StoryEditorOCM
Dalmacija18. rođendan PRVOG HRVATSKOG OKLOPNOG TRANSPORTERA

Dugi Rat: ‘Tin’ je bio prvi

Piše PSD.
11. srpnja 2009. - 22:19
‘Tin’ je bio izraz snage i odlučnosti hrvatskog naroda u borbi za slobodu. Transporter je bio monstrum koji je izazvao darmar u cijelom general-štabu

Okupljanjem idejnih začetnika i stvaratelja prvi put je, nakon 18 godina, obilježena izrada prvoga hrvatskog oklopnog transportera “Tin”, koji su 1991. godine napravili radnici tvornice “Dalmacija” Dugi Rat, nakon čega je predan na upotrebu 4. brigadi Zbora narodne garde.

- Vi u Dugom Ratu dali ste jednu od najvećih injekcija 4. brigadi ZNG-a. ‘Tin’ je bio izraz snage i odlučnosti hrvatskog naroda u borbi za slobodu. Transporter je bio monstrum koji je izazvao darmar u cijelom general-štabu u Beogradu, koji je odlučio da ‘Tin’ mora biti pošto-poto uništen - kazao je general bojnik Ivo Jelić, prvi zapovjednik 4. brigade i počasni Dugoraćanin, prisjećajući se kako je veliki i moćni moralni učinak imala sama izrada transportera.

Izgledao je strašno i snažno, iako nije imao ni mitraljez, rekao je general Jelić, zahvalivši svima koji su zaslužni za njegovu izradu. S ponosom se prisjetio oduševljenja naroda s kojim je “Tin” iz tvornice “Dalmacija” ispraćen u Resnik i predan brigadi.

- Tin je rođen 29. travnja 1991. na stručnom kolegiju tvornice, s potporom tadašnjeg direktora Nediljka Špira Ercega - kazao je inženjer Ivica Pavlović, koji je, zajedno s Vladom Zemunikom, autor projekta “Tin”.

Iako “Tin” nije imao neke borbene kvalitete, bio je izraz želje i težnje hrvatskog naroda za obranom svoje domovine, dodao je Pavlović, iznimno sretan što se, nakon 18 godina, napokon netko sjetio organizirati skup o prvom hrvatskom transporteru i reći “Tin je bio prvi”.

A taj netko je udruga “Tvornica”, koja, kako je rekao njezin predstavnik Goran Tičić, planira i izradu monografije za 20. rođendan “Tina”. Pavlović je objasnio i kako je nastala kratica Tin i što ona znači.

Tuđman i narod

- Iako su mnogi mislili da je transporter dobio ime po Tinu Ujeviću, istina je drugačija. Tin je kratica od izraza ‘Tuđman i narod’, koja najbolje označava u to vrijeme, kad se samostalna hrvatska država tek nazirala, zajedništvo Predsjednika i naroda i želju za slobodom - kazao je Pavlović.

Bio je plave boje, jer je rađen za potrebe policije, a kad ga je general Jelić vidio, zatražio je da ga pripituramo u maskirne boje, što smo i napravili - rekao je Pavlović, zahvalivši svima koji su zaslužni za izradu “Tina”, od ideje do realizacije.

Podsjećajući na vrijeme stvaranja hrvatskih Oružanih snaga, u ime organizatora obilježavanja 18. rođendana “Tina”, Ivan Skender podsjetio je kako je “Tin” 11. srpnja 1991. predan 4. brigadi, a snažnom promidžbom dospio je i na stranice engleskih i francuskih vojnih časopisa i za neprijatelja je dobio dimenzije monstruma koji treba uništiti.

Slavljenike na rođendanu pozdravio je načelnik Dugog Rata Jerko Roglić, kao i ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu dr. Ante Nazor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:01