psine laju.

Ako to Bog ne providi,
evo gore sve to slidi.
Žalosni su kako slipi,
ti pomozi, Bože lipi!Hrvati su sa svojim metrinjim jezikom u liturgiji imali jaki vjetar u jedrima,što je zaključio i Adrian Hastings (1929-2001) engleski povjesničar i znanstvenik koji se bavio crkvenim ispitivanjima.

Hrvatski srednjovjekovni apokrifi poput glagoljicom pisanog apokrifa iz 13 stoljeća "djela Pavla i Tekle" nadopunjavali su Sveto pismo i utjecali na hrvatsko zajedništvo.

U tomu su utjecali i djela poput Hrvatske kronike iz 12 stoljeća,tj ljetopis popa Dukljanina u kojemu se ocrtava ideal narodnog zajedništva u vjeri i bratstvu.

Splitska nadbiskupija kao nasljednica drevne antičke ,i starohrvatske salonitanske metropolije koja se protezala sve do Siska i Dunava prije najezde Osmanlija imala je i u svome imenu simboliku i čast svoje prethodnice,tako da splitski nadbiskup (1616-1641) od pape dobija naziv primas Dalmetiae atquee totius Croatiae.

Odredbe splitskog sinoda 1688 g. su prevedene na hrvatski jezik i napisane bosančicom za potrebe "klera harvaskoga",a u odredbama se naglašava da je "Stipan Kusmi arhibiskup splicki inada solinski i sve hrvacke zemle"¸,a ndbiskup spltski Cupilli sam sebe 1714 g. titulira se kao "po milosti Božjoj i Svetoga Pristolja Apostolskoga Arbiskup Spliski,parvi Dalmacie i sve Hrvacke zemlja"

Hrvati su imali svoje pravo i svoje zakone veoma rano.

Ono je važilo južno od Gvozda (Banovina,ispod Siska) ,a tumačilo ga je Kninski sudbeni stol,a tumači su bili "starci" (homines antique Chroacie),tako da su Mlečani uzeli u obzir dato starodrevno hrvatsko pravo 1459 g. intersirajući se za pravo područja u koje su došli.

Hrvatski jezik nije,kako su nam godinama tumačili "ukradeni" jezik nekih drugih istočnih susjeda,nego upravo suprotno,on je živi dokaz hrvatske opstojnosti koji je donekle narušen novosadskim dogovorom (1954 g.) kompromiseretvom i jugoslavenštinom,ali to ne umanjuje nimalo činjenicu tko je i što hrvatski jezik.

Franjo Glavinić (1585-1652) Istaranin koji je živio na Trsatu iznad Rijeke piše da želi ugoditi "bratji i vernim,a navlastito Hervackomu jeziku i mojim Istrijanom..."

Riječanin,glagoljaš Juraj Manzin koji je umro 1680 je napisao Misal hervaski "na boxiu hualu,i hervaskoga yazika prosuoechenie.."

Trsatki urbarij iz 1610g je od "nimškog jezika na hervacki probrnjen".
...."ovi urbar tersatski od nimškoga jezika na hervacki jezik moju vlastitu ruku i pravo i verno prestomačih..."

Pjevajući o ratu između Jure Kastriotića i Venecije 1447 god.
veliki makarski narodni pjesnik Andrija Kačić-Miošić (1704-1760)
govori o "Hrvatim na glasu konjicim" i junacima.

U pismi od kotorskih vitezova Marko Pletikosa sa otoka Pašmana je "dika hrvatskih vojnika".

Kaštelanin Ivan Kumbat od mletačkog dužda dobiva "đenerlstsvo od hrvatske vojske za junaštvo",a Rotundić bijaše "dika od Hrvata"

Omišanin Juraj Kulišić je bio "đenera od vojske hrvatske,arbanašpke i hercegovačke",a drugi Omišanin Vincenco Despotović je "slava hrvatskih vojvoda još i svega slavnoga naroda"...

Za Kačića Miošića Boka Kotorska je "dika od Hrvata"

Čak i nakon osvajanja od strane Turaka,dio između rijeke Zrmanje i Cetine i sami Turci nazivali su dvadesetih godina 16 stoljeća "vilajet Hrvati"

Na području Poljica istočno od Splita upotrebljava se hrvatska čirilica tzv bosančica.

Tako 1688 g. za potrebe poljičkog klera se prevode zaključci odredaba dijecezantskog sinoda splitske nadbiskupije,pri čemu se navodi da je od 36 župa samo 8 s latinskim bogoslužjem,a preostale su "kuratije arvacke".

U spomenutom prijevodu govori se o "kleru hrvaskom,izgovoru harvackom i arvaskim slovima"

U Zadru 1700 g. nalazimo primjer da se svećenik glagoljaš potpiusuje sa "kapelan od nacjuna Hrvatskog"

Na otoku Cresu 1717g. u Martinščici nije nije prihvaćen fratar koji nije znao pričati hrvatski,a izvor iz tog vremena ovako opisuje događaj:

"Premda naša Provincija nije dužna držati fra Antona Kavranića.toliko radi da je sin provincije Asižanske,koliko da nezna oficijati harvaski,zato sew dekretuje,da ako bude stati u ovoj provinciji,oci m.p. nimaju dati nlicenciju za rediti se oid pištule,dokle kodar ne počne štiti pristojno harvaski;a od Vanjelja ne bude oficijat harvaski"

Augustin Šiško veliča Đuru Bana Peraštanina koji je 1716god. poginuo u boju sa Turcima kod Drača:

Od Harvatske stare ruke

Odkle pleme naše ističe

Potribno je Turske puke

Mač oholi naš da siče

Kripos,koja Đura uznosi

Na zamierne časti ove

Svoj Harvatskoj zemlji nosi

Slavu,sleve od njegoveP.Knežević je 1725 god napisao Missu u Harvatski Jezik.

Važnu ulogu u osvještavanju naroda imalo je glagoljaško sjemenište u Priku kod Omišu osnovano 1750 god.Glagoljaški kler se nazivao "rvacki kler",a sjemeništarci su se nazivali "žakni arvacki",dok su ih talijnski nazivali "cherici illirici"

Zadranin G.Parma napisao je 1793 god knjižicu za poljeprivredu "Nauk za texake od Dalmacije..prinesen u harvaski jezik"Antun Gustav Matoš
Antun Gustav Matoš
(Tovarnik, 13. lipnja 1873. - Zagreb, 17. ožujka 1914.)
, veliki hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac.


Antun Gustav Matoš 1913 god piše...

"Današnja Hrvatska je vrjednija od Hrvata,
i kult naše divne zemlje, naše domovine,
treba biti prva točka u našoj narodnoj obrani.

Ne puštajmo zemlje iz hrvatskih ruku!
Proda li se pedalj zemlje Hrvatske,
neka se proda samo Hrvatu!
Hrvatska umire i duhopiri,
jer Hrvat sve manje i manje
posjeduje zemlje svojih predaka.
Naš nacionalni položaj je težak,
ali geografski naš položaj
(najpovoljniji na Balkanu i
u ovoj monarhiji) /…/ daje nam
pravo na sve hrvatske lijepe kombinacije,
pa nismo dostojni gaziti ovu zemlju,
ne čujemo li njenih jednostavnih pouka."
Komentar od: As bati | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:29
Pa ajde kometariši bitku na Lijevča polju
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:23
OVAN JOVANOVIĆ ZMAJ 1833-1904

pjesma "Hrvat"

Hrvat se ne bori da što otme kome,
čuva sveti oganj na ognjištu svome.
I dok tako čini i najteži dani
i Bog i pravda na njegovoj su strani.
A kuda će Srbin - zar da se dade
putu, na kom nema zakona ni pravde?

Konstantin VII Porfirogenet (905 - 959god.) bizantski car i pisac
"De administrando imperio"

"ni sagene ni kondure Hrvata ne polaze u rat ni protiv koga, osim ako ih netko napadne, nego s tim brodovima hrvatski trgovci plove od luke do luke po neretvanskom kraju i po dalmatinskom zaljevu sve do Venecije."


Prihvacanjem kršcanske vjere, Hrvati su potpisali 680. proturatni ugovor sa Svetom Stolicom. U najstarijem proturatnom ugovoru u svjetskoj povijesti Hrvati su obecali papi; da ni s kim nece prvi zaratiti, da tude zemlje nece osvajati, nego da ce samo svoje braniti.

O tom ugovoru, bizantski car Konstantin VII. zapisao je sljedece: "Ovi pokršteni Hrvati ne ratuju rado izvan granica svoje zemlje, jer su dobili neko prorocanstvo ili zapovijed od rimskoga pape Agatona, koji je u doba cara Heraklija, cara Romeja, poslao svecenike i pokrstio ih. Nakon što su primili kršcanstvo, Hrvati su dali potpisanu obvezu i neopozivu zakletvu sv. Petru, da nikada nece s oružjem provaliti u tudu zemlju, nego da ce živjeti u miru sa svima koji to žele, primivši za uzvrat od rimskoga pape ovaj blagoslov: 'Ako bi ikada neki drugi narodi navalili i poveli rat na zemlju Hrvata, neka za njih ratuje i zaštiti ih Bog Hrvata, a pobjedu im donese Petar, Kristov ucenik'." I doista možemo biti ponosni jer u slavnoj i dugoj hrvatskoj povijesti, Hrvati nikada nisu bili osvajaci na tude zemlje, nego su uvijek bili i ostali "svoj na svome" i "svoj za svoje".

Turski filozof Kjafija u svojoj knjizi "Nizam ul Alem" ("Uredba svijeta") piše o Hrvatima kao idealnim ratnicima i junacima koji preziru kukavice, te savjetuje svojim Turcima da se od Hrvata nauce ratnom umijecu ukoliko žele pobjedivati. Turci su pored hrabrosti osobito cijenili i hrvatski viteški duh, koji nikada nece povrijediti nenaoružanog ili zarobljenog neprijatelja, a dano obecanje ce uvijek ispuniti.

Hrvatski ratnici su zbog velike hrabrosti i sjajnog ratnog umijeca bili veoma traženi od mnogih europskih vladara, koji su organizirali specijalne jedinice hrvatskih ratnika u sklopu svoje vojske. Tako je u 30-godišnjem ratu (1618.-1648.) na zahtjev kardinala Richelieua, vitez Bonnet ustrojio od hrvatskih jahaca lako francusko konjaništvo. Francuski kralj Luj XIII. dao je osnovati gardu "Royal cravatos" koju su cinili Hrvati koji su nosili marame oko vrata, po cemu su kasnije kravate i dobile naziv, a pocetkom 19. st. osnovana ja "Regiments croats". Maršal Marmont zabilježio je izjave vojskovode i cara Napoleona I. koji je rekao: "Ja nikada nisam imao hrabrijih i boljih vojnika" i "Hrvati to su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao samo 100 000 Hrvata, osvojio bih citav svijet". Friderich Veliki je pak rekao da su Hrvati nenadmašivi majstori ratovanja.

Naša slavna i krvlju ispisana hrvatska povijest nikada nece zaboraviti hrvatske junake, cijoj su se hrabrosti, ratnom umijecu i viteškom duhu divili i cudom cudili svi, pa i sami neprijatelji. Ni dan danas, povjesnicari i vojni strucnjaci ne mogu shvatiti a pogotovo objasniti, kako su cesto puta u vrijeme turskih osvajanja, ponekad i preko 100 puta brojcano slabiji Hrvati uspijevali razbiti neprijatelje. Ovdje su navedeni samo neki od najpoznatijih, ali prisjecajuci se njih mislimo i na sve ostale, imenima znane i neznane hrvatske junake koji su dali najvece žrtve za Hrvatsku i hrvatski narod, kao i za kršcansku Europu. Najvece priznanje Hrvati su dobili god. 1519. od pape Lava X. (Giovanni Medici), koji je našem narodu dao zasluženi naslov "Predzide kršcanstva"
Komentar od: As bati | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:23
Eskadron ajde proćitaj bitka na Lijevča polju
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:18
JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ 1833-1904

pjesma "Hrvat"

Hrvat se ne bori da što otme kome,
čuva sveti oganj na ognjištu svome.
I dok tako čini i najteži dani
i Bog i pravda na njegovoj su strani.
A kuda će Srbin - zar da se dade
putu, na kom nema zakona ni pravde?
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:15
dubrovački pjesnik Vladislav Menčetić 1663


Od ropstva bi davno
u valih potonula Italija
o hrvatskijeh da se žalih
more otomansko ne odbija
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:12
Bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet piše da je za u to doba

"Hrvatska mogla dići 60 000 konjanika i 100 000 pješaka; da je imala 80 velikih brodova (sagena), na svakome do 40 mornara-ratnika, i 100 manjih brodova (kondura), na svakome 10-20 mornara-ratnika" (većina stručnjaka drži da se radi o preuveličavanju).

On navodi i sljedeće podatke:

"Krštena Hrvatska ima ove naseljene gradove: Nin, Biograd, Velicin, Skradin, Hlijevno, Stup, Knin, Kori, Klobuk. Veliku takvu moć i množinu naroda imaše Hrvatska do arhonta Krasimera. Pošto ovaj umre, a sin njegov Miroslav vladaše 4 godine, od ruke bana Pribine pogibe, i u zemlji nasta raskol i razdor veliki, umanji se broj i konjaništva i pješadije i sagena i kondura, što imahu Hrvati. Danas imade sagena 30, male i velike kondure, i konjaništvo i pješadiju."

U djelu je car Konstantin također zapisao:

"ni sagene ni kondure Hrvata ne polaze u rat ni protiv koga, osim ako ih netko napadne, nego s tim brodovima hrvatski trgovci plove od luke do luke po neretvanskom kraju i po dalmatinskom zaljevu sve do Venecije."
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:08
U "Maloj enciklopediji Prosveta" objavljenoj u Beogradu 1978. piše:

"Zaharije Pribisavljević, veliki župan Raške 921-924. Borio se protiv bugarskog cara Simeona ... izgubio je presto i pobegao u Hrvatsku".
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:07


tzv. Ljetopis popa Dukljanina ili Regnum Sclavorum, piše:

Umjesto njega, vladao je njegov brat Tomislav... Za Tomislavova vladanja pokrene kralj Ugra imenom Atila vojsku da ga svlada. Ali je kralj Tomislav, hrabar mladić i snažan ratnik, vodio s njime mnogo ratova i uvijek ga natjerao u bijeg. I rodi Tomislav sinove i kćeri, i trinaeste godine svoga kraljevanja umre[2].spis Konstantina VII. Porfirogeneta, poznat pod nazivom De administrando imperio, koji govori o Hrvatskoj tog vremena (npr. govori o ratovima Hrvata i Bugara, gdje su Bugari "poubijani svi od Hrvata")...
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 22:04
PRVI HRVATSKI KRALJ SE KRUNIO 925 GODINE,A RAŠKI TEK 1217 (STEFAN PRVOOVENCANI) DAKLE,SKORO NAKON 150 GODINA...

dok je hrvatska bila kraljevina za srbiju se nije znalo,postajala je tek malena županija raška pod bugarskim protektoratom...

evo što piše ugledni srpski povjesnicar Vladimir Ćorović:

"Poslednji pokušaj srpskog kneza Zaharije da se oslobodi Bugara završio je nesrećno. Zaharija je, istina, potukao jednu bugarsku vojsku, ali kad je na njega krenula jača sila, napustio je Srbiju i prebjegao Hrvatima, a zemlju su Bugari pregazili (oko 924. godine). Bugarski napadaj na Hrvate završio je porazom Simeonove vojske."
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 21:59
EVO KAKO SE SRPČILO,I OD NESRBA PRAVILO SRBE PO BALKANU,ITO IZ PERA SLUŽBENOG LISTA PRAVOSLAVNE CRKVE...SVAKI DRUGI KOMENTAR JE SUVIŠAN.

(Pravoslavlje, od 22.I.1970, članak "O sv. Savi")

"I mi, kao i Nemanja,ujedinili smo zemlje, pa se mučimo kako da ujedinimo i duše njinih stanovnika, da nam Država bude čvrsta i dugoveka. Sve je slično, samo samo šta je danas veće nego u vreme Save i Nemanje. Nemanja je od Rašana, Zećana, Humljana i Neretljana(sic!) pravio Srbe, a mi danas težimo da se po vremenu, od Srba, Hrvata i Slovenaca, i mnogih drugih, stvoriti jedna veća, jedinstvena jugoslovenska narodna celina"
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 21:27
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 21:14
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 21:12
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 21:09
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 21:02
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: As bati | Komentirano: 7. listopad 2009. 21:00
Eskadron pošalji životopis u Slobodnu.Odmah će te uzet za dopisnika
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 20:57
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: boban | Komentirano: 7. listopad 2009. 20:43
Reci mami da ću kaiš uzet drugi put.
Komentar od: tm-78 | Komentirano: 7. listopad 2009. 20:41
Treba ustasoidu Thomposona i ovog kretena Knindzu oboje zabranit
Komentar od: spiroi | Komentirano: 7. listopad 2009. 20:37
Znate zasto Tomsonu Svicarci ne daju u Svicarsku: Za to sto je kopirao melodije iz Partizanskih i Cetnickih pjesama !!
Ja mislim ,ako to izbaci iz svog repertuara da ce mu biti odma slobodan ulazak u EU.
Pa neka razmisli.....
Ja cu ga podrzati..... :)
Komentar od: As bati | Komentirano: 7. listopad 2009. 20:32
Bitka na Sutjesci.Od svih brigada s područja bivše države 3 iz Dalmacije¸najviše.Druga Dalmatinska najviše boraca izbaćenih iz stroja.Tri dalmatinske brigade 3 narodna heroja ¸samo jedna crnogorska 10 narodnih heroja.I zaslužili su.Srbi kad su se oslobodili od Turaka¸sve ih pobili i srušili sve đamije u Srbiji.Toliko o genocidu
Komentar od: Gosparmlini | Komentirano: 7. listopad 2009. 20:07
Neznam postoji li ovdje MODERATOR koji bi obrisao ove mongoliodne, uvredljive komentare idiot pod nickom eskadron?

Eskadrone,dodji kod mene u kako kazes 'srpski' Dubrovnik i obrazlozi malo tvoje teze.Lijepo bi se proveo, samo toliko.


Neznam sto se dogadja na stranicama nasih novina da ima vise CETNIKA i JUGOSLOVENA nego Hrvata?

i na kraju svim cetnicima koji ovdje tumace svoju izmisljenu povijest.

Nas Hrvate savrseno boli kita za sva vas uvjeravanja i vase 'historijske 'cinjenice.
Izgubili ste Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu,Crnu Goru,Makedoniju i KOSOVO. SVI narodi su vas napustili , jos je samo ostala Vojvodina i Sandzak ali ce i to doci na red jednog dana.
Zasto mislite da je to tako?Sigurno ne zbog toga sto ste dobri....

A sada....brzo na pregled traktora.....nikad neznate kada ce opet bezanija.......

Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 20:00

ni ova nije losa

koje budale

http://www.youtube.com/watch?v=DXmy_vAWgXg&feature=related
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 19:58
http://www.youtube.com/watch?v=nh_kNj1Pr1M
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 19:46
eskadron,nisu dubrovcani ništa primili nego su ostali vjerni sv.petru tj njegovom nasljedniku u biskupstvu rima..dakle,oni su samo ostali vjerni onome što vi niste mogli ostati vjerni.. tvoj sava je 1217 išao u rim kod pape po krunu za stefana prvoovencanoga,a to je 150 godina poslije razlaza na katolike i pravoslavne!
.
.ali 2 godine poslije toga zarad sitnih politickih poena (oslabljeni bizant,i jaka bugarska) ste prihvatili jeres bizanta i odvojili se od stolice sv.petra..
.
.
uz pomoc vjere srbili ste druge narode poput dukljana i makedonaca...

uostalom pogledaj što službeni list spc piše:


"I mi, kao i Nemanja,ujedinili smo zemlje, pa se mučimo kako da ujedinimo i duše njinih stanovnika, da nam Država bude čvrsta i dugoveka. Sve je slično, samo samo šta je danas veće nego u vreme Save i Nemanje. Nemanja je od Rašana, Zećana, Humljana i Neretljana(sic!) pravio Srbe, a mi danas težimo da se po vremenu, od Srba, Hrvata i Slovenaca, i mnogih drugih, stvoriti jedna veća, jedinstvena jugoslovenska narodna celina>>
(Pravoslavlje, od 22.I.1970, članak <<O sv. Savi>>)

eto,jasno i crno na bilo....zar je onda nejasno zasto je kod Srba losa duhovnost i religioznost,a upravo fascinantna zagrijanost za SPC,jer je ona uvijek bila duhovna poluga države koje je više služila za političe a manje za duhobne vrijednosti "srpstva"..
uostalom zar nas nedavni rat i blagoslov tenkovakoji su napadali dubrovnik od strane amfilohije (koji trenutno mijenja bolesnog patrijarha pavla) ne uči što je duhovna pozadina velikosrpske ideje? pa taj isti amfilohije je prokleo milosevica jer je priznao bosnu riječima "prokleta je ruka koja brata od brata rastavlja"!
.
. to nema veze sa vjerom i crkvenoscu.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 19:44
da nije bilo natoa ne bi ni kamena ostalo od hrvata, pa vi niste ni jednu bitku dobili do 95.)))Ma je li.U Vukovaru bez obzira na pad grada izgubili ste brdo tehnike i ljudstva(ako se ljudstvom mogu zvati ona pijana banda oraka) Nakon toga operacije u zap Slavniji,oslobođenje Lipika i prostora oko Pakraca,deblokada Dubrovnika i oslobođenje juga sa desantom u Cavtat 1992.akcija Maslenica,Peruča,Medački džep,operacije zima 94,skok 1 i 2,oslobođenje Kupresa,Grahovo,Glamoč itd.Tek onda dolazi Bljesak,Oluja i tek tada vas nato malo preplaši a Gotovina najuri kroz bosnu.I da dodam kroz sve te operacije Hrvatska nije potrošila 10 % streljiva koje ste vi kreteni ispalili na Vukovar.Jebalo majku jednom kad ste počeli bježati nismo imali po kome pucati.Zato ,samo ti zazivaj rat,pred Banja lukom nas je baš taj nato kojeg ti kriviš zaustavio.No idući put nema stajanja do Krfa.I DA ZNAŠ NEMA VIŠE VELIKE BRITANSKE MORNARICE DA VAS VRATI NAZAD,IDUĆI PUT NEMA VIŠE POVRATKA.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 19:21
Draža visoki oficir,najškolovaniji,školovan u Francuskoj???Ha,jel to škola u onoj Francuskoj koju je Njemacka pregazila za mjesec dana a Heinz Guderian zaradio nadimak "brzi"?Nije ni čudo da se juga nije održala ni 12 dana sa tako školovanim oficirskim kadrom.Naravno da su vas francuzi uzeli u školu jer to je škola "budi dobar domacin svojem okupatoru"a vi srblje imate višestoljetnu praksu u tome.Ma daj kakve škole,poznate su bitke di je draža pobjeđivao.Ho ho školovani su visoko bili i oni oficiri čiji su tenkovi gorjeli u Vukovaru na stotine,a i oni koje je Gotovina natjeravao po Bosni.Jao daj eskadron šuti više.
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 19:14
a jedino što veže dubrovnik sa raškom jesu ratovi,od uroša,milutina, preko nemanje sve do 90-ih raška se trudila osvojiti dubrovnik (jedno 10-ak ratova namanje)ali svaki put naravno,neuspješno kako i priliči srpskoj gubitnickoj vojsci...
na ulaznim vratima dubrovnika postojalo je zvono ( i danas se može vidjeti) koje je brecalo predveče i bilo je znak da pravoslavni moraju napustiti grad,a tek je ukidanjem dubrovacke republike kada su došli nepoleonovi francuzi odobren rad pravolsavnim svecenicima i gradnja crkve u duhu francuskihih vrijednosti bratstva...a sve do tada pravoslavni to nisu smjeli...
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 19:04
Znači Nemanje su katolici i Hrvati koji vladaju Srbijon. Jao eskadrone pa ti si u biti Hrvat. Odma da si doša vamo svojoj majčici Hrvatskoj ne moraš ni viru minjat brate izgubljeni.
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 19:02
eskadrone,nemoj mi samo o pokrstavanju tako ti svega...
pa vi ste medu prvim u svijetu počeli sprovoditi pokrstavanje i progonjenje katolika (jeretika kako ih zovete u dusanovom zakoniku) i sam sava ih je osuđivao...u raškoj su bili pokrstavani i kaznjavani katolici nakon 1219 kada je pećka patrijarsija dobila autokefalnost..

inače prije toga dobijanja autokefalnosti da te podsjetim da je savin otac bio katolik,da je prvi srpski kralj stefan prvoovencani krunjen papinom krunom 1217 po koju je sava išao osobno u rim,i da su prije toga 3 puta molili papu da je pošalje,a da te podsjetim rasjep na katolike i pravoslavne je bio 1054 god....dakle prvi raški kralje je krunjen papinom krunom,a stefan nemanja rodonačelnik nemanjica je bio krsten kao katolik u ribnici u katolickoj duklji...

nakon 1219 silom i oruzjem napada se katolicka duklja i popravolsavljuje.. ruše se svi gradovi osim kotora..

Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:56
Eskadrone pusti ti patriota i guderijan. Odgovori ti na moj post. Vidiš da van Turci nisu bili baš uvik neprijatelji. Ne moraš se zato brinit svi smo mi krvavi ispod kože.

P.S ja san mislija da si ti neki humorista kad ono ti samo neke ozbiljne teme.
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:48
dakle čovjek koji je odigrao kljucnu ulogu u porazu krscanskih snaga kod nikoplja i kojega je bajazid proglasio najvjernijim slugom,u srbiji je svetac i ima pregrst spomenika,ulica...
.
.
e pa sada recite vi meni...
Komentar od: patriot | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:43
možda najbolju ulogu ocrtava uloga stefana lazarevića. taj čovjek u sbiji ima veliki status... SPC obilježava ovog sveca 1. augusta,a ima čak dve ulice u Beogradu: Bulevar Despota Stefana i Visokog Stevana.

.
.
no,tko je bio stafan lazarevic da se podsjetimo ,na dansnji dan gospe od ruzarija( gospa od ruzarija je spomen dan na pobjedu svete lige okupljene pod papinim vodstvom u pomorskoj bitci kod krete kada se cijela europa molila za pobjedu krscana i koji su pobjedili na nasu srecu,a na zalost osmanlija i njihovog vazala stefana lazarevica)

dakle,stefan ....


.
.Nikopoljska bitka odigrala se 23. septembra 1396. kod mjesta Nikopolj na rijeci Dunav u Bugarskoj između križara kršćanske koalicije pod vodstvom ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog i Ivana, sina Filipa Hrabrog iz Burgundije te Osmanlija predvođenih sultanom Bajazidom I. Kršćansku koaliciju, koja je imala namjeru da oslobodi Carigrad osmanskog pritiska sačinjavala je ugarska, francuska, njemačka, engleska i poljska vojska.

Saveznici su u početku imali uspjehe a onda se desio totalni preokret. Križari su se našli uklješteni između vojske sultana Bajezida i njegovog vazala srpskog kneza STEFANA LAZAREVICA (kojega je kasnije bajazid proglasio najvjernijim slugom u Serru na sastanku svih svojih vazala) i bili u potpunosti poraženi. Na tisuće ljudi je bilo ubijeno, 10.000 je bilo zarobljeno. Spasio se mali broj križara. Sam Žigmund se morao spasavati bjekstvom. Preko Carigrada, Dubrovnika i Splita vratio se u Ugarsku. Bitka je presudila konačno učvršćivanje Osmanlija na Balkanu.

sve do bitke pod bečom dakle punih 300 god europa se nije oporavila od tog strasnog poraza u kojoj je kljucnu ulogu odigrao turski vazal stefan lazarevic koji je pritekao u pomoc bajazidu kada je ovaj vec bio na rubu poraza od starne europskih krscanskih vitezova,ali tada s leđa udara stefan sa svojom elitnom konjicom sa tisucama konjanika....
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:40
Neka ni'ko ne dira u moj mali dio svemira

Istok, Zapad, svako brani svoje
a ja ne sm'jem ono što je moje oduvijek
jedini moj svijet

I samo zato za njih sam fašista
a nikad nisam htio tuđe ništa
samo nju, zemlju slobodnu

Mirno živim ponosan na svome
makar nije uvijek sve po mome

Napadaju ta sluganska pera
k'o da oni branili su sela
miševi iz rupa izišli

Eh, što im se povampire lica
kad se vije naša šahovnica
sveta zastava

Mirno živim ponosan na svome
makar nije uvijek sve po mome

Nek' se čuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira

U eteru lažu, obmanjuju ljude
tako lako pravednima sude
jesam kriv zato što sam živ

Domoljublje prozvali fašizam
tako brani njihov komunizam
prozirna demagogija

Mirno živim ponosan na svome
makar nije uvijek sve po mome
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:38
Ljudi kad smo kod povijesti poznata je pomoć kralja Tomislava srbiji u 10 st protiv Bugara.I tada ko masu puta poslije, srbi su bili u bežaniji(tada nisu imali traktore ni britansku mornaricu da ih preveze na Krf). I onda naš slavni kralj čini grešku i toj bari šalje pomoć umjesto da dozvoli da ih ovi srede.Koji zajeb. Danas bi graničili na Drini sa Bugarskom.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:19
RADOST SA VISINA Sudbina je nekad puna zla i teška
Pa se život tako čini kao greška

Sreću treba zagrliti
Dobar prema svima biti
Samo će od sebe
Krenuti kod tebe

Ti ne gubi nadu da će biti bolje
Pruži ruke k nebu i kada si dolje

Svi se sada promijenimo
I Bogu se obratimo
Samo će od sebe
Krenuti do tebe

Prospi na nas radost sa visina
Učvrsti nam vjeru u tvog Sina

Odbaci sotonu da te ne zavede
Pruži ruke Kristu, neka te povede

Tu slobodu Bog ti nudi
Ti odlući hrabar budi
Da l' ćeš stranom tamnom
Il' ćeš poći sa mnom

Prospi na nas radost sa visina
Učvrsti nam vjeru u tvog Sina OVO JE JEDNA ŽEŠČE FAŠISTIĆKA ,JEL TAKO?
Komentar od: harahvat | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:10
baja je isto sta i thupson, samo sta je bokun primitivniji, dapace toliko primitivniji od thupsona, da vjerojatno kultivirani svicarci toliku dozu primitivnosti nisu kadri podnjet. a vec su se namucili nad thupsonom...

hahahaharahvat
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 18:03
A ja san mislija da ste vi nebeski narod zato jer je vaš kralj prije kosovske bitke minja kraljevstvo zemaljsko za nebesko. Sad kroničati ne znaju da li je on pri tome konzumitra kakve droge ili je bija mrtav pijan.
Nego objasni mi kako to da je takve ratnike ka šta su Srbi Bugarska razbila u nešto manje od godine dana, a Bugari su se samo branili od vaše invazije. Toliko vas je razjebakis da su Austrija Rusija i Njemačka morale molit i pritit Bugarskoj da se povuče. To je bija famozni rat 1885-1886.godine.
U proboju solunskog fronta ste imali veliku ulogu i to ja ne sporin. Nego zašto ste ostavili majčicu Srbiju da je pregaze Švabe, a vi otišli na ljetovanje e to mi nije jasno.
Bi li mi to mogli malo razjasnit šjor eskadron
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:54
Srpski narod nebeski ,jaooj riknut ću.No dobro ja vjerujem da su srbi nekad stvarno bili ok škvadra,prije puno stoljeća.No nakon 400 godina Turskog guženja to više nisu. Ne zbog Turaka.Negdje sam proćitao da zbog prava prve bračne noći u nekim djelovima srbije da bi to izbjegli neki muškarci su rađe spolno općili sa vlastitim sestrama i kevama(kad im koze nisu dale).Incestuoznost je dovela do degeneracije.Ako je to točno time se definitivno objašnjava mali knindža,pop đujić,eskadron i drugi slićni tipovi.
Komentar od: niks | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:50
Mesić,kajin i cila slobodna mogu na koncert baje tamo če doć na svoje
Komentar od: u-st | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:46
Znam da ima iskompleksiranih ali ovi eskadron je za stručnu
analizu.Ima bit da je hrvatska vojska dobro nagazila tvoje pećinare i ugradila vam vječni kompleks!
Vidim da si jak na ričima ko i svi pećinari šta kažeš na vašu kolijevku srpstva na sandžaku blizu Novog Pazara bija sam doli i svojim očima vidija kako vam seru po manastiru a vi nesmite nosom prismrdit,šta na to kažeš "hrabri" srbine?
Komentar od: u-st | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:45
Znam da ima iskompleksiranih ali ovi eskadron je za stručnu
analizu.Ima bit da je hrvatska vojska dobro nagazila tvoje pećinare i ugradila vam vječni kompleks!
Vidim da si jak na ričima ko i svi pećinari šta kažeš na vašu kolijevku srpstva na sandžaku blizu Novog Pazara bija sam doli i svojim očima vidija kako vam seru po manastiru a vi nesmite nosom prismrdit,šta na to kažeš "hrabri" srbine?
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:39
: Domoljub3 nema nas svijet razloga mrziti,no jednostavno kada vidi kakve idiote(prepoznaješ li se)imamo među sobom neda im se sa nama posla imati.No kada si vec otvorio gubicu daj mi lijepo objasni kako četnićki dernek ne smeta u "visoko civiliziranoj" Švicarskoj.
Komentar od: ranjena srna | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:37
dolazi kulminacija debilane. mracne mracne godine kretena i budala.
90tih si moga izgubit glavu ako si slusa cecu a danas je to super.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:36
eskadron kakve vi pravoslavne ikone imate?Kada smo kod bežanije vi ste "bre pobegli na Krf",no tamo vas nisu htjeli jer ih je gušio vaš smrad pa su rađe saveznici pobjedili u tom ratu da vas mogu vratiti u smrdiju da tamo smrdite.
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:26
Pa zanima ako može nešto o ljetovanju srpske vojske na Kritu. Ali ono u kratkim crticama kako samo ti znaš.

P.S: moš i papu ubacit radi većeg efekta.
Tvoj prijatelj
Žveljarin
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:16
Komentar od: GUDERIJAN @ 7. listopad 2009 17:03
Radi se o najobičnijoj protuhrvatskoj gamadi zajapurenih obraza,krvavih očiju i zapjenjenog lica na svaki spomen državotvorne Hrvatske misli.
=================================================

Generale, generale bez tenkova!

Siguran sam u to da neka tamo Heidi (ne naša časna sestra Hajdi) što živi u Švicarskoj na 3-4 tisuće metara nadmorske visine, iz dna duše mrzi sve Hrvate i sve hrvatsko.

CEO SVET NAS MRZI! Jadni mi Hrvati.
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:14
Ma eskadronu prijatelju stari javi OBAVEZNO kad dolaziš u Split da ti napravimo doček. Ti ćeš govorit šta ti padne na pamet, a mi ćemo slušat, guštat i smijat se. Jel to uredu. Ti ćeš napokon moć komunicarat sa stvarnim ljudima, a ne ovako priko interneta, a mi ćemo se lipo nasmijat i malo zaboravit jade. Nego sad da te ozbiljno nešto pitam. Je si ti čua da je Kolumbo kad je tija ić priko zapada u Indiju umisto Španjolaca tija uzet poznat moreplovce Srbe. Ali mu to kralj nije da jer su bili preskupi. Neki stručnjaci kažu da je ima srpske moreplovce da bi doša u Indiju a ne u Ameriku di je zavrpšija sa onin smotanin Španjolcima. Je si li upoznat s tom pričom i antisrpstvom španjolskog kralja.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:10
Slobodna Dalmacijo čitate li vi ove komentare?Ako čitate očito je poželjno imati jednog tako krasnog komentatora kao što je ovaj koji se naziva eskadron.Neznam misli li na eskadron smrti sa Kosova ili onaj eskadron za gaženje koji je prilikom bežanije pregazio tenkovima babe i djedove srpskih junaka opančara.Bez obzira mislim da dobar dio njegovih komentara podliježe ako ne kaznenoj onda prekršajnoj odgovornosti.U svakom slučaju ako ništa drugo dužni ste ga onemogučiti u pisanju tih bljuvotina.Ili ču mu ja odgovoriti,može.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 17:03
Šta je sada sa vašim teorijama o tome kako na zapadu primitivci ne prolaze.Usporedba Thompsona i ovakvih imbecila je bezpredmetna.No od smradova kojima je puna gubica Thompsonovog "fašizma"te se pozivaju na običaje i pravila licemjera sa zapada koji se vole nazivati civiliziranima, no kojima je kreten čijih su pjesama teme pijane smrdljive bradate spodobe bilo bi pošteno da objasne gdje je tu civiliziranost.Ma ne mogu oni objasniti ništa.Radi se o najobičnijoj protuhrvatskoj gamadi zajapurenih obraza,krvavih očiju i zapjenjenog lica na svaki spomen državotvorne Hrvatske misli.
Komentar od: Domoljub3 | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:44
A Bože komentara i komentatora! Sve pršti od inteligenicje. Tko je jači Thompson ili Baja? Otvorena je kulturna olimpijada.

Namjerio se junak na junaka.
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:44
eskadronu nasmija si me sad vrhunski. Nisan se ovako smija već dugo vrimena. Fala ti na tome. Nego je si li ti razmišlja o preseljenju u Split. Mi smo ti poznati ljubitelji i zaštitnici redikula. Dođi živit ode i bit ćeš naša glavna maskota i nikor te neće smit taknit jer mi poštujemo one koji nas nasmijavaju.
P.S. ona baza sa papon drhtavin je vrhunska snimija san tvoj post da se tako uvik mogu nasmijat.
Nego pričaj nam nešto o vrhunskom napredovanju srpskih ratnika koji su umisto da brane Srbiju otišli da ljetuju na Krit.
Komentar od: NEMANJA_ZADAR | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:38
USTASE BEZ NERVOZE...I VI STE SRBI SAMO STE SE POUNIJATILI BRACO...I SKIDAJTE TE IKONE SA TAVANA :),NE BOJTE SE..
Komentar od: mandrilo29 | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:32
Ajme nije dobro gromovi će!!!!!!!!!!!!!! kad je i Slobodna odlučila bar jedanput objavit objektivan članak, a šta bi da da mogu stalno čitat ovakve tekstove u kojima ide svakom ko šta zaslužuje ....
Komentar od: cupavi_ekser | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:32
Nije dvostruko mjerilo u pitanju..Ch osudjuje fasizam pod kojim su poginuli milijuni i zato MPT nece tamo pjevati..cetnici su frakcija izasla iz totalno drugog pravca tih godina (postojali su ljoticevci u Srbiji koji su velicali Hitlera ali ta frakcija nije zazivjela) ali da vam strucno objasnjavam nemam namjeru. "Ne volim te Alija" je u ratu bila himna i Srba i Hrvata.njegove pjesme imaju ratnu tematiku samo za vrijeme rata,nakon toga covjek pjeva poskocice. MPT i sad "gura" ratnu tematiku ali prikriveno....naravno,boli sto se ne osudjuje velicanje i tog pravca ali Evropa izgleda vidi nesto drugo..BMK u Srbiji nebi skupio 500ljudi na koncertu,u R.Srpskoj mozda malo vise,publika bi bila strogo ruralna jer srpstva vise nema,nema kruva pa se na gladan drob ne pjeva..tad se postavlja drugo pitanje i drugi problem..MPT skuplja po 20000 ljudi na koncertu koji se busaju u prsa sa Cavoglavama kao da smo u 1993 a ne 2009oj..pomakli se nazalost nismo..a BMK u ch nece gledat vise od 1000 ljudi,u to sam 100% siguran jer boli koga briga za njega,niti je popularan nit bogat a sto je najbitnije..nema podrsku drzave..i zato MPT nece u Ch a BMK hoce.
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:20
Eskadron- pa di je to opjevano srpsko junaštvo bilo kad je Beograd pao pod Švabe. Cili Beograd se preda petorici njemačkih vojnika u gumenjaku.
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:18
Ok Branimir ja san te krivo onda razumija. Ja san mislija da ti pljucaš po Dalmaciji, a ne po novini. Jebiga to je tako jer se odma snervan kad neko ide nekoga diskvalificirat riječima ti si orijunaš, jugoslaven i ostalin pridjevima bez ikakvog dokaza. Ka da je neko veći ili manji Hrvat ako voli ili ne voli Tompsona ili misli drukčije.
Komentar od: u-st | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:08
Ajme ovih udbaša,dalmacija je oduvik bila desničarska i tako će i ostati.Vi ste samo običan isprdak,margina,patnici i kompleksaši!
Komentar od: milbello22 | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:08
Iako nevolin Tompsona ako je ovo istina onda je to velika sramota al stvarno velika sramota!!
Komentar od: Branimiir | Komentirano: 7. listopad 2009. 16:07
e da ako nisam bosanac onda sam vlaj... ako nisam vlaj onda sam..... ajde žveljarin pročitaj ponovno šta sam napisa - nisan kritizira Dalmaciju nego "Slobodnu" Dalmaciju a to je razlika a ti ako smatraš da samo vlaji i bosanci smiju kritizirat #Slobodnu" Dalmaciju onda opet ti kažem upiši logiku - a da će mene beograd poučit - pa naravno samo mi reci koliko košta taj tvoj tečaj poučavanja?
Komentar od: losos12 | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:59
www.mojakuna.blog.hr - zaradite na jednostavan nacin, a ne trebate ni pomoliti nos izvan kuce
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:59
sto jest jest. Hrvati nisu profitirali time sto su bili fasisti u 2ww. Ne zbog toga sto se rat izgubio, nego zbog macihinskog odnosa fasistickih zemalja prema Hrvatskoj: Norveska, Svedska, Svicarska, Njemacka, Italija, Spanjolska, Japan, madjarska itd.
Odakel dolazi Quisling ? -Norveska.
Gdje je Hitler krio zlato pokradeno od zidova? (svedska i svicarska).
Hitlerov je izgubio rat u Staljingradu, a zasto su Saveznici ratovali s Staljinom i SSSR-om nakon 2ww u Hladnom ratu?
Znaci, Saveznici su u stvari nastavili rat sa SSSR-om kojega je Hitler zapoceo. SSSR je nastavio progoniti zidove i nakon 2ww-a. Toliko o iskrenosti i postenju Saveznika (da ne govorim o bombardiranju Dresdena i silovanjima njemica nakon 2ww od strane saveznickih vojnika.
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:37
Branimiir @

Nisam mislio da si ti budala nego onaj španac. Ti si dobar, ali ne znaš mnogo toga. Ima vremena, objasniću ti.
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:36
Logika mi onda govori da si vlaj. Samo vlaji i hrvatski Bosanci tako pljucaju po Dalmaciji.
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:36
Komentar od: beograd @ 7. listopad 2009 15:22

Ovo sto se konvertiranja tice, stvarno je interesantna stvar. Pogotovo bi trebala biti interesantna stvar teolozIma koji sire svoje religije i na koji nacin se tE religije sire.

Mozda bi bilo najbolje napraviti jednu novcanicu kao amerikanci i na njoj napisati "WE TRUST IN GOD". Zato amerikancima dollar iz ociju viri i njihov najveci Bog je DOLLAR. Pa onda neka svatko stuje svoga Boga onako kako najbolje zna. na kraju : i lemuzina kad se dava, najbolja je ona u dollarima.
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:35
njarnjas @

uvek mi je na kraju radnog dana pun i Srba i Hrvata, pa se istresem kao na onoj budali malopre. Nego njarnjo, pakujem ja kofere pa za vikend malo do Splita u đir. Kod starih kumpanja, sve od Meja pa do Mertojaka. Nosim šljivu, čekaju me gradele…

Živela sloboda kretanja!!!
Živela Slobodna Dalmacija!!!

Komentar od: Branimiir | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:35
ajde žveljarin pričaš gluposti ! ko god se ne slaže s tobon triba bi bit iz Bosne he he he - upiši ponovno logiku ako si je ikad učija možda ti nešta i pomogne. svakako ne možeš ništa izgubit
Komentar od: Branimiir | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:30
a koji si mi ti znanstvenik beograd - uzmeš jedan primjer - i odma zaključak !?!?!?!? a jedan s drugim nemaju nikakve veze - sasvim slučajno ali ne zato manje precizno ili nejasno znam da Marko i njegov dida, pradida, šukundida apsolutno nema nikakve veze sa Srbima. to što postoje Srbi koji se prezivaju Perković ne govori ništa - postoji mnogo prezimena zajedničkih i Srbima i Hrvatima I Bošnjacima
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:29

Pa naravno kad srbi svoje ne tužakaju okolo. Pa ova zabrana je isključivo zbog naših novinara i raznih jugoslavena koji ne mogu podnijeti ništa hrvatsko. I onda nas u svijetu, zajedno s predsjednikom Mesićem prikazuju kao neku fašističku zaostalu državu.

u svicarskoj su svi srbi skocili ko jedan i zvali lokalne politicare da se thompsonu zabrani, svicarci boli kyrac za tompsona...dok hrvati u svicarskoj idu na bajin koncert ili ih boli ona stvar oce li nastupat ili nece, sigurno hrvatima ne pada na pamet da zovu lokalne vlasti i salju emailove da se knindzi zabrani koncert u svicarskoj.....a i kako ce, kad smo mi stoka...evo uzmite samo "hrvate" u engleskoj i njihov forum http://croatuk.proboards.com/index.cgi
probajte se tamo registrirat i nesto pisati pozitivno i hvaliti thompsona, svi ce vas ispljuvati a bit ce te sretni ako vam ne stave ban...svi oni idu u srbijanske klubove po londonu i 99% posto "hrvata" u engleskoj bi otislo na koncert baje knindze prije nego na tompsonov koncert...i onda se cudite sto brane tompsona,,,,ponovo kazem, probajte otic na ovaj hrvatski forum pa pisite nesto pozitivno o thompsonu a probajte pljuvati po srbima....necete tri posta ostaviti, banovat ce vas...


Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:28
Branimire reci ti svojen priji žvelji je si li ti možda doša u Dalmaciju iz neke bosanske vukojebine. To te pitan jer je to vaša manira da pljucate po Dalmaciji. Čin van nešto ne odgovara odma je Dalmacija orijunaška i jugoslavenska i nehrrvatska
Komentar od: ZaKomentar | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:26
Pored Tomsona i Malog Knindze evo jos jednog pjesnika....

NENIA SLAONITANA

Vrlo zanimljivo i zagonetne, evo da odgonetnem...

NENIA could be a funeral song; an elegy...
SLAONITANA could be 'Historia Salonitana' written by Thomas the Archdeacon is a historic chronicle from the 13th century.
The chronicle gives an account of the arrival of the Croats

Molim da zamjenite rijec 'muski' sa rjecju 'po srpski' i vidjet cete sto zapravo hoce hrvatski sovinisti i za cim ceznu.

Dosta mi je polovnjaka.
Hoću,konačno,muški da me se.
Balkanski, štono riječ.
I to:sada.Odmah.Nunc aut numquam
(Bože moj kakav debil,op.p.)

Dosta mi je polovnjaka
Tko će me,ah,tko će me,konačni,muški
Drhćem uzbuđen.Zakoraknuti u povijest.
Quid multa? Muškarčinu čekam.Dokrajči!

Dosta mi je polovnjaka.
Numerus Negidius.Prekini,konačno, agoniju.
Dosadni niz historijskih zelembaća.
Faex (???,op.p) populi.
Čekaj s asfaltom.Iskorijeni najprije.

Dosta mi je polovnjaka.
Od Avara do danas.Iskrči sve,konačno.
O,sancta simplitas. Muški me dohvati.
Ne dvoumi.Iščupaj. Ob maiorem cautelam.

Dosta mi je polovnjaka.
Po peti put.Po tko zna koji put.Konačno:
Svrši!!! O fictus possessor.U spomen:
Mojim imenom nazovi.
Nuper obiit.

P.S. Beograde nemoj da se mnogo zamaras sa 'Ujama'
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:22
Komentar od: Branimiir @ 7. listopad 2009 15:14
a šta reći o laži da je Markov did bija srbin hi hi hi hi hi hi hi srbin iz čavoglava hi hi hi hi hi hi mora smo svi bili srbi po takvim teorijama
Ne znam ja prijatelju ko su ti preci, a nije ni važno, zaista to mislim. Neka si ti i do juče bio Srbin ili nešto drugo, pa se od danas osećaš Hrvatom i to je u redu. Ja ti ne pričam o nekakvim teorijama već o jednom konkretnom slučaju zvani Marko Perković Thompson. I nije mi čudno što toliko pljuje po Srbima jer mora da dokaže svoje novohrvatstvo.

Pogledaj jučerašnju Slobodnu, tekst o Ahmadinedžadu koji je do svoje četvrte godine bio Jevrej, pa prešao u islam. Zato ih toliko i mrzi.
Pametnome dosta.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:16
po njima je i Tokyo srbija, al smanjila se nešto ta srbija - pozdrav slobodnom Kosovu, čekamo vojvodinu!!!!
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:16
Za Branimira - WWW - world wide web sto znaci pristup dozvoljen svima domena globalna svijetska. Sto znaci Branimire ti ces ovdi vidit ne samo juznu srbiju vec i sjevernu sloveniju a i sjevernu srbiju, ko sto i na srpskim portalima mozes viditi juznu dalmaciju,zagoru a i kosovo. World Wide Web nas zeza Branimire
Komentar od: Branimiir | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:14
a šta reći o laži da je Markov did bija srbin hi hi hi hi hi hi hi srbin iz čavoglava hi hi hi hi hi hi mora smo svi bili srbi po takvim teorijama
Komentar od: Branimiir | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:11
šta je ovo judi moji............. sve sami srbi i jugoslaveni na portalu....... pari mi se da sam u južnoj srbiji a ne u splitu..... ma ne mrzim nikoga da me krivo ne razumite ali ipak me začuđuje ovaj nesrazmjer u komentarima - jedino me ne začuđuje kontinuirana hajka slobodne dalmacije protiv Marka Perkovića. da, da ovaj tekst je protiv Marka jer stavlja njega u isti kontekst s ovin malin kninđom i kao da veli indirektno ali ne nimalo naivno nego dapače tendenciozno i zlonamjerno - kako tolerirate ovoga kninđu a o njemu sve najgore - tribali bi i Marka - jer i on je osoba koja svojom pjesmom slavi fašizam, nacizam, ubojstva drugih naroda, nasilje........ a to je najveća podvala Marku. zato jugoslavenska zauzeta dalmacijo prestanite na ovako podli način braniti Marka. još davno se on ogradio od nacizma i fašizma..... a voljeti svoju državu i o njoj pjevati ne znači mrziti drugoga i to je Marko stoput ponovio.
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 15:01
gatin @

pa gde si ti seljo? Svinje nahranjene pa možeš da bljuješ po netu, a?
Što se tiče Arkanovih koljača ne bih imao ništa protiv da tebe posete
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:43
svako,ti sigurno volis milu kitica
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:42
de si beograde,alo javi,kosava ovde,tihi i prle ulazeu beograd
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:40
Što se tiče zabrane ulaska dragog vam glazbenika sjetio sam se jedne stare izreke: "Ne daju usranom u potok!"
A inače bi evropskoj uniji predložio da zabrani ulazak i malom nindži da ne truje mlade naraštaje širom jevrope.

Pamet u glavu!
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:39
ma ljudi šta se raspravljate sa gubom
ka i uvik prepričavaju iskrivljenu povijest koja odgovara samo njima, nisu se sitili spomenuti da im nije bilo naših kraljeva danas bi pričali bugarski, a ionako su poturčena gamad...srbi ka srbi , vuk dlaku minja a ćud nikad. potaracali smo ih 91, pa 95, i to je ono što ih boli iako neće priznati, u povijesti nisu dobili rat , jedino što znaju je lagati i pravdati se, samo gori od srbadije su ovi naši "europljani" koji su prvi da osuđuju svoje, ma da smo najgori na svitu triba se držati skupa i ne osuđivati svoj narod, tu možemo učiti od srbendi
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:38
barem imate junačke pesme,
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:37
hahahaha,ti pevaj TAMO DALEKO,vi ste ceo svet spasili,a uvik bežanija,1,2 svjetski rat,a ovi zadnji necu spominjat
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:35
beograde,nema male ili velike razlike,zlocin je zlocin,ja ne drzim ni do jednih,jer po meni su svi isti,ali branim DOMOVINSKI RAT
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:27
beograde,nemoj,kazat da su ustase veci zlocinci od cetnika,tebi su ponili porodicu,i ti njih branis,pa cetnici su cinili velika zla po srbiji
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:16
I Thompson i Mali Baja su (kako je lijepo napisao Mate Balota) dva (samo naizgled suprotna lica) iste, zahrđale medalje.
Radi se o ljigavim manipulatorima vjerskih i nacionalnih osjećaja, koje ta dvojica nazovi-pjevača spretno ukalupljuju u najgore šovinističko-fašističke obrasce.
Uistinu se, kako kaže "moj drug beogradski" takvim naricateljima ne bi smjelo davati medijske pažnje, jer je svojim talentom zasigurno nisu zaslužili.

Taj jeftini, kič-nacionalizam (a koji nacionalizam, ustvari nije kičast?) služi samo za zamagljivanje obzora i sužavanje vidika i njime spretno manipuliraju politički moćnici s obje strane Drine i gotovo je nevjerojatno s kojom se sličnošću ponavljaju ti šovinistički obrasci.
Na žalost, Hrvatska je tu otišla čak korak unazad, jer se na srpskoj državnoj televiziji ipak ne može "uživati" u nazovi-glazbi Malog Knindže.
U nas, pak, Tupsonu dodjeljuju udarne termine na prvom programu HTV-a, koriste ga za "dizanje morala" na utakmicama itd., a sve u cilju uvjeravanja gledateljstva kako se radi o JEDINOM autentičnom (što više, jedinom poželjnom) obliku iskazivanja ljubavi prema rodnoj nam grudi.

Međutim, zalud vam trud, svirači !

Jer, nama, razumnijem i obrazovanijem dijelu pučanstva, Tupson i slični bukači, nikad nisu niti mogu biti supstrati jednom Vici Vukovu, recimo.
A on je, za života često isticao kako ne voli iskaze ljubavi prema domovini koji se moraju oštro naznačivati u svakom stihu, jer se onda pretvaraju u nešto sasvim drugo.
Pravo se domoljublje, govorio je Vice, mora osjetiti u svakoj riječi pjesme, makar ona bila o običnoj maslini ili staroj kući.

Pozdrav svima, a posebno mojim "mrziteljima"
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:16
PEX,da je vratit kosovo,ali kako
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:15
a,sto se tice tog tvog tamanjenja od velikog vojvode poa dujica,tu se malo varas,beza li ste ka i uvek,kad bi dosle legija JURE FRANCETICA,a koji ste rat dobili,ni na play stationu nemozes dobit
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:12
pex,a jadna ti majka,a jeli ti znas koliko su cetnici ubili srba,znas li fudbalere bracu MILUTINOVIC,e niima su ti antifasisti ubili oca i kevu
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:10
Stjepan Mesić je predsjednik RH i zadužen za ugled i vanjsku politiku itd.
Po 'njegovoj državi ' neosuđen hoda Tompson.
I to nije sramota?
I to nije u njegovoj nadležnosti?
I to nije njegova dužnost?
Onda Švicarska zabrani neosuđivanom Hrvatu ulazak ne samo u Švicarsku nego i u zemlje EU.
Kad Jandroković prigovori za čiju brigu se hvata Stjepan Mesić? On se brine za Švicarska prava!!

Zašto Švicarci nisu po demokratskoj proceduri (a mogli su to i Švicarci koji žive u RH) skupili dokaze, podigli optužnicu, priveli Tompsona, pošteno mu sudili pa ga ili osudili ili pustili?
Zašto? Zašto? Zašto?

Ne pakujte Hrvatima!
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:08
uvik su bili najbolji u pevanju i bežanju,to ide jedno s drugim
Komentar od: bossi2004 | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:06
Ma neka cedo pjevusi po Europi,a srbima je odsviralo davnih dana u hrvatskoj.Ali jos sanjaju o velikoj srbiji.TO CE IM BITI VJECNA NOCNA MORA.
Komentar od: Pex | Komentirano: 7. listopad 2009. 14:06
Uopste nisu"dvostruka mjerila":Ustase su bili fasisti kao i oni koji ih danas velicaju dok su cetnici Draze Mihailovica anti-fasisti.Dok su se ustasa i njihovih postupaka grozili i sami Nemacki i Talijanski fasisti dotle su za Drazom Mihailovicem raspisivali poternice i nudili nagrade za hvatanje..To zna ceo svet pa i Svajcarska,naravno.Treba da znate da je pre koju godinu Drazinoj cerci urucen orden Sjedinjenih Americkih Drzava,odnosno Predsednika Trumana koji je njenog oca posmrtno odlikovao za sve sto su uradili njegovi saborci u ll Sv. ratu.Srbi fasisti nikad nisu bili,nikoga ne mrze pa ni postene Hrvate a ustase su tamanili redom i u sred NDH(Vojvoda Momcilo Djujic),kao i u Krajini a tako ce biti i u buduce ako bude trebalo.A vi Hrvati koji zudite za ustastvom dobro se zamislite u kakvom ste stanju i gde gurate svoju naciju...Izvicite pouku sa ovim slucajem iz Svajcarske ako mozga imate!Bar dok je vreme..jer vam istice brzinom koju niste u stanju da sagledate!
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:57
Ne ide nam baš...

Thompson zabranjen u Švicarskoj. Hrvat.!

Baja pred zabranom. Veliča Hrvata Šešelja.

Navijači se potuku. Hercegovci i Bosanci. Strada Hrvat.

Sloba i Franjo dijele Bosnu. Stradaju Hrvati. Posavljaci.

Kuku, lele. Rekli bi Srbi...
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:57
eskadron @

uspori malo brate bre. Sve si odjednom izdeklamovao, a treba izdržati ceo dan na netu. Ja još malo pa idem, a ti se spremi sada na napad 3 bojne ,7 divizija i 4 legije.

Da li je jedan eskadron biti dovoljan za sve to?
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:53


Meni je posebno lepa ona

Hrvati smo al smo i fakini
Zato Srbi plivaju po Drini

Čista lirika…
Komentar od: Justin Thyme | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:46
Vidin da se odi prica protiv tonsona, triba ponivit gradivo. Daklen, znan da vi odi ne citate puno, zato evo izbor iz upravo izasle knjige: 100 najljepsih hrvatskih ljubavnih pjesama:

23: Oj Neretvo teci niza stranu
Nosi Srbe plavome Jadranu

21: Oj Isuse ako si u stanju
Uzmi Stipu, a vrati nam Franju

Meni se narocito svidja ova na devetom mjestu:

Račane, jeba ti pas mater, i onome tko glasa za te

I na kraju visoko peto mjesto:

Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića

Voli vas Fjodor
Komentar od: sparma | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:39
Švicarska kao i svaka normalna zemlja reagira na prijave. Pitanje je tko je prijavio Thompsona? Srbi sigurno niisu jer bi onda dolazio u pitanje i nastup njihovih pjevača. Osim toga tekstovi Thompsonovih i pjesama ovog budalaša ne daju se ni po čem uspoređivati.
Dakle, kome smeta Thompsonova popularnost, te opća euforija koja biva izazvana na njegovim koncertima i graniči s masovnim pokretom. Očito političkim strukturama oko predsjednika Mesića i njemu samom pa nije teško zaključiti tko može diplomatkim kanalima utjecati na odluke švicarskih vlasti da zabrani Thompsonu boravak. Treba spomenuti predsjednikova savjetnika Budimira Lončara, koji iako iskompromitiran kjlučnom ulogom u embargu oružja za Hrvatsku u doba rata i dalje ostaje predsjednikov savjetnik.
Osim toga i taština je jaka. Predsjednik ne može podnijeti da je Thompson popularnija osoba od njega samoga.
Komentar od: Mantel Buvel | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:35
Pa naravno kad hrvatski diplomati švercaju kokain, marihuanu, alkohol, namještaj i automobile dok srpski lobiraju za svoju zemlju.
Komentar od: jadran1974 | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:30
Srbi nemaju Kina i ostaleThompson-mrzitelje....
Pa nisu švicari telepatijom skužili što Thompson radi, već ime je sve dokumentirano iz lijepe naše....
Komentar od: MateBalota | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:27
Možda mu je na tipkovnici ispalo slovo j :D
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:25
MateBalota @

I prinudno da se pošalje opet u OŠ da mu se objasni da imperativ glagola ubiti glasi ubij, a ne ubi.
Komentar od: MateBalota | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:20
Tpčno to!

Gokas sigurno sada gušta , slavodobitno sjedi doma uz kompjuter i jako je ponosan/ponosna na sebe zbog onih izjava.

Misli da je to vrhunac nečije inteligencije.

A onakve izjave su zapravo nedostatak nečije inteligencije.
Da pravna država funkcionira, sada pi policija preko IP adrese otkrila s kojeg je kompjutera to poslano te uhitila osobu jer je svaka diskriminicaija (rasna, spolna, sexualna....) zabranjena u RH Zakonom !
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:20
Ja sam takođe zadivljen elokventnošću i tolerancijom gospodina goke
Komentar od: zagor_te_nej | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:18
Tonson je ipak napredniji od ovog tikvana gore, barem je koristio automatsko oruzje.....
Buahhahahahahahaha
Komentar od: žveljarin | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:18
goka je ponos svojih roditelja. Vidite kako su ga fino odgojili. Na ponos i diku rvatske kulture i zapodnoeuropskih tekovina.
Komentar od: goka | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:12
ubi srbina, ubi srbina, ubi srbina

zakolji ga.
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:06
Komentar od: beograd @ 7. listopad 2009 12:27

Konvertirati nije grijeh. Kako se krscanstvo sirilo nego misionarstvom. SPC je mislila imati vjernike a da nista ne radi i ne posjecuje svoje vjernike. Da im je bivsa vjera valjala oni je se nebi odrekli . Tako vrijedi i za muslimane u BiH koji su prihvatili Islam. krscanska vjera nije bila dovoljno dobra i nisu nasli utociste u Krscanstvu. Ne mozes ti sad muslimana nagoniti batinom da primi katolicizam ili pravoslavlje.
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. listopad 2009. 13:01
znaci Istocna Bosna se decenijama cistila. O Sandzaku i KOsovu da ne govorim sta je Rankovic radio (doduse Rankovic je bio srb komunist). Ali nije ni Draza mazio Sandzaklije, Muslimane i Siptare.
Komentar od: agmocic | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:59
Obični protiv Thompsona govore oni koji ne znaju njegove tekstove i pjesme a tili vi ne tili i kad nas ne bude on će se slušat i to još više.Mi smo jedina nacija koja je autodestruktivna...
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:59
@Beograde
moram reagirati na jednu tvoju recenicu koja nije tocna:

"Draža se borio protiv Nemaca i Srba komunista, a ne protiv drugih naroda, a pogotovo nije izvršio genocid."

Tko je pocinio pokolj muslimana u Foci 1943? Jeli Draza po zapovjednoj odgovornosti odgovoran za taj pokolj ? Pkoljom u Foci i u Srebrenici srbi su napravili ETNICKO CISCENJE u istocnoj Bosni. Ne samo da je Draza kric za to Etnicko ciscenje, nego i Karadzic, Mladic, Dobrica Cosic, Milosevic.
Komentar od: karisnica | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:52
meni nije jasno ako spominje ustase u pjesmama sta je tu za osudu,ako spominje Hrvate e to je vec druga stvar.U Europi cetnici nisu oznaceni kao fasisti a ustase jesu a po zakonima strogo je zabranjeno velicati fasizam
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:52
@Beograd
Kad ne razumiješ onda ti je razum stvarno pomućen :-)
Što znači da sam u pravu :-)
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:51
daj imate li jos ovih stihova,
odlicna propaganda , samo da pocne kupovina po hrvatskoj eto baji love
boli njega ona star za srbe i hrvate , nije taj omirisao baruta ali zaraduje li zaraduje na budalama.
Komentar od: ZeleniZub | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:49
Thompson + Baja = Isto sranje drugo pakovanje!

Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:47
Komentar od: manji @ 7. listopad 2009 12:43
Beograde - gasi traktor, jer ti muti razum!


Šta to sad znači????
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:43
Beograde - gasi traktor, jer ti muti razum!

Nigdje i nikada nisam spomenuo Antu Pavelića.

Tipično srpsko podmetanje!

Komentar od: MateBalota | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:42
@ draga1955

Nemojte, molim vas, uspoređivat Vukovar s Thompsonom.
Smatram najvećim problemom to što pojedini građani RH izjednačavaju Thomspona s ratom i Vukovarom. NE!

Vukovar i ostaal mjesta koja su stradala gledajte kroz njihove branitelje, djecu, ranjene, progonjene, a ne kroz sramotu države koja je gradila karijeru na patnjama tih ljudi pokušavajući, kroz svoje pjesme, manipulirati s njima!
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:42
Komentar od: Herr Flick @ 7. listopad 2009 12:24
svi smo krivi za rat.... Sramite se svi koji tako razmišljate!!!!! Na koncu ću još postat i žestoki apologet Thompsona, iako je on za mene uglavnom bio nebitan izvođač muzike koja mi definitivno ne odgovara- a ni njegov svjetonazor... Zašto??? Zato jer nije sve ista pašta , postoje razlike... A ,ako ih ne vidite- ja vam ne mogu pomoć. Demokrat, domoljub i borac za prava drugih ne može se biti parcijalno- i zato treba branit svih , pa tako i Thompsona.

Ja nisan kriv za rat! A s ostalim bi se složio. Ma ljudi božiji. Nas se sustavno dijeli po svim pitanjima da se ne bi stvorila kritična masa sastavljena i od livih i desnih i srednjih, i čine sve da nas dijele na svim frontovima i u svim područjima. Jer da in to ne uspijeva, a i da nismo budale koje padaju na jeftine manipulacije pomeli bi s bandon lopovskon i Jelačićev trg i Rivu.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:41
Miteran je primio usred rata i usred Pariza Slobu Miloševića sa počastima samo zato jer je Slobo bio anonimac, a Francuska nije imala obavještajnu službu.


Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:41
manji @

Draža je odlikovan američkim ordenom za zasluge u borbi protiv nacizma. Njegova vojska je prvi antifašistički pokret u Evropi. I poređenje njega i Pavelića je glupo i besmisleno. Draža se borio protiv Nemaca i Srba komunista, a ne protiv drugih naroda, a pogotovo nije izvršio genocid. Ne poredimo babe i žabe.
Đujić je već nešto drugo.
Komentar od: nemanja | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:29
Ima pravo beograd kad ovo kaže, a i nije uzalud ona stara narodna izreka koja kaže: KAD SE POGOSPODI VLAŠČE, GORE PAŠČE NEGO VLAŠČE.
Komentar od: | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:28
Rehabilitirali su Dražu Mihajlovića , jer je i on anonimac.
Pitajte ljude po EU
- nitko ne zna tko je Draža.
- nitko ne zna tko je Bata
- SVI znaju tko je Tompson (uključujući cijenjenog predsjednika RH gosp. Stjepana Mesića)


Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:27
PO KO ZNA KOJI PUT:
Pradeda Marka Perkovića Thompsona, Miljan Perković 1912. godine od pravoslavnog Srbina postao Hrvat katolik, pa zato praunuk i mora tako glasno da mrzi Srbe. Moguće je da tamo negde na tavanu i dalje čuva ikonu Svetog Nikole.

-POTURICA GORI OD TURČINA

-AKO SU TURČINU RUKE KRVAVE DO LAKATA POTURICI MORAJU BITI DO RAMENA
Komentar od: MateBalota | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:26
@ kačaleđna

Ne, ja nisam sramota za ovaj portal. Ti si sramota :)

Inače, molio bih vas neobrazovane i zaslijepljene osobe da argumentirano raspravljate umjesto da, u nedostatku argumenata, samo lažno etiketirate i vrijeđate druge.
Tako ne ispadate face. Ispadate jadni samo toga niste niti svjesni.
Komentar od: Herr Flick | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:24
Je Baja i Thompson su isti , sve je to ista pašta,a i svi smo krivi za rat.... Sramite se svi koji tako razmišljate!!!!! Na koncu ću još postat i žestoki apologet Thompsona, iako je on za mene uglavnom bio nebitan izvođač muzike koja mi definitivno ne odgovara- a ni njegov svjetonazor... Zašto??? Zato jer nije sve ista pašta , postoje razlike... A ,ako ih ne vidite- ja vam ne mogu pomoć. Demokrat, domoljub i borac za prava drugih ne može se biti parcijalno- i zato treba branit svih , pa tako i Thompsona.
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:23
kačaleđna @

ne diraj mi Lemmy-a da ti ne bih sasuo sve zube u grlo
Komentar od: jim_morrison | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:20
bravo lesinar
Komentar od: jim_morrison | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:19
Nije stvar u tome koji je veća seljačina nego u dvostrukim mjerilima
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:15
MateBalota @
I jednog i drugog zabraniti treba jer su elementarne nepogode.


Ma slažem se ja sa tobom prijatelju, ali shvati da bi bilo smešno zabraniti Baju, niko ni ne zna ko je on. I ovaj tekst ide njemu u korist iz dva razloga. Prvo pomenut je opet u javnosti, a drugo- porede gas a Tompsonom. Dići ćete čoveka u nebesa

Komentar od: magnificent-job | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:14
Marko je legenda, a za ovoga "batu" nisam nikad cuo. To je razlika.
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:12
Zbog svega što sam napisao kažem i da je sama ideja SD da povuče paralelu između Baje i Tompsona je idiotska. Nije za poređenje. Tompson je zvezda a Baja je marginalac koga se niko niti seća niti zna ko je
Komentar od: MateBalota | Komentirano: 7. listopad 2009. 12:11
Možda puno ljudi ne zna za njega (iako čisto sumnjam jer sam ja na dotičnoga par puta naletio na PINKu koji je kod vas najgledanija tv postaja) ali to ne umanjuje činjenice oko toga kako je gradio karijeru, zar ne?

Bez obzira koliko netko bio popularan ili pak ne, treba ga zabraniti ako se ponaša i karijeru gradi kao Baja ili Thompson.

I jednog i drugog zabraniti treba jer su elementarne nepogode.
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 11:59
Komentar od: MateBalota @
Baja i Thompson su isti : oboje su produkt rata i žive na toj ''slavi''.

Treba zabraniti i jednog i drugog. Pod hitno!

ps. tko kaže da Thomspona sluša pola Hrvatske? Ja tvrdim da ga sluša puno manje ljudi, ali su oni jako glasni pa se stječe dojam da ima toliko podržavatelja.
Thomspoon je sramota za Hrvatsku.
Baja je sramota za Srbiju.

Baja nije sramota za Srbiju jer ga niko ne sluša(mozda 200 seljaka i glupana) , te ga je iz istog razloga besmisleno zabranjivati.
Stavljam glavu na panj da 99,9% mladih ni ne zna ko je on.

Komentar od: MateBalota | Komentirano: 7. listopad 2009. 11:51
I Baja i Thompson su isti : oboje su produkt rata i žive na toj ''slavi''.

Treba zabraniti i jednog i drugog. Pod hitno!

ps. tko kaže da Thomspona sluša pola Hrvatske? Ja tvrdim da ga sluša puno manje ljudi, ali su oni jako glasni pa se stječe dojam da ima toliko podržavatelja.
Thomspoon je sramota za Hrvatsku.
Baja je sramota za Srbiju.
Komentar od: gripe | Komentirano: 7. listopad 2009. 11:50
Komentar od: beograd @ 7. listopad 2009 11:39

Nisu isti nisu ni blizu.....

Taj vaš baja kninđa je za klasu veća seljaćina od Thompsona a i bolje vozi traktor....
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 11:39
I nisu isti Baja i Tompson.

Sećam se 90-tih smo svi vrištali od smeha kad smo videli i čuli Baju. Njega su slušali samo ultra ultra seljačine i međedi i niko mlad i niko u gradu. Baja nije imao nijedan koncert, ili ga je imao negde na livadi na ratištu ili u nekoj zadimljenoj kafani. A koliko vidim Tompson puni stadione a publika mu je uglavnom veoma mlada.

Nisu njih dvojica ni blizu…
Komentar od: beograd | Komentirano: 7. listopad 2009. 11:31
Hahahahahaha

Čujem da sprema koncert na splitskoj rivi.
Komentar od: nemanja | Komentirano: 7. listopad 2009. 11:29
Justin Thyme upravo si mi oduzeo riječi sa tipkovnice.... :)
S obzirom da su obojica čobana opjevali Dinaru, predlažem da koš samo kupe ovce i da udruže snage na Dinari kad je u pitanju stočarstvo.
Komentar od: Justin Thyme | Komentirano: 7. listopad 2009. 11:25
Koji bi ovo duet bio sa Tonsonon. U prvon redu bi na koncertu sidia.