Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 10.04.2009. u 09:38

KĆI DUGOREŠKOG USTAŠE IVANA PETRAKA UBIJENOG U RATU, TVRDI KAKO NJEZIN OTAC NIJE BIO NIKAKAV ZLOČINAC, A UBIJEN JE ZBOG IMOVINE KOJU JE OTEO KOMUNIST IZ SENJA

Mira Petrak: Majka i ja skrivale smo se od Boljkovca punih 12 godina

Sva saznanja oko smrti mojega oca u veljači 1946. godine ispričala sam predsjedniku Županijskog suda u Karlovcu Ivanu Perkoviću koji vodi istragu o zločinima počinjenima u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća.

Znam da se ti zločini istražuju, ali sumnjam da će prava istina ikad izaći na vidjelo, kao i da će zločinci ikad odgovarati - ispričala je Zagrepčanka, rođena Dugorešanka, Mira Petrak, kći Ivana Petraka, Dugorešanina za čiju je smrt odgovoran Joža Boljkovac, kako je to ustvrdio predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Dok je njezin otac u Karlovcu zbog “suradnje s okupatorom i veleizdaje” čekao izvršenje smrtne kazne strijeljanjem, njezin 18-godišnji brat Branko stradao je u bleiburškoj koloni i jedna je od žrtava iz masovne grobnice zvane Huda jama nedaleko od Celja u Sloveniji. Iako je od tih događanja prošlo više od 60 godina, Mira Petrak čak i detalje nikad neće zaboraviti.

- Moj otac bio je ugledni Dugorešanin, osnivač HSS-a u Dugoj Resi. Istina je da je pristupio ustaškom pokretu, ali u njemu je sudjelovao kao ekonomist. Lažno ga je prokazao komunist Kirinčić koji je iz Senja došao i uselio se u našu kuću.

Tri mjeseca sa mnom i majkom otac se skrivao na Plješivici kod kumova Režek. Jedne noći su ga uhvatili i odveli. Majka i ja smo pobjegle i sljedećih 12 godina živjele pod drugim imenom. U Otoku pokraj Vinkovaca govorila sam da sam kopile, da mi komunisti ne uđu u trag. Bojala sam se komunista, naročito Boljkovca - prisjeća se Mira Petrak.

Ivan Petrak
Drži da je njezin otac bio osuđen na smrt znatno prije formalne presude, te da se dogodio pokušaj ubojstva u njihovoj kući, ali ga je spriječio susjed Brozović koji se našao na večeri kod njezine obitelji. Sasvim slučajno doznala je i gdje danas počiva tijelo njezina oca Ivana Petraka.

- Moj bratić Cvitković našao se na Jamadolu kad su se nekim ljudima razbježali konji. Pomogao im je uhvatiti ih, a oni su mu rekli da pokapaju 15 strijeljanih ustaša. Među njima je bio i moj otac. Grob mu je u masovnoj grobnici u šumi Kozjača iza današnje streljane Jamadol.

Inače, poznato je da je šuma Kozjača puna masovnih grobnica, a samo zbog nedostatka financijskih sredstava još nisu počela iskapanja. Kad je dio obitelji Petrak pobijen, a drugi dio protjeran, sva imovina im je nacionalizirana, a riječ je i o parcelama na kojima su kasnijih godina sagrađene obiteljske kuće, kao i neki gospodarski objekti.

Manji dio vraćen je Miri Petrak, a među vraćenim nekretninama je i zgrada Policijske postaje Duga Resa za koju joj MUP već nekoliko godina plaća mjesečnu najamninu.

Mario PUŠIĆ / EPEHA


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: kanarinac | Komentirano: 28. veljača 2011. 19:03
na ghornji članak nema se što dodat ili oduzet. jedna od gorkih pilula naše povjesti. boljkovac (i svi ostali boljkovci) koji je napredovao preko suza i leševa mnogih nevino pobijenih - ni u paklu neće imat mira. svo zlo vratit će se makar na trećem kolinu. nema sriće u činjenju zla i zločina. oni koji misle drukčije - griješe, ništa oni od povjesti nisu naučili.
Komentar od: istrijan | Komentirano: 11. svibanj 2009. 8:58
Zlocin je jedno a ideologija drugo. Ustaska ideologija nije u pocetku sadrzavala antizidovske ni antisrpske (bili su protivnici velikosrpskog hegemonizma, no to su bili i clanovi komunisticke partije Hrvatske, HSS i vjerovatne sve ostale stranke 30.ih godina proslog stoljeca). Rasni zakoni su uvedeni na pritisak Njemaca, upravo kao i u Srbiji gdje su navodno sprovedeni daleko doslijednije (Nedica su Njemci cak pohvalili kako je prvi u Europi rijesio zidovski problem, a hvalio se i sam u svojim medijima...). Ima i drugih dokaza da su Ustase bili tolerantniji, o tome je nedavno pisao i americki povjesnicar.
Komentar od: Palilulac | Komentirano: 11. svibanj 2009. 7:12
naravno svi su Ustashe bili nevini. Evo od Pavelicha koji je bio fini chovek pa preko Ljube Milosha ( kakvo lepo srpsko ime ko Milosh Obilich) pa Jure pa Boban. sve fini ljudi i humanisti. A kriminalci srbi i komunisti su ih maltretirali. Pa njih bi trebalo postaviti za svece za milosrdni rad i ljubav prema blizhnjem a narochito Srbima i Zhidovima u jasenovcu.
Komentar od: mrvabrada | Komentirano: 12. travanj 2009. 11:19
Ovog čovijeka kojeg se tek sada otkrilo treba osuditi a on neka dokaže svoju nevinost. Prokleta komunjara i danas ima svojih sljedbenika a naročito mislim na djecu koja su odrastalau izobilju i danas podosta od njih igra važnu ulogu u političkom životu a s tim i kroje svoju istinu i kukaju za prošlim vremenima.
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 23:22
crolink, svaka cast momcino!
al kako neko moze imat viziju da na celo drzave zasidnu ljudni koji nisu obrazovani za taj posal (konobari, soferi, bageristi). mislin svaki posal je jednako vridan ako se posteno radi, ali jeba ga ja, mislija san da je gotovo sa rojsevima i ekipon.
i kako onda niste zatupljeni sa takvin primitivizmon(?!), tupi ste brale
Komentar od: mungosi | Komentirano: 10. travanj 2009. 19:19
Možda ja ovu diskusiju nisam baš dobro razumija, ali mi se pari da se karate a dijelite osnovna stajališta ista.
Možda sam nešto preskočija ali šta je to loše crolink reka?
Komentar od: podbablje | Komentirano: 10. travanj 2009. 17:59
DOLI ORIJUNA
DOLI JUGOSLAVENCINE
NEKE SE KIRIJU ISPOD PALMA
I NEKE PRAVE NEREDE NA HAJUDUKOVOM IGRAGLISTU, SVE TO RADE PROTIV HRVATSKE,
POKOJ IM VIJECNI!!!!!!! AMEN
Komentar od: aspalatos13 | Komentirano: 10. travanj 2009. 17:43
davno san napisa nešto slično :
Partizani su od 1945-1955, sistematski klali , ubijali, bacali u jame , slali na goli otok sve one koji im se nisu sviđali. ( UZ PREŠUTNO ODOBRAVANJE KRVNIKA TITA ).
Šta je najstrašnije tim ubojicama, nisu promakli ni oni koji su se zamjerili na bilo koji način, pa čak ne politički, radi međe možda, radi uvrede, radi žena itd, svi su oni završili u KEVINU JAMU ili neku ISTU jamu, jako duboku i poluživi, a i dica su bacana živa u bezdan .... JAO ONOME TKO SE ZAMIRIJA ANTIFAŠISTIMA, obilježen je do groba, onoga koji ih je čeka od PARTIZANSKOG MIRNODOBSKOG METKA.... ima još puno toga i od PLJAČKI IMOVINE ..itd, itd, ali znam da vam je i ovo za psihu previše.......ala
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 16:01
a šta si ti "za zmaja spremni @ " infiša u ono šta san sinoć napisa o bankama u Hrvata. Pa to šta san napisa znaju svi u ovoj zemlji osim guvernera Rohatinskog. Bitno da je on dobio nagradu za naj bankara . aj pogodi tko djeli te nagrade:))
Komentar od: Remeta | Komentirano: 10. travanj 2009. 15:05
Crolink,
ja san tad studira u Zagrebu, a kasd smo već kod Hajduka, ja san bi na utakmici sa OFK Beograda na starome placu kad je suca "pogodi" šišmiš u glavu (kod 3:3) pa su sutra registrirali utakmicu u BG sa 3:0 proti Hajduka, a prikosutra su letili autobusi JAT-a u Matejušku. Ovo ti ne pričan radi nike hvale, jer ovde svak more napisat ča očeš i nikor to ne more privjerit, tako da to nima smisla. Za razumit tu snimku moraš znat kakvo je bilo stanje u Jugi u to vrime općenito. Pogledaj dva tri miseca mnovine i TV ča se sve činilo i kako se pripremalo za objavit vist da je veliki "naš vođa" JB Tito mrtav i da ga nima više. Oni su znali da neće bit "i poslije Tita Tito" i onaj Balaševićev zadnji krik "Računajte na nas" , kako se brzo pokazalo samo u većini Hrvata osnaži vieru da "neće Sava poteć uzvodno", a Hrvati će jemat svoju državu.
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:51
ovi mali crolink je zbilja zajeban.. tata mu jedanput nediljno pušta snimku sa poljuda da ga zadrži budnim. a mali smrad nama soli pamet da smo bili u mišjim rupama. ipak slažem se sa malim crvenim tumorom da nam u saboru dobrim djelom sjede bivši kosovci i Jugoslaveni.
Komentar od: za zmaja spremni | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:43
Komentar od: brtUlinić @
ma nemoj gubit vrime na ove rasprave. aj malo razradi ekonomski program što sam ga dole citirao. dobar si u povijesti, ali ti ja ekonomija forte. ovo je ka da je kukoč nastavio igrat ping pong namisto košarke.
Komentar od: mloka25 | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:43
Lipa rasprava nema šta,u potpunosti podržavam gospodu remetu i brtulinića.
Svaka čast na komentarima.
crolink ipak si ti mlad pa makar i bija student ne znam čega,ne kaže se uzalud da svaka stvar kad se pravilno postavi o njoj se može raspravljati,ti ode stvar nisi u startu postavija kako triba nego iz tebe govore predrasude,mlad si i nemoj glumiti malog Jakovinu.
Komentar od: crolink07 | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:41
mungos,gledaš ih u vlasti radi remeta i brtulinića,vjerojatno su bili u mišjoj rupi za vrijeme rata.Bilo im lijepo u onoj državi a njihovi su na vlasti i u ovoj.
Komentar od: mungosi | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:37
Svi su znali i šutili. Nitko nije oslobođen krivnje.
Zato ih danas ne želim gledati u vlasti, 90 tih sam ih treba gledat jer smo imali večeg neprijatelja.
Ali jos su jaki i moćni.
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:30
a ,malo ste ga oklevetali vi crveni .ali kad dođe dan svatko će opet zaokružit svoga. Pošto vas u splitu ima oko 25-30. posto Ostojić nema šanse......
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:27
jel ti to tata čuva snimku iz poljuda. ala, šta smo nostalgični....ha ha
Komentar od: Dortmunder | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:27
brtulinić,remeta,vi ste i zaslužili da vam biće zvano Kerum vodi grad...evo po jutrošnjoj anketi nešto zaostaje...šta će reć...?
Komentar od: crolink07 | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:22
Malo stariji kažeš,evo baš sam jutros gledao snimku Hajdukovog stadiona na dan Titove smrti.Svi jauču,kompletan stadion,a 10 godina kasnije pretvorba u Hrvatine.
Jesi bio među njima?
Povijest je stvarno super,pogotovo nedavna,dokazi na sve strane.
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:20
ne boj se. čistimo vas po malo.vidiš naši konobari i bageristi i vozači polako ali sigurno osvajaju vlast u zemlji. uskoro će jedan postat gradonačelnik Splita. a tvoja povjest će se ponovno pisat .Čestitam i tebi današnji dan 10. travnja!
Komentar od: Remeta | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:16
Ja san ništo stariji, magistar povijesti i kolega bivši (po svakom pitanju) tvojih "profesora" Goldsteina, Budaka i sl. Sad mi je jasno otkud vitar puše. Ajde, dok još jema vrimena, mućni malo glavon i čitaj dokumente, u arhiv, vazest sendvič i istraživat, istraživat i mislit glavon, pa češ vidit kako povijesne "istine" izgledaju sasvim drukčije.
Komentar od: Lucifer Satanko | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:15
hihihihi....hihihihi....ovo je super....hihihihi....
Komentar od: crolink07 | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:13
buduće frizerke i konobare povijest baš i ne zanima...
Komentar od: Dortmunder | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:05
Bravo crolink07 !
Komentar od: crolink07 | Komentirano: 10. travanj 2009. 14:02
Imam 20 god. i studiram povijest, a ti kad ti baš toliko smetaju crveni vragovi eno ti ih pun Sabor na čelu s Bebićem.
Jesi možda bivši branitelj kojeg peče savjest što nije napravio posao do kraja pa su ponovo isti na vlasti ?
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:58
meni su puno važnija djela od riječi. Tuđman je vaše djete ali je na vrijeme okrenio ploču. napravio ono što niste očekivali. oslonio se do kraja na desnu struju "izdao " vas je i to mu nikad nećete oprostit vi crveni vragovi. Zato i danas pljucate po mrtvome predsjedniku vi smradovi iz ropotarnice povijesti. bljak
Komentar od: crolink07 | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:50
A brtuliniću,i ti imaš ženu Slovenku i unuka Srbina ?
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:47
i dobroslav paraga je završija Kumrovečki tečaj za provokatora, jeste li bili u istoj klasi ti i on Crolink -crnolik?
Komentar od: za zmaja spremni | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:47

Komentar od: brtUlinić @ 9. travanj 2009 22:55
0.povuć ušteđevinu iz banaka
1.devalvirati kunu za 50% , banke propadaju
2. građani oslobođeni vraćanja kredita povećaju javnu potrošnju i potiču proizvodnju
3. ustrojit banke u 100% hrvatskom vlasništvu
4. više ne rasprodavat domovinu
-------------------------------------------------------------------------
od sada duplo više uvažavam sve što napišeš. bravo majistore. ovo je prošlo nezapeženo- ali stranka koja bi iznila ovakav program za spas hrvatske, ima moj glas.
Komentar od: crolink07 | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:44
Latinica, Goldstein, Puhovski i slična bratija ?
NE !
Dobroslav Paraga !
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:35
"crnolik", bališ . napišeš tri reda istine pa zavidaš jednu veliku laž.
vidi se da si završija kumrovečki tečaj za provokatore.
Istina da je Tuđman potekao iz vaših redova ali on je ipak bio istinski Hrvat koji vas je na kraju sjeba i zajeba 93, uz pomoć iseljeničke komponente vas je dobri djelom i posmicao iz vladajuće garniture ali pošto je ubrzo obolio preživjeli ste njegovo vrijeme. Nadam se da je napokon sazrilo vrijeme da se Hrvatska riješi vas nasljednika Bleiburških koljača. Bljak
Komentar od: Remeta | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:35
Crolink07,
to je činjenica i glupo je to pitanje jesan li ja bi s njim, jer bi i ja tebe moga pitat je si li ga ti vidi kad je ubija. Daklem, glupo. Ne znan odakle i zašto se nakupilo toliko mržnje u tebi, ali nikoliko stvari i tvrdnji koje si u svomen traktatu nave ne stoji i ne odgovara istini, odnosno su prepipisane iz Latinice, od Goldsteina, Jakovine, Puhovskog i slične bratije, a znamo kako su oni došli na te ideje ....Ima još jedna činjenica, a to je da se čovik, a pogotovo "povijesne" ličnosti tribaju vridnovat prema onome kako su se u određenome povijesnome trenutku ponile prema sebi (to znaju samo one ) i prema svome narodu. U ovom slučaju smo dobili državu (ali nemoj odma o lošeme u njoj) ali je država. Hrvatska, hrvatskoga naroda.
Komentar od: dabar | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:01
pozdravljam obitelj PETRAK i čestitam im današnji blagdan,Dan NDH,naše ponosne domovine,za koju su i oni kako vidim dali svoje živote.
Doli jugoslavija!
Doli partizanski koljači!
Doli dalmatinska orjuna!
Za dom spremni !
Komentar od: Remeta | Komentirano: 10. travanj 2009. 13:00
crolink07..
od travnja 1945.godine je Franjo Tuđman boravio u Beogradu pa tako ni moga bit u Sloveniji. To je činjenica, i ne laži, a o njemu moreš mislit ča očeš.
Komentar od: | Komentirano: 10. travanj 2009. 12:36
previše je te bande, a još su se lipo rasporedili po svim strankama, ima ih u HDZ,SDP,HNS .ma nema di ih nema!!
Komentar od: Dortmunder | Komentirano: 10. travanj 2009. 12:19
Pa neće valjda Jugoslavenčinehrvatine sami sebe zatvarat i sudit ?
Bebić predsjednik Sabora,dobar poznavatelj ćirilice Sova Šeks do njega,Kosorica kumrovečka škola,itd.,itd.,mogao bi do sutra ovako.
Strpljenja,gnjide će pokrepat kad tad !!!
Komentar od: crolink07 | Komentirano: 10. travanj 2009. 12:08
Tuđman se nikada nije ispričao niti pokajao za svoje osobno sudjelovanje u masovnim pogubljenjima nakon Drugoga svjetskog rata.

U tom smislu, floskula o pomirbi služila mu je kao maska da prikrije vlastitu odgovornost za uspostavu neljudske jugoslavenske komunističke diktature nad vlastitim narodom.

On je osobno javno zabranio otvaranje istrage o zločinima nad jamom Jazovkom i drugim poslijeratnim masovnim gubilištima još u srpnju 1990. godine, čime je odmah nagovijestio da mu do istinske pomirbe, dakle, do oprosta za zločine, na temelju priznanja ili utvrđivanja nečije krivnje, nikada nije istinski stalo.

Na posljetku, pomirba mu je poslužila da se pod njezinom maskom ujedine udbaši iz emigracije i udbaši iz domovine, a da ne budu prepoznati i razotkriveni.
Komentar od: ivan grozni | Komentirano: 10. travanj 2009. 11:45
nikd se nece ni napraviti,jer isti su jos uvik na vlasti,samo s drugom partijskom knjizicom.dobro se sican 91.godine,bija sam u policiji,a ministar je bija manolic,isti koji je potpisa moje hapsenje osamdesetih godina u ime udbe,tj.bija je sef udbe za hrvatsku.tudjman nikad nije isa na bleiburg,jer je i sam tamo sudjelova ka najmladji i ljubljeni titov general,ocu reci da je tatica nacije sam bija komunjara i da se je devedesetih obkruzija sa istima banditima,spijunima i hostaplerima.a 20 godin je proslo i nista se nije prominilo,naprotiv jos je gora situacija.jadna nam domovina i narod,kakvi nas upravljaju,biti ce i gore