Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Hrvatska

Objavljeno 15.04.2008. u 15:17

obitelj Vaska lipovca iznosi prijedlog projekta za smještaj neprocjenjivo vrijednog opusa

Vaskov mediteranski svijet na okupu u Vukovarskoj

Prijedlog je da se u zapuštenu ambulantu građevinara usele ‘Biciklisti’ i četiri cjeline, Mediteran, Sport, Sakralnost i Erotika. Uz galeriju, mini kompleks bi činili atelijer i park skulptura

GALERIJA

Prijedlog je da se u zapuštenu ambulantu građevinara usele ‘Biciklisti’ i četiri cjeline, Mediteran, Sport, Sakralnost i Erotika. Uz galeriju, mini kompleks bi činili atelijer i park skulptura

Gotovo dvije godine nakon smrti velikog umjetnika Mediterana Vaska Lipovca, nije sasvim jasno što Split, u kojemu je proveo stvaralački vijek, namjerava s vrijednom ostavštinom Kotoranina. Nakon smrti, na nekoliko lokacija u gradu začuđenih je očiju ostao čudnovati svijet matrona, kapetana, biciklista, švora, svetaca i zamamnih putana.

Brodi, zaljevi i jedra, ukupno više od dvije tisuće radova, od kojih najmanja skulptura visoka kao palac, do golemih monumenata, čekaju smještaj dostojan Vaskove veličine. Naravno, konsenzus postoji, svi su za prezentaciju, ali i tipično splitski, svi čekaju tko će i na kojem mjestu napraviti prvi korak.

A ako se ne skoči odmah, sve će se po običaju rastegnuti u nedogled. Sinovi Ranko, Mario i Marko stoga su se obratili Gradskom vijeću za kulturu, koje ih je uputilo da najprije treba popisati i katalogizirati sve radove, pa su uz pomoć Vaskova dugogodišnjeg suradnika Mirka Gelemanovića nekoliko mjeseci to i radili.

Malo kvadrata

Prvu inicijativu za konkretniji potez, očuvanje, zaštitu i adaptaciju atelijera u Vukovarskoj, spomenuo je još na sprovodu povjesničar umjetnosti Joško Belamarić. Uz to, za trajni spomen golemog opusa valjalo je razmišljati o galeriji, pa se Marko Lipovac, po struci arhitekt, ne čekajući gradsku i državnu birokraciju uhvatio posla i s braćom iznio konkretan prijedlog, logičan i prilično jednostavan.

- Uz atelijer koji je otac kupio i adaptirao 1990. godine, stara je tzv. ambulanta građevinara, odnosno poduzeća ‘Pomgrad’, nevelika zgrada površine 550 kvadrata. Tako je naš prijedlog, možda i najjeftiniji, naravno uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, da se ambulanta uredi za galeriju, te bi uz atelijer i maleni park skulptura činila minijaturnu cjelinu s presjekom opusa – navodi Marko, napominjući kako bi tako galerija bila gotovo u samom središtu grada, a ne bi bilo potrebno značajno širenje gabarita.

Galerija bi imala dvije etaže, preko čitave sjeverne strane rasporedilo bi se pedesetak poznatih ‘Biciklista’, a s južne radovi u četiri cjeline, Mediteran, Sport, Sakralnost i Erotika, dakle, teme kojima se Lipovac uglavnom bavio. Kako cjelokupni opus ipak ne bi stao u toliko kvadrata, budući da je Vasko radio u brojnim tehnikama i golemom broju varijanti, Lipovci predlažu da se izlaganju pristupi na suvremeniji način, stalnim izmjenama postava, što bi posjetitelje uvijek iznova privlačilo. Uz izložbeni prostor, galerija bi imala i malu knjižnicu, arhiv, radionicu, suvenirnicu…

- Ovo je tek jedna ideja, varijanta koja ne mora biti prihvaćena. No, smatrali smo da je bolje nešto predložiti nego čekati godinama, dok radovi propadaju – kažu braća Lipovac.

Kulturna snaga

Obiteljsku inicijativu pozitivnom vidi i Andro Krstulović Opara, predsjednik splitskog Društva povjesničara umjetnosti, uspoređujući ovu ostavštinu sa zbirkom Emanuela Vidovića.

- Split nikada ne bi vidio zbirku Vidović da njegovi  potomci nisu desetljećima čuvali jedinstvenost majstorove ostavštine unatoč obećanjima “odgovornih”. Mi više nemamo ‘luksuz’ višedesetljetnog otezanja s Vidovićem ili pak bespomoćno pratiti žalosnu storiju Meštrovićevih potomaka. Ne smijemo dopustiti isto i s Vaskovim opusom i njegovim atelijerom koji su supruga i sinovi te vrijedni Gelemanović sačuvali upravo onakvim kakvim ga je majstor ostavio. Stoga je namjera obitelji Lipovac da po projektu najmlađega sina od atelijera i radionice napravi Vaskovu galeriju upravo najbolje jamstvo za pravu valorizaciju ostavštine – zaključuje Krstulović Opara, ističući kako bi za hrvatske uvjete posve inovativnim načinom upravljanja Vaskovom ostavštinom, kroz model privatno-javne zaklade, mogao biti osiguran potreban novac za realizaciju i funkcioniranje Vaskove galerije.

- Na društvu je da takav projekt konkretno prati i kreativnim nasljednicima omogući da Split u svoju kulturnu mapu ucrta još jedno vrijedno žarište – kaže Andro Krstulović Opara.

Ivan Kuret: Podržavam ideju

Podržavam ideju o galeriji, premda u Banovini još nismo prokomentirali projekt. Uloga obitelji je važna, oni su sljednici ostavštine, a ako postoji mogućnost da Grad podrži ovu viziju, napravit ćemo sve što je moguće. Volio bih da se projekt prezentira svima koji mogu pomoći.


Joško Belamarić: Izvanredan projekt

Vidio sam projekt, i mislim da je izvanredan! Ideja o povezivanju galerije, atelijera i parka skulptura na Vukovarskoj, u jednom urbanom džepu, na križištu novih gradskih tangenti, mene je osvojila na prvi mah. Nitko sretniji od mene ako Vasko dobije takav kompleks.


Jerko Rošin: Nadam se da će biti snage i volje

 Kad sam doznao za ideju, obišao sam taj prostor, i čini mi se da bi moglo biti interesantno, nadam se da će biti snage i volje za rješavanje pravnih i tehničkih pitanja. Vaskov opus je velik i u ovako skromnim gabaritima najvećim dijelom ne može biti u stalnom postavu, stoga bi možda trebalo razmisliti i o projektiranju podrumskog prostora koji bi zbog položaja terena bio u visini s atelijerom, koji već sada ima snažnu simboliku.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: nemo | Komentirano: 26. srpanj 2008. 21:33
proci ce godine i godine, desetljeca ...
Komentar od: nino | Komentirano: 6. svibanj 2008. 8:20
Ovako nešto Splitu triba.
Komentar od: petros | Komentirano: 15. travanj 2008. 21:35
apsolutno genijalno
Komentar od: ikastelan | Komentirano: 15. travanj 2008. 17:48
prekrasno!