StoryEditorOCM

GLAMUR JE VAŽAN Blagaić bi gradio rotirajući hotel na Šolti, uz yacht klub, apartmane za nautičare... (FOTO)

Piše PSD.
19. listopada 2009. - 21:18
Britanski arhitekt Richard Hywel Evans, čiji je Studio RHE specijaliziran za projektiranje ljetovališta i hotela, završio je dizajn ljetovališta koje na otoku Šolti, između Nečujma i Rogača, želi graditi splitski poduzetnik Vicenco Blagaić.

Kompleks, sudeći po kompjutorskim simulacijama, izgleda vrl oglamurozno, a obuhvaća trokatni hotel koji bi se rotirao 1,3 puta dnevno, marinu sa 170 vezova, vile, yacht klub, apartmane za nautičare, pozornicu za koncerte i druge priredbe, prateće objekte...

- To je projekt kojim se bavimo već pet godina, i trenutno smo u fazi dobijanja potrebnih dozvola, te traženja strateškog partnera koji bi nas pratio u ovome poslu, kazao nam je Vicenco Blagaić, koji ne želi ovaj projekt povezivati s nekim drugim kojima se u prošlosti bavio, poput futurističkog grada na Čiovu, ili turističkog naselja kod Slanoga.

Bude li sve u redu, optimističan je vlasnik splitskog Profectusa koji tvrdi da već postoje kontakti s mogućim investitorima, gradnja bi možda mogla početi već sljedeće godine, a investiciju on sam procjenjuje na oko 90 milijuna eura i svrstava je u "manje projekte".

Evansov projekt već je obasuo svjetske arhitektonske portale, gdje se naselje koje još nema ni ime, a kamoli da bi turisti mogli početi pakirati torbe navodi kao "prvi rotirajući hotel u Europi". Trokatni rotirajući hotel, kao glavni "zgoditak" projekta trebao bi imati tri kata, imao bi šezdesetak metara u promjeru, a uz njega će biti svi ostali prateći objekti.

Rotirajući dio zgrade - iz kojega će svi gosti u nekom trenutku imati pogled na šoltanski akvatorij i Split - bit će "naslonjen" na veliki bazen s luksuznim wellness sadržajima.

Na svakom katu bit će četiri velike sobe, s mogućnošću njihovog međusobnog spajanja, s liftom u sredini opbjekta. Prizemni dio se ipak neće rotirati, tu će biti smještena recepcija i ulaz za goste, a sve okolne vile imat će pogled na marinu.

Blagaić je, u nešto izmijenjenom obliku, svoj šoltanski projekt predstavio još prošle godine na svome sajmu Croatia Property Show, kad se govorilo da je u zoni Potkamenica - gdje je županijskim prostornim planom predviđena gradnja turističkog naselja veličine do 450 kreveta - kupio 100 tisuća kvadratnih metara zemljišta.

Prema tada predstavljenim planovima, ljetovalište je trebalo imati 39 vila, hotel kategorije pet zvjezdica sa sto soba, spa centar, trgovine eksluzivnih marki, kongresna dvoranu te marinu sa 180 vezova.

Ivica Profaca / Epeha / foto: Profectus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:25