StoryEditorOCM
Dalmacija‘Sv. Vicenco’ PRAVA JE PRIJETNJA ZALJEVU

Opasna zona: napušteni brod u Kaštelima prijeti ekokatastrofom

Piše PSD.
23. srpnja 2009. - 23:31

Pitanje je dana kad bi se moglo dogoditi veće ekološko onečišćenje Kaštelanskog zaljeva zbog potapanja 50 metara dugog i 500 tona teškog broda “Sv. Vicenco” koji napušten gotovo devet godina “leži” uz samu obalu na vezu u Kaštel Sućurcu.

Naime, još 2000. godine, prema neslužbenim informacijama, brod je bio u vlasništvu Ivana Bočine, bivšeg vlasnika Dalmacijakartona i direktora Jadrantransa, kada se iz tankera preuređivao u cement karijera, a nakon završene obnove, kako doznajemo, prevezao je dvije ture cementa u Vranjic i od tada do dandanas više nikad nije bio u funkciji.

Posljednjih godina brod je doslovno opustošen, sve što se s njega dalo skinuti, pokradeno je i prodano u staro željezo, a radnici koji su prije devet godina radili na njegovoj obnovi upozoravaju na mogući ekocid, jer se na njemu navodno nalaze velike količine otpadnih ulja i oko dvije tone dizelskoga goriva.

U četvrtak za vrijeme našeg posjeta, na licu mjesta uvjerili smo se u katastrofalno stanje u kojemu se nalazi “Sv. Vicenco”.

Unutrašnjost broda cijela je razrušena i zapaljena, nagnut je na lijevi bok, a cijelom dužinom broda, koliko smo uspjeli vidjeti, plivaju velike količine masne tamne tekućine.

Ispitat ćemo slučaj

Unatoč pokušajima, nismo uspjeli doznati u čijem je brod danas vlasništvu, međutim neslužbeno doznajemo kako ga je pod svoju imovinu preuzela jedna banka koja posluje u Hrvatskoj.

Boris Matošić iz Lučke kapetanije kaže kako godinama imaju problema zbog zbrinjavanja tog broda.

- Nad tim brodom se, koliko znam, vodi nekakav sudski postupak, a oko rješavanja njegova uklanjanja iz Kaštela godinama se vrtimo u krug. Nitko ni lipe ne plaća za njegov vez u Kaštelima, a Lučka uprava čak je nekoliko puta o svom vlastitu trošku financirala pražnjenje broda koji se u velikim količinama punio kišom i bio je pred samim potapanjem - ističe Matošić.

Problem je, kaže on, što danas više uopće ne postoje rezališta starih napuštenih brodova olupina, a na vezovima ih ima na stotine.

Gradonačelnik Kaštela Joško Berket potvrdio nam je da će od nadležnih hitno zatražiti ispitivanje cijelog slučaja koji se, prema njegovu mišljenju, mora odmah riješiti jer će, ako, ne daj Bože, dođe do potapanja, Kaštela od zagađenja snositi najveću štetu.

Predsjednica ekološke udruge “Lijepa naša Kaštela” prof. Ivna Bućan smatra da bi prijavu zbog napuštenog broda trebalo poslati na više adresa.

- Situacija je opasna jer se brod naginje i prijeti mu potapanje, a tolike količine otpada u Kaštelanskom zaljevu ostavile bi katastrofalne razmjere – ističe Bućan i smatra kako bi se ovaj problem ipak trebao rješavati nakon turističke sezone.

Dodala je kako nije slučajno da se taj brod već devet godina nalazi na najzapuštenijem i devastiranom dijelu Kaštelanskog zaljeva.

Jakov ŽARKO / EPEHA
foto: joško ponoš / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:17