StoryEditorOCM
Dalmacijaza zaštitu prirodnih vrijednosti osporava koncesiju ŠRD-A ‘Šaran’ nad zaštićenim Prološkim blatom

Krivolovci caruju u Prološkom blatu

Piše PSD.
1. ožujka 2009. - 22:38

Potrebno je donijeti podzakonski akt po kojem će se odrediti ribolovni pribor koji se može koristiti, vrijeme, mjesto, veličina, vrsta i količina dnevnog ulova, smatra Ivan Gabelica

U subotu je u prološkom Domu kulture ŠRD-a „Šaran“, u suradnji sa ŠRS-om Splitsko-dalmatinske županije, organizirano predavanje i ribički ispit za prološke ribolovce, i ponovno se aktualiziralo pitanje o tome tko upravlja Prološkim blatom.

Većina imotskih ribolovaca, ali i oni iz susjedne Hercegovine, lovi na spomenutom jezeru, a ŠRD „Šaran“ je dobio od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dvadesetogodišnju koncesiju, što je dokumentirano potvrdio i tajnik Društva Ante Mikulić.

Međutim, još nisu ustrojene sve strukture Društva, nema ribočuvarske službe, pa se time i nastavlja dugogodišnja anarhija u inače zaštićenom pojasu prirode Prološkoga blata. Desetljećima se lovi izvan svih ribolovnih norma, svi poznati ribolovni alati su „dopušteni“, a nije ni strano da se riba lovi - eksplozivom.

Legitimitet spomenutom društvu, kao i koncesijsko rješenje, osporava Ivan Gabelica, ravnatelj Županijske javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti, koji veli da spomenuto koncesijsko rješenje još nije vidio.

- Predsjednik ŠRD-a “Šaran“ Luka Ćorić mi je potvrdio da već osam godina nije održana ni jedna skupština Društva, pa time dolazi u pitanje legitimitet udruge. Nadalje, u članku 3. točka 2. Zakona o slatkovodnom ribarstvu stoji da se ribolov može obavljati u zaštićenim dijelovima prirode sukladno sa Zakonom o zaštiti prirode, i to na mjestima koje odredi mjerodavna javna ustanova. Konkretno, to znači da Prološkim blatom upravlja naša Javna ustanova.

Prije negoli se dopusti rekreacijski ribolov, potrebno je donijeti podzakonski akt po kojem će se odrediti ribolovni pribor koji se može koristiti, vrijeme, mjesto, veličina, vrsta i količina dnevnog ulova, te naknada za obavljanje rekreativnog ribolova.

Sve ovo navedeno riješit će se pravilnikom o unutarnjem redu koji je upućen na usvajanje na tri adrese mjerodavnih ministarstava - ističe Ivan Gabelica. Uskoro će nova ribolovna sezona, a kako stvari stoje, sve dok se ne dogovore lokalne, županijske i državne institucije, dugogodišnja agonija se nastavlja, a Prološkim blatom će vladati krivolovci, lovokradice i dinamitaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:32