Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 23.05.2009. u 23:55

NOVINARI ‘SLOBODNE’ PRVI SU IZ HRVATSKE OTVORILI VRATA MARŠALOVA ATOMSKOG SKLONIŠTA SKRIVENOG U KLANCU NERETVE

EKSKLUZIVNO Najveća tajna SFRJ-a: iz ‘bunkera’, vrijednog 4,6 milijardi USD, Tito bi vodio rat šest mjeseci (FOTOGALERIJA)

Podzemni grad napravljen je za Tita, Jovanku te vojni i politički vrh SFRJ, a mogao je izdržati atomsku eksploziju od 25 kilotona

GALERIJA

Podzemni grad napravljen je za Tita, Jovanku te vojni i politički vrh SFRJ, a mogao je izdržati atomsku eksploziju od 25 kilotona

Drug Tito imao je povjerenja u Bosance. Pune tri godine po bosanskim šumama i gudurama skrivao se pred Hitlerovim divizijama. Upravo u Bosni, na Sutjesci i Neretvi, Nijemci i domaći izdajnici vidjeli su Boga svoga…

Mnogo godina kasnije, već ostarjeli, ali poletni maršal, lovio je medvjede kapitalce i ponosno ih pokazivao predsjedničkim kolegama iz egzotičnih zemalja pokreta nesvrstanih.

Ipak, nije Stari zaboravio bosanske šume, planine i klance, pa je u utrobi zimzelene planine Dedinovac, 4 kilometra sjeveroistočno od Konjica, dao sagraditi najveće atomsko sklonište u ondašnjoj državi. Mnogi kažu – i istočne Europe.

Nakon što smo dobili odobrenje od ministra obrane BiH, uputili smo se prema Dedinovcu, u Titov podzemni grad. Po dolasku u suncem okupani Konjic, u pratnji kapetana vojske BiH Elvedina Duhovića, automobilima nastavljamo prema vojarni “Konjičkih brigada”.

Prolazimo kapiju. Oko nas gusta šuma, klanac Neretve i visoki planinski lanci na čijim se vrhovima još otapa snijeg.

Kodno ime Istanbul

Zaustavljamo se ispred tri kuće, nalik vikendicama. Ništa ne ukazuje da se u njima nalazi ulaz u nuklearni bunker “D-O”, zanimljivoga kodnog imena: Istanbul.

- Vi ste prvi hrvatski novinari koji ulaze u ovaj bunker - kaže nam dežurni starješina, kaplar Almir Gakić, dok koračamo tunelima jednog od tri ključna vojna objekta upokojene Jugoslavije.

Kompleks u Konjicu stajao je 4,6 milijardi američkih dolara i treća je najskuplja vojna investicija bivše Jugoslavije, nakon bihaćke podzemne zračne luke, “teške” 8,5 milijardi USD, i splitske Lore od 5 milijardi USD.

- Bunker ima 25 tisuća metara četvornih površine, od čega 6 tisuća stambenog prostora. Ima sve tehničke uvjete za potpunu hermetičku izolaciju i 6 mjeseci života bez dodira s vanjskim svijetom.

Ovaj objekt je građen za Tita, Jovanku te cjelokupni jugoslavenski vojni i politički vrh, koji je u slučaju atomskog rata, iz ovog mjesta mogao upravljati zemljom i rukovoditi ratnim operacijama. Objekt može izdržati atomsku eksploziju od 25 kilotona – kaže nam kaplar Gakić dok se šetamo tunelima Titova bunkera, 250 metara duboko u planini.

Pad ovog skloništa značio je i pad Jugoslavije. Objekt je građen u obliku potkovice. Golemi ventilacijski sustav temperaturu održava na 21 stupanj do 23 stupnja Celzijeva i vlažnost od 60 do 80 posto. Tu su operacijske dvorane, dvije velike konferencijske sale, spavaonice, dvije trafostanice, tri agregata, svaki snage od 540 kw.

Cisterne goriva kapaciteta 50 tona, bazen sa 150 kubika pitke vode. Radio relejni centar i telefonska centrala koja je bila umrežena sa svim glavnim komandama nekad bratskih republika. Kako dublje ulazimo, dolazimo do “ratne sobe”.

Veliki štabni stol okružen je crvenim telefonima, teleprinterima i neonskim stolovima za čitanje vojnih mapa. Sa zida, iz okvira, gleda Tito. U sredini podzemne potkove, najzanimljiviji dio kompleksa, Titov blok koji se nalazi na višem nivou od ostalih prostorija. Titov kabinet i soba izrađeni su od najkvalitetnije orahovine i hrastovine.

Projektanti su prvoj dami, Jovanki, namijenili odvojenu sobu. Predsjednički blok presvučen je ornamentiranim zidnim tapetima, a Jovankinom sobom dominira kozmetički stolić.

- Izgleda da su ovaj blok projektirali prema bračnim problemima Tita i Jovanke. Svakome vlastita soba – veli nasmiješeni kapetan Elvedin Duhović.

Sve u podzemnom zdanju autentično svjedoči o prohujalim hladnoratnim vremenima. Alat nije mijenjan, svi strojevi su sačuvani, pečati na vratima nose grb SFRJ, sačuvan je i toaletni papir, proizveden u Banjoj Luci.

Na zidovima vise zemljovidi Jugoslavije, a madraci u spavaćim sobama Tita i Jovanke su iz 70-ih godina, obavijeni plastikom i sačuvani. Sve je isto, samo Tita nema.

U strateškom smislu, ovaj je objekt danas - lešina. Zanimljiv jedino stranim vojnim delegacijama koje ga često obilaze. Vojska BiH mazi i pazi Maršalov bunker. Tko zna što budućnost opet donosi…

Dom za 350 osoba

Graditeljske skupine radile su samo dijelove pa nitko i nije mogao imati predodžbu o cjelokupnom prostoru koji je trebao ugostiti 350 osoba iz jugoslavenskog vrha.

Kompleks je građen u 12 blokova. Osim Tita, za postojanje i svrhu objekta “D-O” znali su samo načelnik Saveznoga sekretarijata za narodnu obranu, načelnik Generalštaba JNA, načelnik Prve uprave sigurnosti i načelnik veze.

Ostatak vrha SFRJ pojma nije imao…

Gradili 26 godina

Bunker su od 1953. do 1979. gradile tvrtke koje su radile u sklopu vojne industrije. Gradio je tu i splitski “Konstruktor”, zatim “Soča”, Vojna pošta “Split” i “Hadžići”.

Priča se da su Titovo atomsko sklonište gradili i zatvorenici. Navodno se kopalo s povezom preko očiju - govori nam kaplar Almir Gakić, koji u Dedinovcu budnim okom pazi da Maršalov bunker ostane “kao nov” barem još pedeset godina...


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 26. svibanj 2009. 7:30
Gnjide jedne! Vase cace, skrivene ustase, koje su uzivale u slobodnoj jugoslavenskoj zemlji. su vas valjda poducile kako se "kambija bandiera"! Jer inace ne bih shvatio toliko izljeva mrznje! Upoznao sam takav primjer u mog prije dobrog susjeda.
Ajd' samo se izivljavajte ipak je bolje tako nego da zavrsite kao jucer onaj razrijeseni "branitelj"!
Tikve jedne; po vama se glava JNA jednog jutra probudila i odlucila da razara svoju zemlju i ubija svoj narod.
Zasto je Istra prosla bez rata, Makedonija, pa i Slovenija (a ubili su oko cetrdesetak regruta koji nisu mogli niti da se brane). JNA je bila obucavana da brani svoju zemlju! Neki probraceni generali su pak branili "svoju" ako su htjeli "domovnicu".
P.s. Podsjetite se na tajni dogovor Spegelj, Boljkovca... tamo negdje kod Vukovara! Zbogom!
Komentar od: U get | Komentirano: 24. svibanj 2009. 23:32
Tondin

Du schvule
Komentar od: | Komentirano: 24. svibanj 2009. 23:28
U get@
Ćao maco!
Komentar od: | Komentirano: 24. svibanj 2009. 23:07
To, U get, uvik na braniku domovine, tako se biva hrvatski nacionalist. Pravi si rutar i opančar.
Komentar od: | Komentirano: 24. svibanj 2009. 23:02
aspalatos13@
ne laži, ne podmeći, budeš li zločest, budeš li lagao, budeš li podmetao, na svako tvoje laganje, tvoju zloću, tvoje podmetanje vratit ću ti iston miron, ako ne i gore.

Lipo san ti reka da se u me ne mećeš kad se ja u te ne stavljan.

Bogdane, mogu ja onu tvoju kratku psihoanalizu gore spomenutog?

Komentar od: | Komentirano: 24. svibanj 2009. 22:48
U get@

Kako ono ide
RUTARU
OPANČARU,
ne mogu se sitit trećega?

Ima još keva jugoslavenska, i šta ono još?
Komentar od: U get | Komentirano: 24. svibanj 2009. 22:02
TONDIN i tvoja baba je cistila pusku SIMI DUBAICU hahahahahaha Kopile Jugo Partizansko.
Komentar od: U get | Komentirano: 24. svibanj 2009. 21:57
Viva la croatia svaka cast i nemoj dopustit da te JUGOSI izbace iz takta , Taj otpad je izgubija jugo tvorevinu.
Komentar od: Spar | Komentirano: 24. svibanj 2009. 20:46
Ma Tito cini se i nije bio tako los gladajuci koliko nam je ljudskog smeca ostavio a nije tebao.
Zamjeram mu sto nije posao obavio temeljito.
Komentar od: aneloza1 | Komentirano: 24. svibanj 2009. 18:27
apropo svega ovoga, zanimljivo bi bilo da procitate ovaj clanak, vrlr licanke, hrvatske gore list.... http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Jovanka-Broz-Snalazim-se-kako-umem-i-moram.lt.html
Komentar od: brokvica | Komentirano: 24. svibanj 2009. 17:07
Viva la Croatia @ 24. svibanj 2009 16:38

buhahahahahaha.....
Komentar od: Viva la Croatia | Komentirano: 24. svibanj 2009. 16:38
Želio bi odgovoriti Jugo - Ivi i svima koji su nasjeli na priču komunista o Paveliću kako je prodao Dalmaciju dio primorja i Gorskog kotara talijanima i uzeo talijanskog kralja.

Komunisti su to vješto proturali narodu zato je većina dalmatinaca otišla u partizane .Istinu sam pročitao u memoarima prije 20 godina našeg kipara Meštrovića koji je bio osvjedočeni jugofil u stvaranju prve Jugoslavije i naš napoznatiji svjetski HrvaT onog vremena.
Meštrović (početkom 1942) sav bijesan dolazi u banske dvore Paveliću.Na vratima dvojica stražara ga puštaju i komentiraju "Evo susreću se dva najveća Hrvata. Na to Meštrović u sebi prokomentira "jadna smo ti mi dva najveća Hrvata" i odmah napadne Pavelića sa vrata riječima "Žašto si prodao Dalmaciju" Pavelić na to "nisam prodao Dalmaciju nego sam im dao privremeno, kad konsolidiramo našu državu po Starčevićevoj neka je uru široka i uru dugačka mi ćemo Talijane prvom prilikom baciti u more.I onda mu je počeo pričati šta mu je fašist Musoliniji sve radio u Italiji.Dakle to je bila politička taktička zamisao kao što je Tuđman dao Posavinu no Pavelić je to krivo procijenio kao i Tuđman.Bjelosvjetski hohštašleri su imali posve druge interese.To je tragedija naših vođa u povijesnom kontinuitetu.
Hrvatska 1991 bila je također neželjeno dijete jer je već bio u punom zamahu koncept nadnacionalne Europske države.
Kao takva preko Haga će biti osuđena da je nastala na zločinaćkom pothvata(iako svi znaju kao svjedoci da je nastala demokratskom voljom naroda) te će buduće generacije učiti u školama još jednu veliku laž o nastanku države hrvatske.
Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 16:17
Smoje je reka: Ajde da bar nisu tom prilikom da skinu zvjezdicu petokraku (pametan ce shvatiti "prodali se za par zelenjaka"!
Nego na sutrasnji rodjendanski dan, 25.5. 1944., pocela je neuspjela drvarska operacija, koja je trajala do 5. lipnja - juna. Nijemci su poduzeli zracni desant protiv NOVJ, da bi unistili Vrhovni stab NOV i POJ, zarobili Tita i tako obezglavili NOP. Namjere okupatora nisu se ostvarile. S Kupreskog polja Vrhovni stab se saveznickim avionima prebacio na otok Vis (u "novo sagradjenom bunkeru",a koliko je kostao mogli bi pitati CIA-u, ha,ha,ha!), koji je postao sjediste Vrhovnog staba.
Ajd' da ste mi zbogom! Vriijeme je za more. Citamo se pod nekim drugim naslovom
Komentar od: mrtvadela | Komentirano: 24. svibanj 2009. 16:12
Nije mi jasno kako su bosanci uspili sačuvat ovaj objekt. Mi smo nešto slično imali na biokovu ali je to navodno dobija na čuvanje astronaut buljo pa čovik lipo sve počistio. Tko zna , možda je nešto uložija u projekt zvan LVM ili je možda pripomoga malemu Rankecu pa će se sve vratit.
Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 15:37
"Sve za Hajduk", pa da odmah ste ga prodali za par zelenih australijanskih dolara, s tim da su morali skinuti petokraku, s kojom su se do jucer dicili. Bas vam je pravo onomad odogorio Smoje!
A na "prekjucerasnji dan" (18.5.1941.) poglavnik t.zv. NDH kvislinske tvorevine sila Osovine, Ante Pavelic, potpisao je
"Rimske ugovore", kojima je Italiji ustupio Dalmaciju, dio Hrvatskog primorja i Gorskog kotara i prihvatio talijanskog princa (Duca di Spoleto) za hrvatskog kralja (koji je poslao macka da ga predstavlja! Hi,hi,hi,).
Ponasate se kao gnjide. Pa kad "necete brata za brata" nek vas tudja cizma gazi (Kao i Siptare koji se grle sa Amerima, a juce su ti isti masakrirali i njihovu djecu i ljude! Mizerije!)
Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 15:21
3)Enes Kisevic:
Ima jedna zemlja, mlada
Gdje sun ce nikad ne zapada
..........
Lako ces je poznati
Ima jedna zemlja koja ce te pjesmom docekati
Ta zemlja nikom ne okrece ledja
jer je okrenuta ljudima svima
Ali bacis li kamen preko njenih medja
I kosti ce rezati u grobovima
................................

Jure Kastelan: Pjesma o mojoj zemlji
Lijepa je ovo zemlja, meni najdraza
Nigdje toliko algi kao u uvali moga djetinjstva
...........
Dodji prijatelju!
Mi smo na Balkanu. U Jugoslaviji
podijelit cemo hljeb i radost
i tugu ako si tuzan
........
Znas gdje je Balkan - Jugoslavija
Zemlja socijalizma
.......................
Dodji i vidi
Gledaj i mjeri kuda ti se svidi.
Lijepa je ovo zemlja, meni najdraza
U njoj smo krv i snove, i za te
Druze dali...
(Prepisano od mene nepartijca iz knjige "Komunisticka partija")
Komentar od: PAPE PRVI | Komentirano: 24. svibanj 2009. 15:03
nebo@@ mos s njim u nebo,bilo je puko sivilo samo pogledaj gradove na slikama ili you tubeu krajem 70ih i 80ih.i da si tija zadrzati tako nesto nisi moga,vrimena se minjaju i tu i tamo.
Komentar od: | Komentirano: 24. svibanj 2009. 14:56
Viva la Croatia svaka ti je na mistu!
Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 14:43
2) Ako cemo ,real(no), mozemo ocekivati jos takvih "tajnih Titovih" sklonista (sic- hik!). Poput "Titovih" vila. "Dodji se druze Tito sklanjati u ovaj bunker, dodji u ovaj drugi....". Pa sad navalite ruljo i turisti!
A molim, zar nije Tito jedini komandant u Drugom svjetskom ratu bio uz svoju vojsku, i po brdima u pecinama sa svojim komandirima i komandantima organizirao otpor?! Gnjide jedne!
Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 14:32
Emigracija? Kao i u svim zemljama! Jugoslavenskim pasosem si mogao ici kuda ti se svidjelo! (Pa i u Rim u shoping, charter letovima. A Jugo koeperanti, nasi kvalificirani radnici su bili cijenjeni i pozvani i sa Istoka i sa Zapada!
Komentar od: real | Komentirano: 24. svibanj 2009. 14:24
ja mislim da je Tito imao slicne objekte i na drugim lokacijama, mozda manje; znam za bunkere u Makedoniji (lokalotet loviste u blizini novog vestackog jezera Kozjak, jos uvjek ljubomorno cuvan od javnosti); a nije samo to, bilo je i Peconskih aerodroma ... U Albanijhi je Enver Hodja imao ogroman broj bunkera, cak i za podmornice; ove obicne bunkere po plazama su porusili i s ostacima rade molove, a podmornicke bunkere je uzeo NATO...
Komentar od: LovreLo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 14:03
VIVA LA CROATIA

U potpunosti se slazem sa Vasim prilogom. Precizno,korektno i istinito.
Komentar od: zikson | Komentirano: 24. svibanj 2009. 13:47
DOK JE BILO TITA BILO JE I ŠITA
Komentar od: rafael13 | Komentirano: 24. svibanj 2009. 13:16
Mora da se šališ kada kažeš da su svi radil i imali love? Zašto je onda tadašnja jugoslovenska emigracija bila uz židovsku i irsku najveća u Svijetu, kada je već bilo para?Tu mislim na ekonomske emigrante.A veliki broj političkih emigranata bio je upravo zbog diktatora, tko god se bavio politikom izvan sintagme bratstvo-jednistvo bio je zatvaran, proganjan, šikaniran, diskreditiran...
Komentar od: crnakraljica | Komentirano: 24. svibanj 2009. 13:13
Zbogom jugoslavijo, papirnati zmaju
tiranija tvoja primakla se kraju
Isteklo ti vrijeme, kulo od karata
isprale ti suze temelje od blata

Zbogom jugoslavijo
Zbogom jugoslavijo

Zbogom jugoslavijo, kuco nezeljena
Zbogom jugoslavijo za vjecna vremena
Nikada nam vise ne kucaj na vrata
Za te nismo ovdje ti kopile rata

Zbogom jugoslavijo
Zbogom jugoslavijo

Zbogom jugoslavijo, treba reci jasno
Treba reci odmah da ne bude kasno
Razici se treba prije tamne noci
Treba i jos danas svojim putem poci

Zbogom jugoslavijo
Zbogom jugoslavijo
Zbogom jugoslavijo
Zbogom jugoslavijo.....
Komentar od: nebo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 13:00
kako je Tito dirtator?
jel zato šta su svi radili i imali love?
Komentar od: rafael13 | Komentirano: 24. svibanj 2009. 12:36
Zanima me koga se to diktator toliko bojao da je imao bunkere takvog tipa?Šta nije juga bila u prijateljskim i korektnim odnosima sa svima?Poskrbio je on za sebe i svoje u slučaju rata.
Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 12:36
Na jucerasnji dan 1942, presli na pravednu stranu, "domobranski piloti Franjo Kluz i Rudi Cajavec prebjegli sa avionima tipa "potez" i "brege" na slobodni partizanski teritorij, kraj Prijedora. Time je Titova vojska dobila prve avione koji su odmah ubaceni u borbu.
Komentar od: Jugoivo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 12:28
Ma vidi molim te! "Tajna" otkrivena pred koji ono brojcano sutrasnji njegov rodjendan iliti Dan mladosti (nase Juge)?
Ajde, izivljavajte se antijugoslaveni i nistavila.....!
Komentar od: ds1 | Komentirano: 24. svibanj 2009. 11:57
Gad stari kako je na sebe mislio. Zločinac koji je cilog života, tu činjenicu, što milom što silom, držao pod kontrolom. Da podzemna skloništa gdje bi on i njegova vrhuška preživili. A voljeni narod, zenica oka i slično? Što s njima?
Komentar od: nebo | Komentirano: 24. svibanj 2009. 11:22
Tito legenda
Komentar od: momir | Komentirano: 24. svibanj 2009. 9:15
ZIVIJA DRUG TITO,
OCEMO GOLI OTOOOOOOOOK, TRIBAJU NAM NOVI ZATVORI. NESPOSOBNA DRZAVO GRADITE NOVE ZATVORE OCEMO SVI U ZATVOR. TRIBA ZATVOR ZA GLAVASA SEKSA I MNOGE DRUGE.VOLIMO TE TITOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Komentar od: Palilulac | Komentirano: 24. svibanj 2009. 8:04
Nadasve intelegentni pisac pishe pomalo shaljivo o Starom skrivanju pred Nemcima lovu na medvede itd...Pa taj Stari je vashe dede maja 1945 poslao u Argentine, Paragvaje, USE, Kanade, Australije....Dok je Stari bio zhiv vashe mame i tate su mogle samo u mishjim rupama da prichaju protiv njega.
Komentar od: PAPE PRVI | Komentirano: 24. svibanj 2009. 2:22
Vidis ti to di ga je izgradija,ciko Pavelicevog rodnog mista.Zna je stari sve osim da ce krepat,to nije zna.
Komentar od: Spar | Komentirano: 24. svibanj 2009. 0:33
Ne kaze se dzaba u Bosni: Hadzija vazda Hadzija, ili nije svacije niz selo pjevati; ne pravi pitu ko ima nego 'ko je naucio.........
Nije svacije sef drzave biti! Jak predsjednik jaka drzava.
Tako je nekad bilo!