StoryEditorOCM
Dalmacijapoticanje suradnje

Predstavljene brošure i znanstveno-istraživačke grupe Sveučilišta u Splitu

Piše Martina Melvan
16. veljače 2016. - 17:30
sveuciliste_split2-160216

U cilju poticanja novih suradnja akademske zajednice i gospodarstva, u utorak su u velikoj dvorani Sveučilišne knjižnice predstavljene promotivne brošure, kao i znanstveno-istraživačke grupe splitskog Sveučilišta.

Promovirane publikacije rezultat su projekta pod nazivom "Jadranska mreža za transfer tehnologije - TTAdria", ukupne vrijednosti preko 900 tisuća eura, koje je provodio Ured za transfer tehnologije (UTT) Sveučilišta.

Prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Alen Soldo istaknuo je da je ovo tek početni fragment sustava kojim žele izgraditi kvalitetnije gospodarstvo s kojim bi akademski znanstvenici mogli surađivati, budući da ono danas u Hrvatskoj praktički ni ne postoji.

- Na žalost, moram reći da je Sveučilište usamljeno u čitavom ovom procesu jer nemamo potporu države. Sve što smo do sada realizirali, omogućeno je vlastitim sredstvima koja smo u pravilu crpili iz različitih EU projekata. Sveučilište je ovo prepoznalo kao važan strateški cilj, a trebala bi i država, pa se nadamo da ćemo u budućnosti i od njih dobiti nekakvu podršku – komentirao je Soldo.

Okupljenima je predstavljena Jadranska inovacijska mreža koja teži poticanju i ostvarivanju prijenosa znanja i tehnologija na gospodarstvo i društvo u cjelini, te povećanju gospodarske konkurentnosti i zapošljivosti visokoobrazovane radne snage.

Nakon upoznavanja s provedenim projektom, sa svojim ekspertizama i rezultatima istraživanja predstavile su se i znanstvene grupe s FESB-a, Pomorskog fakulteta, Sveučilišnog odjela za stručne studije, te Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju.

- Ovi projekti predstavljeni danas tek su početni stadij i planiramo nastaviti kontinuirano raditi na ovome jer na Sveučilištu još postoji mnoštvo istraživačkih grupa koje mogu ponuditi svoje znanje i usluge. Nadam se da ćemo kroz godinu ili dvije imati nova, puno veća i obimnija izdanja s još konkretnijim podacima – zaključio je Soldo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:55