StoryEditorOCM
Dalmacijapropao projekt kod trogira

Poduzetnik Toni Katić: Švicarsko-njemačka tvrtka odustala je od ulaganja zbog nepostojanja pristupnog puta

Piše Gordana Dragan
9. travnja 2016. - 01:17
Trogir, 010416. Investitor Toni Katic u buducoj radnoj zoni Plano. Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Hrvatski poduzetnik s njemačkom adresom Toni Katić pozornost javnosti privukao je nedavno, kada je upozorio na problem hrvatske birokracije, usporedivši količinu papirologije i utrošeno vrijeme potrebno za dobivanje građevinske dozvole u Hrvatskoj s onim u Njemačkoj, zbog čega investitori odustaju od ulaganja u našu zemlju.

Tada je objavio i zgodnu ilustraciju po kojoj je u Njemačkoj potreban jedan centimetar visoka dokumentacija i mjesec dana čekanja od arhitekta do dozvole, za razliku od Hrvatske u kojoj je potrebno skupiti "mac" papira debeo 21 centimetar i čekati osam mjeseci!

Objavu "Prijedlog za bolju – jednostavniju Hrvatsku", u kojoj nudi rješenja kako Lijepu našu stvoriti ekonomski zdravom, uputio je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Tihomiru Oreškoviću, a prošlog tjedna sastao se s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Rekao je kako se nada da će uskoro moći s njim razgovarati o dobrim stvarima koje će proizići iz cijele ove priče.

Prije njegova odlaska u Njemačku, razgovarali smo s Katićem u Trogiru, gdje mu je propao projekt dovođenja stranih investitora u radnu zonu "Plano 1" u istoimenom prigradskom naselju. Riječ je o investiciji vrijednoj oko tri milijuna eura.

– Dok mnogi naši političari ne shvate da ovo nije igra, da se ne radi o zafrkanciji, da svi oni, bez obzira na stranku ili fotelju, trebaju povući zajedno za isti "konac", mi ćemo biti na gubitku. No, duboko sam uvjeren, jer sam vidio dosta država i tvrtki po cijelom svijetu, i znam da imamo najbolje mogućnosti za ostvarenje investicija. Iz pogrešaka moramo izvući pouku i krenuti naprijed – kazao nam je poduzetnik, pojasnivši zašto je odlučio u Trogir dovesti švicarsko-njemačku tvrtku koja je bila spremna u pogon za proizvodnju strech stropova uložiti oko tri milijuna eura i zaposliti trideset ljudi, te razlog zbog kojega projekt nije ostvaren. Zapelo je zbog neriješene infrastrukture.

Još od 2002. godine, kada je trogirsko Gradsko vijeće donijelo odluku o formiranju industrijsko-proizvodno-poslovne zone "Plano 1", ukupne površine 37,67 hektara, ni jedna protekla vlast, a promijenilo ih se četiri, nije zonu stavila u funkciju. Grad Trogir tada se obvezao da će osigurati sredstva za njezino komunalno opremanje sve dok se ono ne okonča.

Dvije godine poslije, Vijeće je donijelo Urbanistički plan uređenja zone, što je bio preduvjet da se ona "pokrene". Donesene su lokacijske dozvole za komunalnu infrastrukturu, ali nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi vezani uz put koji vodi do zone. I tu je stalo sve do danas. Švicarsko-njemačka tvrtka, kao i mnoge ranije koje su se zanimale za ulaganje u tu zonu, "zapela" je na putu.

Toni Katić ne može shvatiti da je prošlo četrnaest godina, a da na nepreglednoj površini u Planom do danas nema pogona, već da je obrasla u borovu šumu, makiju i korov.

– Zar je moguće da im se investitori nude a da oni ništa ne poduzimaju. Trogir je grad koji se isključivo bavi turizmom. Htio sam pomoći. Položaj grada je na idealnoj lokaciji, u blizini Zračne luke Split te autoceste. U konkurenciji su još bili Dugopolje, Solin i Kaštela. No, odluka je pala na Trogir. Prošle godine poslao sam Gradu pismo namjere, a zatim privatnim vezama došao do zamjenika gradonačelnika Filipa Anđelića, koji me je odveo u Plano, na mjesto radne zone, te objasnio kako nije riješena infrastruktura. Zatim sam se sastao i s gradonačelnikom Antom Stipčićem koji mi je to potvrdio. Od pisma namjere do susreta s trogirskim čelnicima potrošio sam šest mjeseci. Budući da se taj problem, kako je rekao gradonačelnik Stipčić, ne može riješiti u kratkom vremenu, investitori su otišli. Ovaj pokušaj je bio bezuspješan, ali kao rođeni optimist još vjerujem da se ta zona može pokrenuti, da će se trogirska gradska vlast trgnuti. Poručujem im kako nisam odustao te da ću biti uporan – ističe Katić.

Ističe kako je u kontaktu s drugim investitorima koji su voljni uložiti u zonu "Plano 1".

Stipčić: Uzet ćemo novac od EU-a

 

Gradonačelnik Ante Stipčić rekao je kako će Grad Trogir do kraja ove godine aplicirati zonu "Plano 1" za EU fondove, kako bi dobio novac za njezino infrastrukturno uređenje, koji Grad u svom proračunu nema.

Anđelić: 'Pomiješao' sam investitore

 

 

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Trogira, potpredsjednik Ivo Milić iz Hrvatske konzervativne stranke, koji je dovodio pojedine investitore, upitao je gradonačelnika Antu Stipčića (HDZ) gdje je zapelo s investicijom koju je namjeravao dovesti Katić.

Njegov zamjenik Filip Anđelić (HDZ) potvrdio je da se radi o neriješenoj infrastrukturi.

Na Milićev upit u što je švicarsko-njemačka tvrtka namjeravala ulagati, Anđelić je rekao da je riječ o "hali za spajanje računala te proizvodnji kalupa za plastične brodove dužine pet metara"!

Nakon našeg razgovora s Katićem nametnuo se zaključak da se Anđelić ne sjeća o čemu je s njim razgovarao ili ga je možda zamijenio s nekim drugim investitorom.

– Pomiješao sam njega s još nekim drugim. Znam da ih ima šestero koji su se interesirali – odgovorio nam je Anđelić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:36