StoryEditorOCM
DalmacijaPodizanje svijesti

Glavna poruka sa solinskog Sajma mogućnosti: Ulažite u vaše zdravlje!

6. travnja 2016. - 16:21
solin_sajam1-060416

- Više se krećite, prakticirajte tjelesne aktivnosti i bit ćete zdraviji. Učinite sami nešto za svoje zdravlje – poručili su organizatori i sudionici solinskog Sajma mogućnosti kojeg su u povodu Svjetskog dana tjelesne aktivnosti i Svjetskog dana zdravlja na glorijetu u centru Solina organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije i Grad Solin.

- Ovaj Sajam mogućnosti je prilika da ljudima osvjestimo važnost vlastitog ulaganja u zdravlje. Ono što možemo učiniti za sebe jest prevencija i življenje u skladu sa zdravim navikama. Nažalost, mi smo kao i ostatak Europe sve deblja i deblja nacija, svaki četvrti stanovnik ima problema s tjelesnom težinom. To možda nije toliko zbog unosa kalorija, više je zbog nedostatka tjelesne aktivnosti, a sve zbog jednog ubrzanog načina života, stresa, poremećaja ritma hranjenja. Stoga ovom akcijom želimo poručiti svakom stanovniku da i  minimalnim pomakom može spriječiti ili makar odgoditi neku bolest koja ne mora doći s pedeset godina, nego u daleko kasnijoj životnoj dobi – poručila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije mr.sc. Jasna Ninčević, dr.med.spec.epidem. koja se ovom prilikom zahvalila Gradu Solinu i Županiji koje ulažu u ove preventivne programe.

-  Danas su s nama sve zdravstvene ustanove koje djeluju na području grada Solina i naše županije, Dom zdravlja, Patronažna služba, Hitna medicinska pomoć, Ljekarna, te Nastavni zavod za javno zdravstvo čija osnovna funkcija i jest očuvanje i unaprjeđenje zdravlja i samo u te segmente Županija ulaže preko tri milijuna kuna godišnje – kazala je.

- Naša Županija putem svojih ustanova ulaže velike napore u preventivu i edukaciju, te pozivanju svojih sugrađana da se brinu svome zdravlju. Da idu na razne preventivne kontrole, ali isto tako da vode računa o svome zdravlju, primjerice i na način da prekomjerno uživanje alkohola dovedu u razumne granice, isto tako i kada je riječ o pušenju i drugim ovisnostima, te da se svatko od nas posveti tjelesnim aktivnostima jer to mnogo znači za mentalno i tjelesno zdravlje, a na taj način će biti sretniji i doprinijeti više svojoj obitelji, zajednici ili radnom kolektivu – poručio je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, a na brigu o zdravlju svoje je sugrađane pozvao i domaćin, gradonačelnik Blaženko Boban.

- Hvala organizatorima što su ovu aktivnost doveli u Solin, jer važno je kontrolirati svoje zdravlje, to je primarno. Evo, i ja sam jutros to obavio, izmjerio tlak i šećer. Hvala Bogu sve je u odličnom redu – kazao je Boban novinarima nakon kojega je i župan učinio isto.

- Cukar je u redu. Nešto malo je povišen tlak, ali vjerovatno od jutrošnje žurbe, jer danas ima dosta obaveza – kazao nam je potom Ževrnja.

I drugi su građani došli na akciju.

- Tlak i cukar su mi odlični. Dobri su ovakvi preventivni pregledi koje možeš obaviti na ovaj način, kroz jutarnju điradu. Važno je biti u pokretu – poručuje i 68-godišnji Solinjanin Petar Žižić zadovoljan svojim zdravstvenim stanjem.

I za kolegice novinarke, Mariolu i Andreu, mjerenje je prošlo odlično, kažu, pa su zadovoljno uz osmijeh nastavile jutrošnji zadatak.

Osim spomenutih ustanova na solinskom Sajmu mogućnosti sudjelovali su i Hrvatski crveni križ, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Moje dijete” Solin, ravnatelji solinskih škola, policija, Savjet mladih grada, izviđači OIP “Posejdon” i gimnastičarke solinskog kluba “Salta”.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:26