Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 09.03.2009. u 13:32

što vole i čime se zabavljaju trojica mogućih splitskih gradonačelnika

Kerum voli Kuma, Kuret Bonda, a Ostojić Forresta Gumpa

Nakon Splita, Ostojić preferira Barcelonu, Prag, London i Komižu, Kerumu su dragi još Solin i njegovo Ogorje, a Kuret o drugim gradovima ni ne razmišlja

Dva mjeseca uoči lokalnih izbora, na kojima će se prvi put izravno, imenom i prezimenom, birati novi splitski gradonačelnik, odlučili smo vam predstaviti glavne pretendente na mjesto prvog čovjeka dalmatinske metropole.

Vodeći se rezultatima dosadašnjih anketnih istraživanja, novi šef Banovine tražit će se očito među trojicom kandidata: poduzetnikom Željkom Kerumom, koji je pomalo iznenađujuće u predizbornu utrku ušao kao glavni favorit, Rankom Ostojićem, SDP-ovom uzdanicom da nakon punih pet godina ponovno u crveno oboji jedan od triju najvećih hrvatskih gradova, te Ivanom Kuretom, aktualnim poteštatom iz redova HDZ-a, najjače gradske stranke.

Predizborna prepucavanja, uostalom, već su počela: SDP je pokrenuo mašineriju, oglasili su opću uzbunu i ovaj put ozbiljno ulaze u kampanju. Vladajući HDZ posljednja tri mjeseca mahnito pokreće velike projekte, od gradnje novih POS-ovih stanova, uređenja istočnog dijela grada i legalizacije tisuća bespravnih objekata na periferiji, do donošenja novih, boljih i sve spektakularnijih urbanističkih planova koji bi od grada trebali napraviti mediteransko središte.

Kerum, pak, iz dana u dan dokazuje kako je najveći gradski dobrotvor: zapošljava invalide, dijeli nagrade svojim zaposlenicima, financira posrnule sportske klubove...

Velike rivale stoga smo, barem ovaj put, poštedjeli ozbiljnih riječi. Željeli smo da vam se, prije svega, predstave kao obični građani, te da nam otkriju kako provode slobodno vrijeme, noćare li, prate li “Hajduka”, idu li na sportske događaje, što slušaju, čitaju, pjevaju...

•• Kako i gdje provodite slobodno vrijeme?

Ranko Ostojić: Svaki trenutak kvalitetno koristim, ponajprije s obitelji. Nastojim sa suprugom i djecom sudjelovati u zajedničkim aktivnostima. Nerijetko odlazimo na izlete u prirodu s izviđačima. Na Marjanu smo bilo u šetnji, bilo u vožnji biciklom. Supruzi se nastojim pridružiti u teatru kad su premijere. Noći muzeja ne propuštamo... Volim putovanje... Nažalost, rijetko sam u prigodi da s prijateljima odem u konobu, gdje je uvijek prava atmosfera.

Željko Kerum: Nemam slobodnog vremena.

Ivan Kuret: Slobodno vrijeme? Ono malo što ostane, uvijek s obitelji...

•• Kakav vam je noćni život? Izlazite li često?

Ostojić: Ne. No, nekad je bila drugačija priča.

Kerum: Izađem, ali u posljednje vrijeme jako rijetko.

Kuret: Izlazim, naravno, na društvena događanja. Što se tiče drugih izlazaka, osim kod prijatelja u povodu posebnih prigoda, što mi je i najdraže, povirim na “Apuntamenat” ili na Bateriju koji put, doduše, rijetko.

•• Najdraži kafić/restoran?

Kerum: Restoran SKY u “Jokeru” i “Central” na Pjaci.

Kuret: Svako jutro kad odlazim na posao, prođem s kolegom preko Rive pa do Banovine. Jutarnju kavu popijem na Voćnom trgu u “Favoli”, a vikendom obavezno u “Labudu”, gdje uvijek volim doći i gdje se osjećam ugodno. Nije kafić, nego klub i dobro poznati, ugodni ljudi.

Ostojić: Najdraži mi je kafić “Art” u Šubićevoj ulici, te “Kaskade” i “Le monde” na Mejama. Što se tiče restorana, imam više omiljenih, no ni jedan ne bih posebno izdvajao.

•• Kupate li se ljeti u gradu i koja vam je plaža najomiljenija?

Kuret: Okupam se, naravno. Volim otići na” Jadran” jer sam na Zvončacu odrastao. Kad već spominjete Split, onda moram istaknuti da, budući da volim isploviti brodom kad god mogu, često odem do Čiova okupati se (opet Split, je li tako?).

Kerum: Ne kupam se u gradu, jer ljeti sam uglavnom na brodu.

Ostojić: Ne, jer ljeti sam uglavnom s obitelji u Povljima na Braču. A od svih splitskih plaža najdraži će mi biti Žnjan kada ga uredimo.

•• Koji sport preferirate?

Kerum: Boks, trčanje i plivanje.

Ostojić: Vaterpolo, rukomet i skijanje.

Kuret: Jedrio sam cijeli život. I danas volim otići na more, ali za to rijetko imam priliku. Ipak, moram priznati da još nisam za baciti. More, planine i priroda fasciniraju me i odmaraju, pa zato uz jedrenje, kao veliki i istinski gušt ističem skijanje. Nećete vjerovati, ali mnogi jedriličari ujedno su i odlični skijaši.

•• Pratite li “Hajduka” i idete li često na utakmice?

Ostojić: Pratim sve što se zbiva oko Hajduka, ali na utakmicama me nećete često vidjeti. Valjda je to zbog komoda, jer dobru utakmicu radije pogledam u udobnosti svog doma.

Kuret: Pratim i odem na utakmicu kad stignem. Evo, na Cibaliju nisam stigao.

Kerum: Ponekad, kad uhvatim vremena.

•• Najdraža knjiga/film/glazba?

Kuret: Filmove volim, pogotovo avanturističke, a jedan od najboljih je svakako “Ben Hur”. Nećete vjerovati, ali volim i filmove o Jamesu Bondu (uvijek znaš da Bond pobijedi...). Što se tiče glazbe, tu su Gibonni i Luky, od stranih svašta, npr. 10000 Maniacs, Cranberies, Dido i slično. Zadnja knjiga koju sam pročitao je “Odvažnost nade” Baracka Obame.

Kerum: Najdraža mi je knjiga “Grička vještica” Marije Jurić-Zagorke, film “Kum”, a slušam samo dalmatinsku glazbu.

Ostojić: Knjiga: “Na zapadu ništa novo” Remarquea, najdraži mi je film “Forrest Gump”, a glazba Vangelis i Daleka obala (ne nužno tim redoslijedom).

•• Najdraži grad/mjesto, nakon Splita, naravno?

Kerum: Solin i moje Ogorje.

Ostojić: Barcelona, Prag, Trondheim, Lisabon i London, a u Hrvatskoj Opatija i Komiža.

Kuret: U svijetu ima puno lijepih gradova i neke sam i vidio, ali ništa ne mogu usporediti sa Splitom. Ne vidim sebe ni u jednom drugom gradu, pa o njima i ne razmišljam.

•• Najbolji splitski gradonačelnik svih vremena?

Ostojić: Ima ih više koji su zadužili Split i teško je izdvojiti samo jednog. Najistaknutiji su zasigurno Bajamonti, Tartaglia, Miličić i Skataretiko, a izdvajam ih jer je svaki od njih napravio korak od sedam milja.

Kuret: Ovo ću pitanje preskočiti. Već sam rekao da je Split za mene sve. To je tako zbog ljudi koji su ga gradili i stvarali život po mjeri čovjeka u njemu. Siguran sam da je svaki gradonačelnik kroz povijest ugradio najbolji djelić sebe u stvaranje danas moga grada. Svima im hvala jer znam da su dali najbolje i najviše što su mogli.

Kerum: Nikoga ne bih posebno isticao...

leo kovačić

Osobni podaci

Željko Kerum: rođen 25. 9. 1960., oženjen, dvoje djece, živi na Trsteniku

Ranko Ostojić: rođen 10. 1962., oženjen, dvoje djece, živi na Mejama

Ivan Kuret: rođen 22. 12. 1971., oženjen, dvoje djece, živi na Firulama

 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: | Komentirano: 11. ožujak 2009. 9:05
Dragi Lastane, ja volin sva tri navedena filma,
ali mi je najdraži
Rubljov od Tarkovskog.
Mogu li ja bit gradonačelnik umisto gradonačelnika?
Komentar od: onko | Komentirano: 10. ožujak 2009. 8:16
Nakon emisije "Istinom do gola" mislim da sam naša svog kandidata za slijedeće izbore za poteštata! Totalno sam prominija mišljenje o g. Primorcu i volija bi da ON bude za kormilom ovog najluđeg grada!
Komentar od: | Komentirano: 10. ožujak 2009. 6:43
Zeljko bi raspegla ovu dvojicu u sekund. Saka iz Ogorja tesko pada. Nije napuvan i ne glumata neki nobl ka svi ostali prekonocni bogatasi. Nas je covk i svaka mu dala. A riva ionako izgleda ka merkator pa more izgledat i ka joker
Komentar od: morski čovik | Komentirano: 10. ožujak 2009. 0:58
KURET JE JEDINI GRADONAČELNIK...
Jedino njemu može biti grad ispred vlastitih i političkih interesa.
Ima se priliku išporkat, ali nije, moga je napunit džepove ka i svi prethodnici zadnjih 15 godina, ali nije... Nema on bogatstva, nema za njim nikakvih afera, ima naobrazbu, ima i poštenje i iskrenost!
Ostojić je lažov kojemu je zanimanje političar, priko politike uljebija je sebe, ženu i cilu familiju. Kroz politiku je ima miljun afera, orijentiran pro-jugoslavenski... da ga novinar nije zaustavija ispunija bi cilu novinu šta radi u slobodno vrime, jer radno ionako nikad nije ima.
Kerum koliko je god simpatičan ka tzv. narodni čovik puka je sa investicijama i ovo mu je jedini način da realizira svoje projekte. Nezamislivo je da čovik koji nema niti sekund slobodnog vrimena u svojoj firmi, sada sve to makne sa strane i posveti se gradu!!! Ovaj grad se već dobro opeka sa poduzetnicima koji su pozicije u gradskom vijeću iskoristili samo za punjenje svojih džepova...
Komentar od: NikoX | Komentirano: 9. ožujak 2009. 22:05
HDZ i Kuret pokreću "velike" projekte - na pragu izbora! Naravno, jer se nema sa čim pohvaliti za proteklog mandata. To što on sada pokreće , Zadar je već napravio! A i tamo je HDZ, samo za razliku od Kureta ( i njegova HDZ predhodnika) , tamo je sposoban gradonačelnik ! Dok, Kuret nema samostalnosti, nema odlučnosti, a pogotovo nema političku hrabrost.

Kerum daruje, nagrađuje,...., i tome slično. Pa što bi čovjek drugo mogao? Ako bude izabran, nadoknadit će on to, zar ne. Jer, pored tolikog bogatstva, stečenog za 18, samo 18, godina zašto bi se čovjek kandidirao, osim vlastitog interesa.

Ostao je Ostojić! Ipak bih rekao: najprije bi njemu, od kandidiranih, dao grad " u ruke "! Nema on bogatstva, nema za njim nikakvih afera, ima naobrazbu, ima političko i gospodarsko iskustvo, samostalnost u radu, odlučnost, ima - poštenje i iskrenost! Jedino njemu može biti grad ispred vlastitih i političkih interesa.
Komentar od: aspalatos13 | Komentirano: 9. ožujak 2009. 21:30
REZULTAT ANKETE :
najbolji je kandidat onaj koji dobije više od 30 odgovora DA, a to je 120.000 kuna, oprostite, bodova, koje se dijele sa kologramima vlastite žene i brojem domaćih životinja, uključujući pudlice.....ala....evo nam prešidenta....
Komentar od: Fabio | Komentirano: 9. ožujak 2009. 21:28
Lipa ti je ta pismica Tramače !

Ja sam bija s malin šopingat u jednoj EU metropoli, di san bija siguran da nema ni jednog ne rvata nego s našig bivšig područja, mali zajeb....a ja onako ponašku, zabeštima, ništa grubo, malo po domaću, kad se otvoriše vrata druge kabine, dvi ženske s dicon, udri u smij, najbolje se kažu svadja na matrinjem jeziku, lipe dvi ercegovke, a šta smo se lipo isćakulali, šta je lipo kako si reka srist svoga čovika u bilome svitu, koja regija, koji vlaji, boduli, svi Rvati ! Lipo je reka Kerum, najdraži mu grad Solin i Ogorje, čovik voli svoje, šta će se natezati, tko zna jel išta drugo i vidija.

Komentar od: aspalatos13 | Komentirano: 9. ožujak 2009. 21:27
likovi bi morali na višem kulturnom nivou, pružiti nam priliku izabrati najboljeg, a to se može postići kroz anketu i tada bi se uštedili novci potrošeni na eventualne izbore, zato šaljemo svim kandidatima anketni listić, da ga ispune i do petka vrate ispunjenog, mogu se savjetovati sa rodbinom i pretpostavljenima (molimo listić ispunjavajte kemijskom olovkom):
ZAOKRUŽITE ODGOVOR:
-mogu iskopat dnevno 200kila kumpira........... DA.....NE
-mudante minjan svake sedmice redovno...... DA.....NE
-gadno lažem i gledam u oći .......................... DA.....NE
-čitam svakodnevno erotske tiskovine ............ DA......NE
-kopam nos kažiprstom na semaforu ............. DA.....NE
-peren zube obavezno svake nedilje... ............ DA.....NE
-mogu polokat litru iz bukare od kolpa ........... DA.....NE
-mogu me vriđat, a da se ne zacrvenim .......... DA.....NE
-žena mi svaki dan ide na pazar .................... DA....NE
-imam seksualne odnose sa nadređenima ...... DA....NE
-kad sam bio dite zvali su me papak .............. DA....NE
-ljutim se kad ne dobije mito ..........................DA.....NE
Komentar od: pepegenius@net.hr | Komentirano: 9. ožujak 2009. 21:04
bilo bi najbolje da budu sva tri.jedan zna pisat drugi čitat a treći im se divi.
Komentar od: | Komentirano: 9. ožujak 2009. 20:35
Ovo san Pilicu napisa za clanak iz Grcke di je prica valjda bugarsko-srpsko-hrvatsko-dalmatinski...a lipi su to govori.

Mozes li zamisliti da stojis na travnjaku
negdi na dalekoj Zapadnoj obali Amerike
ili tocnije u Brkli, Kalifornija (Berkeley, a)
i gledas dvojicu ljudi kako slazu jedro na travnjaku
i cujes da pricaju jezikom koji razumis, ali ne skroz,
ipak osjecas da je i TVOJ i BLIZAK
i cini ti se da bi moga biti ili bugarski ili makedonski,
da bi ti se nakon toga jedan od tih ljudi okrenija, pogleda te,
i prije nego li si ti izustija i rici, reka:

"KAKO SI BRATE"?

"Hej Slaveni jos ste ZIVI,
ja bi piva ne bi staja...."

Zivila nam nasa kultura i kulturna raznolikost citave regije. To je bogatstvo vece od svih nebodera na Menhetnu (priveja bi i ovo samo presin, pa mi se ne da traziti).

Tvoj Tramak
Komentar od: Fabio | Komentirano: 9. ožujak 2009. 20:01
Pozdrav Tramak legendo, ma javija bi se, al mi je tribalo najprije pročitati sve komentare, a da ne spominjem intelektualni članak, komentare budućih gradonačelnika,
čini mi se da će nam biti ka u njhovim filmovima, Kum, Bond, Forest G. ajme, stoga se uzdan u se i u svoje kljuse.
Usput Tramak, potpisujem ti svaku rič, u pravu si 100 %.


Komentar od: | Komentirano: 9. ožujak 2009. 19:36
Fabio moj, javi se, evo cak ni Tramak ne more daleko bez saveznika ... takav je zivot ... Vuk Samotnjak I Skitnica i Sanjar ruku vam pruza ...

E da, o jeziku, filmovima i kulturi. Je, jedan dio nase kulture je dosa kroz skole, ali nije to sta nas cini posebnim. Posebnim nas cini upravo nasa dalmatinska kultura. Ovo kazem uz puni respekt svih kultura ovoga svita, bilo "kulturnih", bilo "nekulturnih", kao da tako nesto i postoji, jer postoju samo razlicite kulture. Mislim da je nas doprinost svitskoj raznolikosti u tome da cuvamo i gradimo svoje, a ne da kopiramo zagrebacku kulturu, koja je kopija becke, londonske, itd .... Istina vecina nas je islo tamo u skolu ali triba svoje sacuvati. Nije to neki otpor, nego jednostavno radi LIPOTE. Odo ja s teme ko zna di. Samo san tija reci da izbor gradonacelnika Splita (usput nacelnik je puno bolja ric nego recimo "vrhovnik", ili "vlada"), dobro, otih reci da americka zabavna masinerija, iako ima veliku moc, bi nekada tribala biti IGNORANA (da "ignorana", bez njemackih "iziracija").
Ajd, idjen dalje stokod naci u lokvi SD
(a ne "iden", jer je udjen, dodjen, naidjen i prodjen, obidjen, zaobidjen, pa prema tome IDJEEEEN ca).
NEKA NASE IKAVICE! CUVAJMO JE i KORISTIMO JE.

VT
Komentar od: | Komentirano: 9. ožujak 2009. 19:06
Sve san krivo natipka jer letin s onin "posalji" botunon (a, "dalmacija u krvi"), mada nes ti bitne stvari. Samo sam tija dodati da takve nebulozne "vridnosne vertikale", kao neke americke zabavne produkcije, bi tribalo biti relevnatno. Oho, nema sta. Bilo bi bolje da vidimo koliko richi tipa "show", "boat", ili "fan", ili "celebrity", ili ovo iznad "by" Marko Njegoc, ili WHATEVER OTHER FUCKING ENGLISH WORD, kada me je vec isprovociralo se svakodnevno seta ponovinama koje se zovu Dalmacija. Da li iko od tih ljudi govori o ocuvanju i poboljsanju dalmatinske kulture, ili samo o novcima, zgradurinama, ili brodurinama? A, da li iko ima ista reci o KULTURI i sta se dogadja s jezikom, a d ne govorim sta je po TV, kinima itd. Dobro, nije posa gradonacelnika Splita da vrsi jezicnu politiku citave zemlje, ali u Splitu bi mozda i moga. Pogledajmo samo s live strane tu, te "biznis", iznad je "by", pa "blogeri", pa ode ispod najprije formalno "posaljite", da bi odma poslin toga bilo neformalno "Odustani". Bem ti nivo i jezik.
Nije bitan "sluzbeni" (citaj opresivni), niti "knjizevni" (citaj .... kompjuter se gasi ...
nastavlja se ..

VT
Komentar od: Fazza | Komentirano: 9. ožujak 2009. 18:10
Bili oni marionete, neuki tukci ili neznam ti ja šta.... jedan od njih trojice ti je gradonačelnik... pa se ti slikaj.
A možda i nije svako zlo za zlo...
Komentar od: painkiller | Komentirano: 9. ožujak 2009. 18:09
Zaludu ti intelekt (koji je u Kureta upitan, šta je on to napravija, osim se uvlačija u HDZ-ovske guzice) kad ti je karaker 0. Moralnost i težnja da se napravi nešto za drugoga ili za opće dobro, a ne punit sebi (i rodijacin) žepe (to su već doktorirali todorići, kerumi, tuđmani i sav taj ološ koja paradira medijima i kroji politiku ove nesritne zemlje).
Komentar od: lavura | Komentirano: 9. ožujak 2009. 17:53
kad bi gledali čovikovu načitanost i intelekt onda bi favorit bia kuret, ali pošto živimo na balkanu, jedino bi kerum moga nešto napraviti u st-u...ovi ostali su obične stranačke marionete
Komentar od: painkiller | Komentirano: 9. ožujak 2009. 17:50
Za onog kromanjonca keruma mi je jasno da je odabra Kuma ka najdraži film (jer mu je simpatično kako su taljanski rodijaci jamili kintu, a Gričku vješticu neću komentirat, jer je njemu literarni vrhunac soprtska rubrika Slobodne), ova druga dva su se pomišali. Jer baš mi oni jadni (intelektualno, ne financijski) Kuret, pari retardinjo ka Forrest Gump, a Ostojić je pokaza da bi tija bit ka Bond (kad je za vrime koalicijske vlasti bija prvi pendrek dalmacije). Koji skup retaja, i mi bi od njih tribali izabrat gradonačelnika. A ne bi in svoj trojici probušeni goldun ostavija na čuvanje.
Komentar od: elliot ness | Komentirano: 9. ožujak 2009. 17:41
OSTOJIĆ-FOREST GUMP
Komentar od: Fazza | Komentirano: 9. ožujak 2009. 17:26
Ha...Ha... da "Grička vještica"... čovik je legenda.... bolje bi mu bilo da je reka da nije u životu knjigu pročita, više bi punata skupija.
A šta u biti i je fascinantno.... naoko neuk čovik napravi ovakav "poslovni uspjeh"....
Komentar od: mlatimudan71 | Komentirano: 9. ožujak 2009. 17:04
Dajen 100 Eura Kerumu ako nabroji 3 gradonačelinika prije 90-te, al uz uvjet da ne prepisuje od Ostojića!
: )
Komentar od: | Komentirano: 9. ožujak 2009. 16:45
Biće je Ostojiću Forrest Gump najdraži jer se nekako prepoznaje u glavnom liku filma. pari ebete isto ka i Hanks u filmu.
Komentar od: aamaddeuss | Komentirano: 9. ožujak 2009. 16:38
zanimljivi kandidati.Kuret mi je najsimpatičniji.
Komentar od: radojko | Komentirano: 9. ožujak 2009. 16:32
U startu da se ogradim, nisam član HDZ-a ali nekako mi se čini da Kuret ima najčišću biografiju...
Komentar od: mrgud | Komentirano: 9. ožujak 2009. 16:11
Gospe mila pomozi mi odabrat gradonačelnika jer ja stvarno više ne mogu !
Komentar od: onko | Komentirano: 9. ožujak 2009. 15:45
Kakva katastrofa, opet nemamo niti jednog "prvaog" kandidata kojem će grad bit isprid vlasititih ili političkih interesa. A da nam je izvuč nekog "Obamu" za poteštata?
Komentar od: dr_bugar | Komentirano: 9. ožujak 2009. 14:35
najjači mi je komentar damira pilića na ovi članak koji je izaša u današnjoj slobodnoj, iz kojeg dotični gospodin novinar donosi neke psiho analize trojice kandidata na osnovu filmova koji vole. iz toga se jasno da zaključit da gospodin pilić nema pojma ni o psiho analizi određenih pojedinaca, a šta je još gore od toga, ne zna ni o filmovima puno, šta me ni ne čudi jer ih je pogleda možda 3-4 u životu. piliću ostavi se ćorava posla.