StoryEditorOCM
Dalmacijaveliki tjedan

Imotski: hodočasnici iz cijele Dalmacije gledali Muke Isusove

20. ožujka 2016. - 23:22

Ušao je skrušeno i u šutnji sinoć Imotski i s njim više od deset tisuća hodočasnika, u Veliki tjedan.

Veličanstveno i uvijek iznova neponovljivo. Prikaz Živih slika Muke Isusove tog jedinstvenog svjetskog događaja u Hrvatskom Jeruzalemu, ponovno je po sedamnaesti put izazvao 'poplavu' mira tisućama duša.

A sinoć su u Imotski došli i hodočasnici iz Zagreba, Splita, Zadra, Makarske, jednostavno iz svakog kutka Lijepe naše, da na izvoru mira i spokoja vide kako se "uživo" Bog susreće s čovjekom, kako to Imoćani prikazuju najpotresnije slike u povijesti roda ljudskog.

- Prvi mi je ovo put vidjeti ovako Muku Isusovu. Pripremao sam se danima i vjerujte ovo je fascinantno, neponovljivo, jednostavno nemam riječi za sve opisati - kratko nam je komentirao prikaz Muke izbornik naše rukometne reprezentacije Željko Babić koji je sa svojim prijateljem fra Filipom Budićem i sinom Ivanom došao u Imotski, kako bi bio mala karika u velikom lancu ljubavi.

Listala se Biblija po mjesečinom okupanim Imotskim, od Posljednje večere, Gesemanskog vrta, suđenja i Pilatove (Ivan Bekavac-Pivo) presude, pa do nošenja križa ulicama Grada na gori.Susret s majkom Marijom (Vesna Mustapić),Veronikin (Marija Bubalo) rubac,te konačno i razapinjanje na Imotskoj Topani tom svetom mjestu.

Nešto je nova bilo u Imotskoj muci.Nakon punih šesnaest godina,a zbog iznenadne ozljede Tomislav Martić prepustio je ulogu Isusa,imotskom gvardijanu fra. Kristijanu Stipanoviću.I fra. Kristijane, rekoše Imoćani i njihovi gosti,hvala ti na ulozi koji si majstorski odradio.

Baš zbog ozljede Martića, sinoć je još jedna uloga Isusa (nošenje križa od suđenja, do Golgote) prepuštena Ivi Bilopavloviću.I vrlo korektno odigrana uloga.

I što kazati za kraj ove predivne priče susreta Boga s čovjekom u Imotskom.Ništa osim što je svatko, i onih petstotinjak kostimiranih glumaca amatera,kao Židovska djeca, žene, pjevački zbor,do bakljonoša i čuvara, redara,žudija,i onih tisuće i tisuće dostojanstvenih ljudi ponio u sebi mir Uskrsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:15