StoryEditorOCM
Dalmacijabraniteljska zadruga ‘IMOĆANKA’ dokazuje da se od zemlje može živjeti

Imotski: otkupili 200 tona voća i povrća više nego lani

Piše PSD.
4. listopada 2009. - 22:55

Ovogodišnji će otkup voća i povrća, koji već treću godinu organizirano provodi prva braniteljska poljoprivredna zadruga “Imoćanka“, biti između 600 i 650 tona, što je, za razliku od prošle godine, povećanje za oko 200 tona.

Naime, još 2007. godine otkupljeno je 200 tona voća i povrća od 60 kooperanata. Prošle, 2008. godine otkupljeno je 450 tona u suradnji s 250 kooperanata, a ove godine njih čak 350 surađuje sa zadrugom. Otkup je mogao biti na planiranoj razini od 800 tona da nije zakazao otkup kvalitetne lubenice. Ali zbog obilnih kiša tijekom lipnja i početkom srpnja, uništen je veliki dio uroda lubenica, posebice u Vinjanima Donjim, ali i u drugim dijelovima Imotskog polja.

− Ove godine najviše smo otkupili kvalitetnog krumpira − oko 370 tona, lubenica 70 od planiranih 200 tona, te kvalitetne paprike nešto više od 50 tona. Kad se to usporedi s 2007. godinom, kad smo imali bruto prihod od 700 tisuća kuna i ovogodišnjih tri milijuna kuna, vidi se silan napredak. Stoga i ne čudi činjenica da smo na prošlom sajmu braniteljskih poljoprivrednih zadruga u Koprivnici pohvaljeni kao najbolja zadruga i s najvećim brojem kooperanata, kaže direktor “Imoćanke” Teo Klapirić.

U prilog dobrom poslovanju zadruge “Imoćanka“ svakako je i subvencija Grada Imotskog za poljoprivrednike s područja grada u iznosu od 30-50 lipa po kilogramu voća i povrća. Ta poticaj koji je predložio gradonačelnik Ante Đuzel, kažu nam u zadruzi, umnogome je pridonio ovakvom rezultatu zadruge, ali je dao i vjetar u leđa mnogim poljoprivrednicima. Cijeli urod otkupio je “Konzum“.

− Upravo stoga mislimo da će sljedeća godina biti još bolja i da ćemo imati još više kooperanata. Ljudi su konačno uvidjeli da se od zemlje može živjeti, doduše, ne toliko dobro kako bi trebalo, no u situaciji u kakvoj se nalazimo mnogi će obiteljski budžeti biti pozitivni − veli Klapirić.

 braco ćosić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:57