Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 12.05.2009. u 23:46

Topovnjače "Krešimir" i "Zvonimir" idu u rashod

Zbog potpune tehničke neispravnosti, na vezu u ratnoj luci Lora mjesecima su privezane raketne topovnjače HRM-a “Kralj Petar Krešimir IV.” i “Dmitar Zvonimir” te će, kako neslužbeno doznajemo, nakon neuspješnih pokušaja prodaje nekolicini zemalja (“Krešimir” je nuđen Gruziji) oba broda, prema prvim informacijama, završiti u raspremi.

Zagorčevi motori

Ključni su problem neispravni pogonski strojevi ruske proizvodnje tipa “zvezda” M-503, koji su se pokazali kompliciranima za održavanje, nepouzdanim u radu uz visok stupanj zagrijavanja, a glavna im je odlika visoka potrošnja goriva (2500 litara goriva na sat!). Pogonski strojevi na “Dmitru Zvonimiru” ugrađeni su u drugoj polovini 90-ih godina.

Premda su plaćeni novi motori (operaciju nabave vodio je glavni vojni logističar general Vladimir Zagorec), iz Rusije su isporučeni rabljeni motori.

− Odluka još nije donesena, ali posve je jasno da od modernizacije i konačnog opremanja raketnih topovnjača neće biti ništa. Ako već topovnjače odlaze u rashod, nije jasno zašto se u paketu topovnjača nedavno kupljenih u Finskoj, nalaze i dva pričuvna, remontirana motora MTU. Kad je građen “Dmitar Zvonimir”, trup mu je produžen nekoliko metara u odnosu na “Krešimira” kako bi se ugradili MTU motori.

- Međutim, zbog embarga na oružje, polovni motori kupljeni su u Rusiji. Ti se motori mogu, dakle, bez problema ugraditi na “Dmitra”, koji je u odnosu na finska plovila gotovo 15 godina mlađi. Mornarica nikako da dobije status koji zaslužuje – kazao nam je visoko pozicionirani časnik Glavnog stožera Oružanih snaga, čiji identitet s razlogom ne možemo otkriti.

Pramčani topovi “bofors” 40 mm na obje su topovnjače neispravni, a zbog neispravnosti i sustava za navođenje protubrodskih raketa RBS-15, teško se može govoriti o borbenoj vrijednosti tih plovila, čije su plovne karakteristike neusporedivo bolje od nedavno kupljenih topovnjača klase “Helsinki”.

Da je “Krešimir” već otpisan, potvrđuje i informacija da su kontejneri s raketama već skinuti. Za modernizaciju “kraljeva” potrebno je 25 milijuna eura, što neki u MORH-u ocjenjuju nerentabilnom investicijom.

denis krnić
IVO RAVLIĆ /CROPIX

Juras: To je žalosno

- ”Petar Krešimir” i “Dmitar Zvonimir” su brodovi daleko boljih maritimnih svojstava od brodova klase “Helsinki”. Ako je točna informacija o otpisu makar jednog, onda je to žalosno jer su to noviji brodovi i u cijelosti proizvod domaće pameti. Uz minimalne zahvate, MTU motori mogu se ugraditi na “Dmitra”, koji je ponos domaće ratne brodogradnje – kazao nam je Krste Juras, najpoznatiji domaći projektant ratnih plovila, koji je vodio glavnu riječ i u projektu rađanja “Dmitra Zvonimira”.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Saxum | Komentirano: 21. svibanj 2009. 12:43
Šteta, uz remotorizaciju - super brodovi. http://hr.wikipedia.org/wiki/RTOP-12_Kralj_Dmitar_Zvonimir

http://hr.wikipedia.org/wiki/RTOP-11_Kralj_Petar_Kre%C5%A1imir_IV.
Komentar od: Istiniti | Komentirano: 13. svibanj 2009. 11:37
Dolje navedeni komentar navodi više točnih informacija nego čitav gore napisani članak. Gospodine Krniću, za kvalitetan tekst treba i malo više rada i istraživanja.
Komentar od: murtela | Komentirano: 13. svibanj 2009. 7:04
Za neupućene, a odnosi se i na novinara točnih informacija ima na www.WIKIPEDIA.com (http://en.wikipedia.org/wiki/Kralj_Petar_Kre%C5%A1imir_IV),
Komentar od: BILI-PAS | Komentirano: 13. svibanj 2009. 6:03
Braća digla lovu di su god stigli-idemo naprid,niko nije kriv.